Bergenshuizen

Plaats
Buurtschap
Vught
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

Bergenshuizen

Terug naar boven

Status

- Bergenshuizen is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Vught.

- De buurtschap Bergenshuizen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Vught.

- De buurtschap Bergenshuizen heeft geen plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Bergenhuizen, 1629 Bergenshuijse, 1794 Bergens Huisen, 1840 (1) Bergenshuizen.

Naamsverklaring
Het eerste deel is naar de vorm een genitiefafleiding van een familienaam Bergen. Het tweede deel is huizen 'nederzetting'.(2)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Bergenshuizen ligt direct Z van Vught, rond de Bergenshuizensestraat.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Bergenshuizen 28 huizen met 203 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 100 huizen met ca. 250 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Buurtschap Bergenshuizen heeft een kapel gehad; de Sint Augustinuskapel. Deze is in 1758 afgebroken.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2012 is de monumentale Bergenshuizense Hoeve afgebroken. De hoeve dateerde naar men zegt uit 1388, maar was om onduidelijke reden nooit als (gemeentelijk of rijks)monument benoemd. In de zomer van 2011 raakte het pand door een storm zwaar beschadigd. De eigenares vroeg een sloopvergunning aan, die niet kon worden geweigerd. Volgens deskundigen had het pand door restauratie wel behouden kunnen blijven.

Terug naar boven

Links

- Sport: - De plaatsnaam is in de omgeving vooral bekend van Tennisvereniging Bergenshuizen (TVB) die hier haar residentie heeft. De vereniging is opgericht in 1979 en een van de vijf in Vught gevestigde tennisverenigingen. TVB beschikt over 10 verlichte kunstgrasbanen en een minitennis-baan, tevens ingericht als oefenkooi. Centraal op het park staat het paviljoen dat, naast een gezellige bar, is voorzien van kleedruimtes, douches e.d. Door de aanwezigheid van kunstgras en baanverlichting kan er, bijzondere omstandigheden daargelaten, het hele jaar worden gespeeld. Het recreatieve tennis staat centraal bij deze club, die ca. 800 ledern heeft (waarvan 650 senior en 150 junior).

Door het jaar heen worden er vele activiteiten georganiseerd, zoals clubkampioenschappen, interne competities, eendaagse toernooien en bijkomende activiteiten als bijvoorbeeld kaartavonden. De club is mede bekend door het negendaagse open Bavariatoernooi, dat jaarlijks in de zomer wordt georganiseerd. Ieder jaar weer trekt dit gezellige toernooi veel deelnemers en toeschouwers. Daarnaast kennen ze sinds enkele jaren het Open Enkeltoernooi, dat zich in een zeer grote belangstelling mag verheugen. Verder wordt jaarlijks met andere Vughtse verenigingen, waaronder Wolfsbosch en Woburn, het Vughts Parkentoernooi georganiseerd, dat per toerbeurt bij een van de verenigingen wordt gehouden. Ook voor de junioren wordt eenzelfde toernooi georganiseerd in de vorm van de Vughtse Jeugdkampioenschappen. TVB is aangesloten bij de KNLTB en draait dan ook met veel teams mee in de officiële tenniscompetitie, zowel met junioren als met senioren. De club beschikt over gediplomeerde trainers. De drukbezochte training kent twee periodes: de zomertraining van april t/m september en de wintertraining van oktober t/m februari.

Verder bieden de sportvelden op Bergenshuizen nog onderdak aan de voetbalverenigingen RKVV Zwaluw VFC en Real Lunet, en de Vughtse Mixed Hockey & Cricket Club MOP (Maakt Onderling Plezier), en is er nog manege De Vughtse Hoeve.

Reactie toevoegen