Beneden Veensloot

Plaats
Buurtschap
Midden-Groningen
Veenkoloniën
Groningen

Beneden Veensloot

Terug naar boven

Status

- Beneden Veensloot is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek Veenkoloniën, gemeente Midden-Groningen. T/m 1989 grotendeels gemeente Meeden en voor een klein deel gemeente Muntendam. In 1990 in zijn geheel over naar gemeente Menterwolde, in 2018 over naar gemeente Midden-Groningen.

- De buurtschap Beneden Veensloot valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Meeden.

- De buurtschap Beneden Veensloot bevindt zich grotendeels binnen de bebouwde kom van Meeden, maar heeft zelf geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Water: 1723 kopie 1939 De Eerste Beneden Veen Dijk Sloot, water: 1841 de Boven- en de Beneden-Veensloot, 1899 Veensloot (Beneden en Boven).

Naamsverklaring
Met beneden 'lager gelegen, stroomafwaarts' ter onderscheiding van Boven Veensloot. Gaat terug op een waternaam. In 1598 werd tussen de kerspelen Zuidbroek, Meeden, Wester- en Heiligerlee, Eexta en Scheemda overeengekomen dat elk kerspel in zijn venen twee veendijken met veensloten achter elkaar zou leggen, om het veenwater te keren.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Beneden Veensloot ligt Z van Meeden, rond de gelijknamige weg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 wordt de buurtschap Beneden Veensloot niet (apart) vermeld. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 60 huizen met ca. 150 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Het eerste deel van de Beneden Veensloot - vanaf Duurkenakker tot de eerste bocht - heet sinds begin 2020 ineens Veenslootweg. Wij zijn, net als de internetkrant onder de link die dit gesignaleerd heeft, benieuwd of iemand weet wat de reden hiervan is.

Terug naar boven

Beeld

- Filmpje van een rit door de buurtschap Beneden Veensloot.

- Foto's van Beneden Veensloot e.o. in 'wintertooi' anno januari 2017, door Bertha Bodewits uit Meeden.

Reactie toevoegen