Bemmer

Plaats
Buurtschap
Laarbeek Meierijstad
Zuidoost-Brabant Peelland Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

Bemmer

Terug naar boven

Status

- Bemmer is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in grotendeels de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Peelland, gemeente Laarbeek (t/m 1996 gemeente 'Beek en Donk'), en deels de regio Noordoost-Brabant, gemeente Meierijstad (t/m 1993 gemeente Erp, in 1994 over naar gemeente Veghel, in 2017 over naar gemeente Meierijstad).

- De buurtschap Bemmer valt grotendeels onder het dorp Beek en Donk en voor een klein deel onder het dorp Boerdonk. Voor het gedeelte van de buurtschap dat onder Beek en Donk valt, valt het ook voor de postadressen onder dat dorp. Maar voor het gedeelte van Bemmer dat onder Boerdonk valt, valt het voor de postadressen onder het dorp Erp, omdat Boerdonk in 1978 geen eigen postcode en postale plaatsnaam heeft gekregen in het postcodeboek.

- De buurtschap Bemmer heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 Bemmerstraat, 1986 Bemmer.

Naamsverklaring
In vergelijking met 1866 Lekkerstraat, dat gevormd is bij de gebiedsnaam Leek, zou Bemmerstraat gevormd kunnen zijn bij een gebiedsnaam Beemd = beemd 'aangeslibd land langs een waterloop, weiland'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Bemmer ligt aan de Zuid-Willemsvaart en rond de wegen Bemmerstraat, Middenweg, Broekdalerbaan (de N279; het gedeelte van deze weg NW van de Lekerstraat), Lekerweg (voor zover gelegen buiten de bebouwde kom van het dorp Boerdonk), Bosscheweg (deels de N279; het gedeelte van deze weg rond en ZO van het kruispunt met de Veerstraat, tot het kruispunt met de Kasteellaan), Veerstraat (de ZW tak van deze weg; het gedeelte van deze weg ZW van het kruispunt met de Middenweg en de Boerdonksedijk), Lekerstraat, Tuinstraat, Parallelweg, Julianastraat, Thibostraat, Wellestraat, Trentstraat, Monseigneur Verhagenstraat, Brakenstraat, Venstraat, Schoondonkseweg, Polbeemd, Vonderweg, Bosbeemd, Everbest, Korenmijt, Haverkamp en Leekbusweg. Een groot gedeelte van de buurtschap bestaat uit bedrijventerrein. De buurtschap ligt direct NO van het dorp 'Beek en Donk', Z van het dorp Boerdonk, W van het dorp Gemert, ONO van het dorp Mariahout en NO van het dorp Lieshout.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Bemmer omvat ca. 275 huizen en ca. 145 bedrijfsgebouwen, met ca. 690 inwoners.

Reactie toevoegen