Benthorn

Plaats
Buurtschap
Alphen aan den Rijn
Zuid-Holland

Benthorn buurtschapsgezicht [640x480].JPG

Benthorn, de hele buurtschap staat op deze foto, althans, voor zover het de panden aan de gelijknamige weg betreft

Benthorn, de hele buurtschap staat op deze foto, althans, voor zover het de panden aan de gelijknamige weg betreft

Benthorn

Terug naar boven

Status

- Benthorn is een buurtschap in de provincie Zuid-Holland, in de streek Holland Rijnland, gemeente Alphen aan den Rijn. Het was een zelfstandige gemeente van 1-4-1817 (afgesplitst van de gemeente Hazerswoude) t/m 1845. In 1846 over naar gemeente Benthuizen, in 1991 over naar gemeente Rijnwoude, in 2014 over naar gemeente Alphen aan den Rijn. Curieus in dit kader is dat Benthorn in de Volkstelling van 1840 al te boek staat als buurtschap van de gemeente Benthuizen.

- De buurtschap Benthorn valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Benthuizen.

- Benthorn staat in de provincie-atlas Zuid-Holland (1) niet meer als buurtschap vermeld. Op Google Maps wordt het nog wel als zodanig genoemd. Het heeft ook geen plaatsnaamborden. Het is ter plekke alleen te herkennen aan de straatnaambordjes Benthorn.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Benthorn ligt direct O van Benthuizen, in de 'oksel' van de bocht in de Hogeveenseweg (= de N209, de provincialweg naar Boskoop), rond de weg Benthorn.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Benthorn 2 huizen met 17 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Benthorn 2 huizen aan de weg Benthorn, maar vermoedelijk kunnen enkele huizen aan de Hogeveenseweg ook nog tot de buurtschap worden gerekend.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

De afgelopen jaren is de Hogesnelheidslijn (HSL) aangelegd. De HSL doorsnijdt de toch al minieme buurtschap Benthorn nog eens doormidden.

Reactie toevoegen