Berenbroek

Plaats
Buurtschap
Helmond
Zuidoost-Brabant Peelland
Noord-Brabant

Berenbroek

Terug naar boven

Status

- Berenbroek is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Peelland, gemeente Helmond. T/m 1994 gemeente Mierlo.

- De buurtschap Berenbroek valt, ook voor de postadressen, onder de stad Helmond.

- De buurtschap Berenbroek heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1381 Berenbroec, 1422 goet te Beerenbroeck, 1794 Berenbroek, 1866 Beerenbroek.

Naamsverklaring
Samenstelling met broek 'moerassig, drassig land'. Het eerste deel is wel verklaard als beer 'drek, beer, op beer lijkende modder', als meervoud van beer 'mannetjeszwijn, ever' en als genitief enkelvoud van de persoonsnaam Bere.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Berenbroek ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Medevoort (het gedeelte van deze weg W van de weg Brandevoortse Dreef) en Brandevoortse Dreef (het gedeelte van deze weg N van de weg Medevoort en Z van de Europaweg (de N270)). De buurtschap is deels bedrijventerrein. De buurtschap ligt direct N en direct W van de stad Helmond, N van het dorp Mierlo, ZW van het dorp Stiphout en O van het dorp Nuenen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap heeft nooi meer dan een handvol panden omvat. Vandaag de dag staat aan de weg Berenbroek nog maar 1 woonhuis (op huisnr. 6) en enkele bedrijspanden (huisnrs. 3-5). De buurtschap wordt geheel afgebroken voor de aanleg van een bedrijventerrein, zo lezen wij op (2), dus kennelijk wordt die laatste woning ook nog afgebroken.

Reactie toevoegen