Berghuizen (Maasbommel)

Plaats
Buurtschap
West Maas en Waal
Land van Maas en Waal
Gelderland

Berghuizen (Maasbommel)

Terug naar boven

Status

- Berghuizen is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Land van Maas en Waal, gemeente West Maas en Waal. T/m 1983 gemeente Appeltern.

- De buurtschap Berghuizen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Maasbommel.

- De buurtschap Berghuizen wordt ter plekke, in tegenstelling tot de andere Maasbommelse buurtschap Blauwe Sluis, niet met plaatsnaamborden aangegeven.

- Berghuizen wordt in de Topografische atlas Gelderland (1) niet (meer) als buurtschap vermeld. Volgens ons onterecht; de bebouwing is er immers nog gewoon, en bovendien nog altijd buiten de dorpskern gelegen dus niet door het dorp 'opgeslokt', en daarmee kunnen we hier nog steeds spreken van een buurtschap.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Berghuizen ligt rond de gelijknamige weg, direct W van Maasbommel, en grenst in het Z aan de Maas.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 komt Berghuizen niet voor, maar dat komt omdat de gemeente Appeltern een van de weinige gemeenten was die in dat jaar haar buurtschappen niet apart heeft opgegeven. In (2) wordt de buurtschap wel vermeld, met als enige inhoudelijke beschrijving het feit dat zij in 1840 100 inwoners had. Het aantal panden zal dan dus maximaal 20 hebben bedragen (5 mensen in een huis was in die tijd gangbaar, maar meer was ook niet ongebruikelijk). Tegenwoordig heeft de buurtschap nog altijd ca. 20 panden, met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Berghuizen is een oude nederzetting, gesticht op een Maasduin.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De buurtschap heeft 2 rijksmonumenten, te weten de panden Berghuizen 1 en Berghuizen 40, beide daterend uit ca. 1870. Laatstgenoemd pand, genaamd Brouwershof, is een voormalige brouwerij.

Reactie toevoegen