Benningbroek

Plaats
Dorp
Medemblik
West-Friesland
Noord-Holland

benningbroek_plaatsnaambord_kopie.jpg

Benningbroek is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Medemblik. T/m 1978 gemeente Sijbekarspel. In 1979 over naar gemeente Noorder-Koggenland, in 2007 over naar gemeente Medemblik. (© H.W. Fluks)

Benningbroek is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Medemblik. T/m 1978 gemeente Sijbekarspel. In 1979 over naar gemeente Noorder-Koggenland, in 2007 over naar gemeente Medemblik. (© H.W. Fluks)

Benningbroek

Terug naar boven

Status

- Benningbroek is een dorp in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Medemblik. T/m 1978 gemeente Sijbekarspel. In 1979 over naar gemeente Noorder-Koggenland, in 2007 over naar gemeente Medemblik.

- De kleine dorpen Sijbekarspel en Benningbroek werken op veel gebieden samen (zoals verenigingsleven, voorzieningen, evenementen) en kun je in de praktijk dan ook als tweelingdorp beschouwen. Dit komt ook tot uiting in de 'volksmondnaam' Sijbelbroek, die voor beide dorpen gezamenlijk wordt gehanteerd. In Google zien wij dat die naam met name in gebruik is tijdens carnaval, Koningsdag en bij het Huttendorp. Formeel zijn het nog wel 2 dorpen, met bijv. eigen plaatsnaamborden en een eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek.

- Onder het dorp Benningbroek valt ook de buurtschap Het Hogeland.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Ca. 1338 Bennenbroech, 1343 en 1395-1396 Benningbroec, 1413-1414 Benninghbroeck, 1680 herdruk 1745 Benningbroeck.

Naamsverklaring
Betekent broek 'moerassig, drassig land' van Benning, een afleiding met het suffix -ing- van de persoonsnaam Benne met als betekenis 'de lieden van Benne'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Benningbroek ligt O van de dorpen Sijbekarspel, Spanbroek, Opmeer en Hoogwoud, ZO van het dorp De Weere, Z van de dorpen Twisk en Abbekerk, ZW van het dorp Midwoud, W van het dorp Hauwert, NW van de dorpen Nibbixwoud en Zwaagdijk-West, N van het dorp Wognum en ONO van het dorp Wadway.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Benningbroek 67 huizen met 461 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 300 huizen met ca. 730 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Molen De Haan
Korenmolen De Haan (Westerstraat 150) dateerde uit 1848. Na 1934 werd er alleen nog maar elektrisch gemalen. In 1942 zijn de roeden uitgenomen; rond 1950 verdwijnt ook de kap. De laatste molenaar, Arie Verhoef, overlijdt in 1952. Zijn zoon Anne zet het bedrijf voort. Het zelfstandig malen en mengen werd geleidelijk ingenomen door andere handel. De molenromp is eind 2015 verplaatst naar de Zaanse buurtschap Nauerna, waar hij is gebruikt voor de herbouw van een molen.

- Geschiedenis Benningbroek vóór 1812.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Inwoners van dit dorp en buurdorp Sijbekarspel hebben Jan en Mary Dam in Benningbroek in december 2018 een grote verrassing bezorgd. Het stel is namelijk na 43 jaar gestopt met hun slagerij, waarmee het dorp ook de laatste winkel is kwijtgeraakt. Vrienden en klanten sloegen de handen ineen en organiseerden in dorpshuis De Vang als verrassing voor echtpaar Dam een grootse afscheidsreceptie.

- Normaalgesproken zijn de mannen van sloopbedrijf Keijzer uit Oostwoud blij als ze met hun machines de restanten van een gesloopt pand kunnen opruimen. Maar in oktober 2018 hadden ze wel gemengde gevoelens, toen ze het zojuist afgebrande tuinhuis van hun baas Marcel Keijzer in Benningbroek moesten opruimen, waar hij net een jaar lang hard aan had gewerkt om er een 'paleisje' van te maken... Extra riskant was dat door de lange droge en hete zomer van 2018 de rieten daken ook krukdroog waren en de brandweer daarom alle zeilen moest bijzetten om de ertegenover gelegen oude stolpboerderij De Beerenburcht, Antiek & Brocante, van Louis en Annelies Futselaar voor afbranden te behoeden. Vanwege de noordenwind kwam daar namelijk een vonkenregen op af. Maar dat is dus wél goed afgelopen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Benningbroek heeft 5 rijksmonumenten, zijnde de kerk en 3 stolpboerderijen.

