Bergen LB

Plaats
Dorp en gemeente
Bergen LB
Noord-Limburg
Limburg

LB gemeente Bergen in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

 Gemeente Bergen in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Bergen in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Bergen LB

Terug naar boven

Status

- Bergen is een dorp en gemeente in de provincie Limburg, in de streek Noord-Limburg. De hoofdplaats van de gemeente is Nieuw Bergen.

- Niet te verwarren met dorp en gemeente Bergen in Noord-Holland.

- De gemeente Bergen omvat naast het gelijknamige dorp verder nog de dorpen Afferden, Aijen, Nieuw Bergen, Siebengewald, Well en Wellerlooi, en de buurtschappen Beekheuvel, Bergse Heide, Bleijenbeek, Bosserheide, Elsteren, Gening, Groote Horst, Hamert, Hengeland, Heukelom, Kamp, Kleine Horst, Knikkerdorp, Koekoek, Lakei, 't Leuken, Op de Belt, Rimpelt, Smal, Tuindorp, Vrij en Zeelberg. Dat zijn in totaal 7 dorpen en 22 buurtschappen (die helaas geen van alle zijn voorzien van plaatsnaambordjes. De buurtschap Hamert heeft als enige plaatsnaamborden gehad, maar die zijn helaas verdwenen).

- Wapen van de gemeente Bergen.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Bergen LB.

- Burgemeester van de gemeente Bergen is mevr. M. Pelzer.

- Onder het dorp Bergen vallen voor de postadressen ook de dorpen Aijen en Nieuw Bergen en de bijbehorende buurtschappen Bergse Heide en Smal.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Baerge.

Oudere vermeldingen
1230 Barge, 1258-1291 Bargen, eind 14e eeuw Barga, 15e eeuw Barghen, 16e eeuw Barga, Bargen, Bergen, 1665 Berg.

Naamsverklaring
Aanvankelijk datief enkelvoud van berg 'terreinverheffing, heuvel', later datief meervoud met de betekenis '(nederzetting) bij of op de berg'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Bergen ligt N van Venlo en ZO van Gennep en Nijmegen en grenst in het NW aan de rivier de Maas, de provincie Noord-Brabant en Boxmeer, Vortum-Mullem, Groeningen, Vierlingsbeek en Maashees, in het N aan Heijen, in het NO aan Duitsland en de Duitse plaats Goch, in het O aan Duitsland en de Duitse plaatsen Weeze, Kevelaer, Twisteden en Geldern en de Duitse luchthaven Weeze, in het ZO aan de Duitse plaats Walbeck, in het Z aan Arcen en in het ZW aan de rivier de Maas en Broekhuizenvorst, Blitterswijck, Wanssum en Geijsteren. Binnen de gemeente ligt van N naar Z een lint van natuurgebieden: Broedersbosch, Bleyenbeek, Eckeltse Bergen, De Groote Muijs, het Reindersmeer, Nationaal Park De Maasduinen, Gemeentebossen van Bergen en Landgoed De Hamert. Het dorp Bergen ligt centraal tot NW in de gemeente.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Bergen 641 huizen met 3.723 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 46/281 (= huizen/inwoners), de dorpen Well 64/435, Afferden 82/460 en Heijen 58/350 en de buurtschappen Aaijen 44/257, De Langstraat 30/150, Wellerlooij 37/240, Kuikerdorp (Knikkerdorp) 20/110, Heikant 8/285 (!), Kamp 60/80 (!), Leuken 11/95, Elsteren 10/63, Heukelom 31/151, Blijenbeek (Bliënbeek) 54/306, Siebengewald 48/293 en De Heide 38/167. Tegenwoordig heeft de gemeente ca. 8.000 huizen met ca. 20.000 inwoners (de vorige aantallen zijn overigens hoegenaamd niet afgerond) en het gelijknamige dorp ca. 160 huizen met ca. 400 inwoners; deze laatste aantallen zijn exclusief die voor de dorpen Aijen en Nieuw Bergen en de onder het laatste dorp vallende buurtschappen Bergse Heide en Smal.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van de kernen van de gemeente Bergen, kun je terecht bij de volgende instantie en site:

- Historische Kring Maas en Niers.

- Site 'Bergen toen en nu' over de kernen Bergen, Nieuw Bergen, Aijen en Heukelom.

- KBO Bergen heeft op haar site diverse boeken over de geschiedenis van Bergen e.o. digitaal ter beschikking gesteld, zodat ze ook online te lezen zijn.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2018 heeft Waterschap Limburg de dijk rond het ‘eiland van Bergen en Aijen’ versterkt en verhoogd. Deze dijkversterking was nodig om te voldoen aan de actuele wettelijke normen van waterveiligheid.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Bergen heeft 5 rijksmonumenten.

- Gevelstenen in Bergen.

- Vanaf ca. 1600 ziet men de eerste wegmonumentjes langs de wegen verschijnen. Het waren aanvankelijk de kasteelheren die op hun landgoed een veldkruis plaatsten, soms op verzoek van hun pachters die door dit teken de zegen en bescherming van de Heer wilden vragen voor de vruchten van hun akkers. Ook de geestelijkheid bevorderde de oprichting van een kapelletje om de devotie tot een bepaalde heilige in ere te houden. Ook bij boerenhoven trof men soms bij de toegangsweg een fraai kruis aan om hiermee aan te geven, dat de daar wonende familie have en goed onder de bescherming van de Heer had gesteld. Het waren veelal monumentjes van geloof en devotie. Hier en daar roept de tekst op tot gebed en bezinning. De naam van de heilige wordt vaak op de gevel of muur van het gebouwtje vermeld. Ook kan het zijn dat een bepaald voorval of gebeurtenis aanleiding geweest is om op deze plaats dit teken op te richten.

Elk veldkruis en kapelletje heeft zo zijn eigen historie, hoewel in sommige gevallen dit stukje geschiedenis niet meer is te achterhalen. Toch blijven het historische monumentjes die de moeite waard zijn om voor het nageslacht te bewaren. In 1983 is hiervoor in deze gemeente de Stichting Kruisen en Kapellen gemeente Bergen opgericht. Het doel van de stichting is het verzorgen en in stand houden van alle bestaande kruisen en kapellen in de gemeente Bergen. Het was een goed initiatief, want sommige oude wegkruisen en veldkapelletjes waren in verval geraakt en waren dringend toe aan een grondige restauratie, wilden zij voor het nageslacht behouden blijven. Op de inventarislijst van de stichting staan 27 kruisen en kapellen, waaraan de nodige zorg wordt besteed. (bron: Historisch Archief Aijen)

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De gemeente Bergen is langgerekt en bosrijk. Door de hele gemeente loopt het natuurgebied Nationaal Park De Maasduinen. - Filmpje met een introductie van NP De Maasduinen.

Terug naar boven

Beeld

- Filmpje van Veerpont Vierlingsbeek - Bergen door Pieter van Schijndel.

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Bergen. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Nieuws: - De Fontein is een tweewekelijks verschijnend mededelingenblad voor de kernen Nieuw Bergen, Bergen, Heukelom en Aijen. De Fontein wordt helemaal in eigen beheer door vrijwilligers gemaakt. Via de link is het blad ook online te lezen (ook oudere nummers).

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Bergen alg. en - idem oud.

Reactie toevoegen