Benedenheul

Plaats
Buurtschap
Krimpenerwaard
Krimpenerwaard
Zuid-Holland

Benedenheul.JPG

Buurtschap Benedenheul

Buurtschap Benedenheul

Benedenheul (3).JPG

Een oude, maar zeer mooie boerderij in Benedenheul

Een oude, maar zeer mooie boerderij in Benedenheul

Benedenheul

Terug naar boven

Status

- Benedenheul is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, in de streek en gemeente Krimpenerwaard. T/m 1984 gemeente Stolwijk. In 1985 over naar gemeente Vlist, in 2015 over naar gemeente Krimpenerwaard.

- De buurtschap Benedenheul valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Stolwijk.

- De buurtschap Benedenheul heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
Beneden
betekent in dit geval stroomafwaarts of westelijk van. Een heul is een waterafvoerbuis onder een weg of door een dijk.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Benedenheul ligt ZW van het dorp Stolwijk, rond de Benedenheulseweg naar Berkenwoude, in de polder Benedenkerk. De buurtschap ligt verder NW van het dorp Berkenwoude, ZO van het dorp Moordrecht, Z van de stad Gouda, ZW van het dorp Haastrecht, WNW van de stad Schoonhoven en NW van het dorp Bergambacht.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Benedenheul omvat ca. 60 huizen met ca. 150 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In de buurtschap Benedenheul vind je nog tientallen markante oude boerderijen met prachtige vergezichten. Twee daarvan zijn rijksmonument, namelijk de boerderijen op nr. 27 (midden 19e eeuw, met woongedeelte onder rieten wolfdak en met vensters met schuiframen en luiken. Hoge deels gemetselde, deels gepotdekselde stal onder rieten wolfdak) en nr. 40 (waarschijnlijk 1e helft 19e eeuw, gepleristerde hoeve onder een rieten wolfdak. Rechts een opkamer. Vensters met zes-, negen- en vijftienruitsschuiframen. Keldervenster met middenstijl en luikjes. Achter het woonhuis een gepotdekselde houten schuur met zadeldak en een stal met pannen zadeldak).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Overzicht van waargenomen diersoorten in buurtschap Benedenheul (tip: als je onder de tab 'Waarnemingen' weinig of geen resultaten ziet, leg de datum dan een stuk, bijvoorbeeld een jaar, terug).

Reactie toevoegen