- De Hervormde (PKN) kerk van Benningbroek (Kerkelaan 10), ook bekend als het Witte Kerkje, is een eenbeukig dorpskerkje met een dakruitertje boven de westgevel. De kerk is gebouwd in 1548 en gewijd aan Sint Petrus. In de 18e eeuw is het koor gesloopt. In de 19e eeuw zijn diverse herstelwerkzaamheden uitgevoerd. Zo is in 1880-1881 een consistoriekamer aan de oostzijde van de kerk gebouwd. Klokkenstoel met klok uit 1525 van Geert van Wou. Het mechanisch torenuurwerk stamt uit 1664 en is buiten gebruik gesteld. In de kerk bevinden zich een preekstoel (1661), koperen predikantslezenaar (1724), houten voorzangerslezenaar (1661) en een grafzerk (1628).

Het tweeklaviers orgel is in 1908 gemaakt door L. van Dam en Zonen uit Leeuwarden. Het orgel is in 2008 gereviseerd en in 2017 gerestaureerd door Flentrop Orgelbouw uit Zaandam. Het orgel is daarbij weer in oorspronkelijke staat gebracht. De kerk valt onder de Protestantse Gemeente Wognum - Benningbroek - Sijbekarspel - Nibbixwoud. Er worden nog - gezien deze agenda vermoedelijk 1x per maand - kerkdiensten gehouden.

Het Witte Kerkje van Benningbroek als ontmoetingsplaats. Een plek waar mensen met elkaar kunnen praten over onderwerpen die er toe doen. Maar ook: kunst bekijken en zelf maken, samen film kijken of samen eten. Om dit te realiseren is in 2011 Stichting Hyperion opgericht. Doel van Hyperion is het organiseren van activiteiten op het gebied van cultuur, levensbeschouwing en samenleving. De stichting is genoemd naar een titaan uit de Griekse mythologie. De oude Grieken geloofden dat zijn ogen licht uitzonden en dat men voorwerpen kon zien wanneer deze bundel licht ergens op viel. Een spotlight dus. Zo wil Hyperion mensen, meningen, verhalen en kunst in de spotlights zetten.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- "Het Tiroler Fest is een jaarlijks feest (op een zaterdag in maart) met de leukste en gekste artiesten, bekend en onbekend. Samen met jullie is dit de formule tot één groot gekkenhuis!"

- Op een zaterdag eind oktober is er de jaarlijkse Dorpsveiling Benningbroek Sijbekarspel (in 2019 voor de 13e keer). De opbrengst komt ten goede aan het lokale verenigingsleven.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Bij Zwembad 't Ploetertje kunnen jij en/of je kinderen terecht voor: A, B- en C-diploma; zwemvaardigheid 1, 2 en 3; keuzepakket zwemmend redden (overlevingszwemmen); keuzepakket snorkelduiken; duikles. Elke werkdag van 13.15 tot 13.45 uur (behalve tijdens het schoolzwemmen op dinsdagmiddag) en elke dinsdagavond van 20.00 tot 20.30 uur wordt een gedeelte van het grote bad vrijgemaakt voor baantjes zwemmen. Kinderen tot zes jaar zonder zwemdiploma hebben alleen onder begeleiding van iemand van tenminste 16 jaar toegang tot het bad. Kinderen zonder zwemdiploma mogen niet in het diepe bad. Iedere zondag van 12.00-14.00 uur is er familiezwemmen. Kinderen zonder diploma mogen dan onder begeleiding van hun ouders/verzorgers of een andere volwassene van tenminste 18 jaar in het diepe bad en van de grote glijbaan. De kinderen zijn wel verplicht om drijfmiddelen te gebruiken.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Benningbroek, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Benningbroek (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis: - Sinds 1971 is er in Benningbroek Dorpshuis De Vang.

- Onderwijs en kinderopvang: - "De Kraaienboom is een openbare dorpsschool in Benningbroek (en is er ook voor de kinderen uit buurdorp Sijbekarspel), die ook onderdak biedt aan Peuterspeelzaal De Minimolen. Ze hebben veel aandacht voor de ontwikkeling van het individuele kind. Het leerkrachtenteam is klein en hecht. Ze werken goed met elkaar samen om het beste onderwijs aan je kind(eren) te geven. Rekenen, begrijpend lezen, spelling en woordenschat staan bij hen hoog in het vaandel. Voor wereldoriëntatie werken ze met het thematisch aanbod van Alles-in-1. De kinderen krijgen Engels aangeboden van groep 1 t/m 8. Ze werken in de hogere groepen met een plusklas; elke week komen de meer- en hoogbegaafde kinderen bij elkaar en krijgen een specifiek aanbod. Deze kinderen krijgen vervolgens opdrachten mee waar ze de rest van de week aan kunnen werken in de eigen groep. Ook jonge hoogbegaafde kinderen kunnen een specifiek aanbod krijgen, gericht op hun eigen ontwikkeling."

