Berghof

Plaats
Buurtschap
Gulpen-Wittem
Heuvelland
Limburg

DK_20110817_3298_Berghof_boerderij_.jpg

Berghof, sombere hoeve in mergelsteen

Berghof, sombere hoeve in mergelsteen

DK_20110817_6386_Berghof_Geuldal.jpg

Berghof, hoeve en woningen boven het Geuldal

Berghof, hoeve en woningen boven het Geuldal

Berghof

Terug naar boven

Status

- Berghof is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Heuvelland, gemeente Gulpen-Wittem. T/m 1981 gemeente Wijlre. In 1982 over naar gemeente Gulpen, in 1999 over naar gemeente Gulpen-Wittem.

- De buurtschap Berghof valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Wijlre.

- De buurtschap Berghof heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen. Er is daar echter een straatnaambordje zodanig geplaatst - dwars op de weg - dat je dit als plaatsnaambordje zou kunnen opvatten.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Berghäöf.

Oudere vermeldingen
1603 Hoevelshoeff, 1913 Berghof.

Naamsverklaring
Betekent hof 'boerenerf, hofstede' op de berg 'terreinverheffing, heuvel'. De identificatie van de attestatie van 1603 is onzeker.(1)

Terug naar boven

Ligging

- De buurtschap Berghof ligt W van het dorp Wijlre en de buurtschap Stokhem, Z van de bij wielrenners beruchte Keutenberg, rond de wegen Berghof en Dodemanweg. De buurtschap ligt verder NW van het dorp Gulpen, ONO van het dorp Scheulder, NO van het dorp Margraten, ZO van het dorp Sibbe en de stad Valkenburg en Z van het dorp Schin op Geul.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Berghof omvat slechts enkele huizen met ca. 10 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Typerend voor Berghof zijn de grote vierkantshoeven, gebouwd van mergelsteen. Bij een van de hoeven staat nog een oud bakhuis.

- Wegkruis bovenaan de Doodemanweg.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De jaarlijkse culinaire wandeling öpke Döpke Reube-Söpke (1e zondag van september) is al sinds 1988 een traditie. Tijdens deze wandeling komt u door de buurtschappen Stokhem, Beertsenhoven en Berghof. U kunt genieten van prachtige landschappen met zeldzame flora en riante uitzichten, met hier en daar een steile weg, de zogeheten 'kuitenbijters'. Extra bijzonder is dat u onderweg kunt genieten van typische streekgerechten zoals Fluite Kieës, Boere broeëd, Sjroeëp, Aw Sjink, Sjwelmennekes mit sjpek, Reube sop en het Stokhems sjuttelke, jaarlijkse een ander verrassingsgerecht. Natuurlijk ontbreekt ook de 'Bak proeme vlaa' niet. Nadere informatie vindt u op de site van de buurtvereniging (zie bij Links).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De provincie Limburg, Staatsbosbeheer en een akkerbouwer uit Schin op Geul hebben in 2014 gronden met elkaar geruild (inloggen verplicht), verband houdend met het bijzondere natuurgebied de Berghofweide. Een ruil die voor alle partijen goed uitpakt. De akkerbouwer die het initiatief voor de grondruil nam en voorheen landbouw bedreef nabij de Berghofweide, krijgt betere akkerbouwgrond tot zijn beschikking. Daarnaast krijgt het mozaïek van heischraal- en kalkgraslandbegroeiing op de Berghofweide de ruimte om aan kwaliteit te winnen. De Berghofweide is een bijzonder stukje natuur, vooral omdat er enkele zeer zeldzame orchideeënsoorten voorkomen.

- Vanaf de buurtschap en weg Berghof, gelegen aan de rand van het Plateau van Margraten, heb je een prachtig uitzicht over het Geuldal.

Terug naar boven

Links

- Buurtvereniging: - Op de site van Buurtvereniging Stokhem, Beertsenhoven en Berghof SBB vind je nadere informatie over deze drie idyllisch gelegen buurtschappen.

Reactie toevoegen