Benedeneind (Oijen)

Plaats
Buurtschap
Oss
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

Benedeneind (Oijen)

Terug naar boven

Status

- Benedeneind is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Oss. T/m 1938 gemeente Oijen en Teeffelen. In 1939 over naar gemeente Lith, in 2011 over naar gemeente Oss.

- De buurtschap Benedeneind valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Oijen.

- De buurtschap Benedeneind heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1936 Benedeneind.

Naamsverklaring
Samenstelling van beneden 'lager gelegen, stroomafwaarts' en eind 'rand, uiteinde, plaats waar iets ophoudt', gelegen aan het westelijk uiteinde van de Oijense Benedendijk, ter onderscheiding van Boveneind.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Benedeneind ligt rond de wegen Oijense Benedendijk (het gedeelte van deze weg tussen de bebouwde kom van het dorp Oijen en de Vlierstraat), Parallelstraat (het gedeelte van deze straat bij de weg Oijense Benedendijk en de Vlierstraat). Vlierstraat, Sassenstraat (de W en ZW tak van deze straat, buiten de bebouwde kom van het dorp Oijen) en Veerstraat. De buurtschap ligt direct WNW en direct W van het dorp Oijen, aan de Z oever van de rivier de Maas, N van het dorp Teeffelen, NW van het dorp Macharen, NNW van de stad Oss en NO van de dorpen Alphen, Lithoijen en Lith.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Benedeneind omvat ca. 35 huizen met ca. 90 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Roofmoord
In de nacht van 15 op 16 mei 1934 zijn de gebroeders Antoon en Petrus Verhoeven, die in een boerderijtje op het Benedeneind woonden, beroofd en vermoord. De indringers maakten deel uit van de beruchte en gevreesde Bende van Oss. Nadere informatie over de roofmoord vind je in een van de eerste reacties onder de eerste link.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Overzicht van waargenomen diersoorten in buurtschap Benedeneind (tip: als je onder de tab 'Waarnemingen' weinig of geen resultaten ziet, leg de datum dan een stuk, bijvoorbeeld een jaar, terug).

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Benedeneind, met laagsteprijsgarantie!

Reactie toevoegen