- "Op de peuterspeelgroep doet je kind nieuwe ontdekkingen. Een peuterspeelgroep van Berend Botje is vergelijkbaar met een peuterspeelzaal. Je kind speelt met spelmateriaal speciaal voor zijn leeftijd en doet zo op speelse wijze veel vaardigheden op. Door samen te zingen, luisteren, dansen, spelen en knutselen, maken de kinderen contact met andere peuters en de medewerkers. Zo raken ze eraan gewend om in een groep te spelen en door andere volwassenen begeleid te worden. Peuterspeelgroep De Minimolen is gevestigd in een lokaal van basisschool De Kraaienboom in Benningbroek, waarmee wij een mooie samenwerking hebben. Binnen deze samenwerking streven wij er naar om de overstap naar de basisschool voor iedere peuter zo laagdrempelig mogelijk te maken. De buitenspeelruimte is ingericht als natuurtuin met wilgentunnels en doordachte begroeiing. De groepsruimte is ingericht met verschillende speelhoeken, een grote zitzak met boekjes en een speelhuis met glijbaan."

- "Op onze prachtige locatie in Benningbroek, die overigens op een steenworp afstand is gelegen van de A7 en de A.C. de Graafweg, heeft BAM Kinderopvang 2 groepen: een kinderdagopvang groep (0-4 jaar) en een buitenschoolse opvang groep (4-12 jaar). Wij werken met een team van vaste leidsters, zodat het voor de kinderen vertrouwd aanvoelt. Door de centrale ligging kunnen wij kinderen opvangen uit de hele regio. Zo halen wij onder meer kinderen van de scholen De Koet in Midwoud, De Plaats in Abbekerk en natuurlijk De Kraaienboom in ons eigen dorp. Zit je kind op een andere school en wil je toch graag gebruik maken van de opvang bij BAM Kinderopvang, vraag ons dan gerust of dit ook mogelijk is. Bij BAM Kinderopvang staan de kernwoorden Bewegen, Aandacht en Muziek centraal, hier wordt dan ook extra aandacht aan besteed op de groepen."

- Sport: - Landelijke Rijvereniging Noorderkoggenruiters is opgericht in 1995 en is een samensmelting van de twee paardensportverenigingen in de toenmalige gemeente Noorderkoggenland: De Koggenruiters (opgericht in 1949) en Aurora (opgericht in 1972). De Koggenruiters (gevestigd in Twisk) waren vooral gericht op het springen en de dressuur, terwijl Aurora (gevestigd in Benningbroek) vooral de mensport hoog in het vaandel had. Beide verenigingen hadden een locatie waar buiten geoefend kon worden. De trainingen buiten werden sterk beïnvloed door het weer. Regen, wind en vorst waren een belangrijke spelbreker voor de trainingsactiviteiten. Hierdoor ontstond de wens een eigen overdekte accommodatie op te richten. Al gauw werd duidelijk dat om volledige steun van de gemeente te krijgen, de verenigingen dienden samen te gaan. Vandaar de fusie in 1995.

De huidige locatie aan de Tuinstraat in Benningbroek werd het meest geschikt bevonden. De hal werd casco neergezet door de fa. D. van der Meijden uit Ede. Door veel zelfwerkzaamheid werd daarna binnen enkele maanden de complete binnenruimte gerealiseerd. Met het zand uit de oude rijbaan van Aurora werd naast de rijhal een buitenbak aangelegd. Zo kon in 1996 de manege officieel worden geopend. Door de groei van de vereniging is in 2006 een tweede overdekte rijhal gerealiseerd. In 2010 is de zaak rigoureus aangepakt en is een eb en vloed bodem aangelegd. De bodem heeft hierbij altijd de juiste vochtigheid en heeft de meest ideale samenstelling voor de meeste disciplines. Intussen werd de rijvereniging gevraagd door de organisatie van Jumping Amsterdam, om de parcoursbouw, opbouw en stalbewaking tijdens dit evenement op zich te nemen. Deze activiteiten werden voorheen door militairen gedaan, maar doordat ook Defensie de broekriem moest aanhalen kon dat niet meer voor niets en werd het door hantering van een uurtarief onbetaalbaar. Paardensportverenigingen leken een goedkoper alternatief en hadden ook nog eens verstand van zaken. Zo is de vereniging tot op heden onafgebroken ingezet voor opbouwdagen en wedstrijddagen.

- Zorg: - "Zorggroep ‘t Huys is een landelijke woonzorgorganisatie met meerdere vestigingen in Nederland. In een gemoedelijke woonomgeving voorzien we onze bewoners van een integraal pakket van wonen, dienstverlening en zorg. Alles op maat, tot en met de laatste levensfase. Op deze manier willen wij een alternatief bieden voor de reguliere verzorgings- en verpleeghuiszorg, dan wel de (intensieve) thuiszorg. ’t Huys is een zorgorganisatie voor 65-plussers met een blijvende, intensieve zorgbehoefte, die beschikken over een WLZ-indicatie (zzp 4, 5 en 6)." Er is ook een locatie in Benningbroek: woonboerderij De Familiehoeve.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Benningbroek.

Reactie toevoegen