Benthem

Plaats
Buurtschap
Gemert-Bakel
Zuidoost-Brabant Peelland
Noord-Brabant

Benthem

Terug naar boven

Status

- Benthem is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Peelland, gemeente Gemert-Bakel. T/m 1996 gemeente Bakel en Milheeze.

- De buurtschap Benthem valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Bakel.

- De buurtschap Benthem heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1424 'Lysbeth ... die men heit van Benthem', ca. 1900 Bentem.

Naamsverklaring
Overdrachtelijk gebruik van de familienaam Van Benthem, naar de herkomst van de eerste naamdrager uit het Duitse Bentheim.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Benthem ligt rond de gelijknamige weg (de N607) en rond de weg Besterd. De buurtschap ligt direct W van het dorp Bakel, NO van de stad Helmond, ZO van het dorp Aarle-Rixtel, NW van het dorp Deurne, Z van het dorp De Mortel en ZZO van het dorp Gemert.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Benthem 26 huizen met 128 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 15 huizen met ca. 40 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Door de ruilverkavelingen van de 20e eeuw zijn niet alle vroegere wegen hier meer aanwezig. Voorheen was er bij Benthem een prehistorisch knooppunt van wegen. De noord-zuid verbinding en de oost-west verbinding door Bakel kruisten elkaar hier. Er kwamen vijf wegen bij elkaar, want op de kruising splitste de oost-west verbinding in een weg naar Aarle-Rixtel en een weg naar Helmond. Op een kaart uit 1963 is het verloop van de oude wegen die er bij elkaar komen nog aanwezig. (bron en voor nadere informatie zie deze pagina van cultuurhistoricus Jan Timmers uit Gemert)

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Overzicht van waargenomen dier- en/of plantensoorten in buurtschap Benthem en omgeving (tip: als je onder de tab 'Waarnemingen' weinig of geen resultaten krijgt, kun je de 'datum van' een tijd, bijvoorbeeld een jaar, naar het verleden terugleggen).

Reactie toevoegen