Bennemeer

Polder
Buurtschap
Medemblik
West-Friesland
Noord-Holland

Bennemeer

Terug naar boven

Status

- Bennemeer is een buurtschap en polder in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Medemblik. T/m 1978 deels gemeente Twisk, deels gemeente Abbekerk, in 1979 in zijn geheel over naar gemeente Noorder-Koggenland, in 2007 over naar gemeente Medemblik.

- De buurtschap Bennemeer valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Twisk.

- De buurtschap Bennemeer heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Water: 1324 die viskerie van Bomenmeer, 1413 en 1414 Bennemeer, 1414 Bonnemeer die visscherie, 1680 herdruk 1745 De Benne Meer, 1840 Bennemeer of Benningmeer.

Naamsverklaring
Oorspronkelijk een water- en poldernaam. Wel verklaard als een samenstelling van meer en de persoonsnaam Benne, waarbij het patroniem Benning. Of in samenhang met de visserij toch benne, benning 'tenen vismand' of bon 'vlechtwerk van takken om vis te vangen'?(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Bennemeer ligt rond de Bennemeersweg. De buurtschap ligt ZW van de dorpen Twisk en Opperdoes, O van de A7 en de dorpen Abbekerk en De Weere, ZO van het dorp Lambertschaag, WNW van het dorp Oostwoud, NW van het dorp Midwoud, N van het dorp Nibbixwoud en NNO van de dorpen Benningbroek en Sijbekarspel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Bennemeer 1 huis met 11 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 15 huizen met ca. 40 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De droogmakerij dateert van 1629-1630.

Reactie toevoegen