Benedeneind (Herwijnen)

Plaats
Buurtschap
West Betuwe
Betuwe
Gelderland

Herwijnen0.JPG

Buurtschap Benedeneind, binnen de bebouwde kom van het dorp Herwijnen, bereikt met de veerpont vanuit Brakel

Buurtschap Benedeneind, binnen de bebouwde kom van het dorp Herwijnen, bereikt met de veerpont vanuit Brakel

Herwijnen..JPG

Benedeneind, rivier de Waal, met de pont waarmee we zijn gekomen

Benedeneind, rivier de Waal, met de pont waarmee we zijn gekomen

Benedeneind (Herwijnen)

Terug naar boven

Status

- Benedeneind is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe, gemeente West Betuwe. T/m 1985 gemeente Herwijnen. In 1986 over naar gemeente Lingewaal, in 2019 over naar gemeente West Betuwe.

- De buurtschap Benedeneind valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Herwijnen.

- De buurtschap Benedeneind heeft witte plaatsnaamborden onder de blauwe komborden van het dorp Herwijnen, en ligt derhalve binnen de bebouwde kom van dat dorp; desondanks lijkt het te rechtvaardigen, het als een op zichzelf staande woonplaats op te vatten wegens de afgescheiden ligging ervan ten opzichte van de dorpskern.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Benedeneind ligt rond de wegen Rij- en Uitweg, Waaldijk (het gedeelte van deze weg tussen het kruispunt met de Wadensteinsesteeg en het kruispunt met de Molenstraat), Wadensteinsesteeg (het gedeelte van deze weg Z van het kruispunt met de Graaf Reinaldweg (de N830)), Achterweg (het gedeelte van deze weg ZW van huisnummer 11) en Molenstraat. De buurtschap ligt aan de N oever van de rivier de Waal en ligt direct ZW van het dorp Herwijnen, WZW van het dorp Hellouw, W van het dorp Haaften, WNW van het dorp Nieuwaal, NW van het dorp Zuilichem, NO van het dorp Brakel en O van het dorp Vuren.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Benedeneind omvat ca. 100 huizen, een enkel woonschip en een handvol bedrijfsgebouwen, met ca. 250 inwoners.

Terug naar boven

Links

- Zorg: - "De in 2017 van start gegane Zorgboerderij Nooit Gedacht is gevestigd in de Herwijnense buurtschap Benedeneind. Wij bieden dagbesteding aan mensen met een verstandelijke beperking en aan ouderen. Op de zorgboerderij bieden wij een breed scala aan activiteiten, zowel binnenshuis als buitenshuis. Zo hebben wij verschillende soorten dieren om te verzorgen zoals varkens, herten, kippen en tamme ganzen. Buitenshuis is er ook een moestuin en zijn er fruitbomen. In het achterhuis hebben wij een grote ruimte waar diverse binnenactiviteiten verzorgd kunnen worden. Wat kunnen deelnemers hier zoal doen?: moestuin en siertuin bijhouden; dierenverzorging en het contact met dieren; weiland en erf bijhouden; sportieve activiteiten zoals wandelen en fietsen; koken en bakken (taarten en cakes bakken, lunch bereiden, appelmoes en jam maken); schilderen; houtbewerking (vogelhuisjes maken, oude meubels opknappen); huishoudelijke bezigheden; muziektherapie; knutselactiviteiten met textiel, wol en papier."

Reactie toevoegen