Berghuizen (Maasbommel)

Plaats
Buurtschap
West Maas en Waal
Land van Maas en Waal
Gelderland

Berghuizen (Maasbommel)

Terug naar boven

Status

- Berghuizen is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Land van Maas en Waal, gemeente West Maas en Waal. T/m 1983 gemeente Appeltern.

- De buurtschap Berghuizen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Maasbommel.

- De buurtschap Berghuizen wordt ter plekke, in tegenstelling tot de andere Maasbommelse buurtschap Blauwe Sluis, niet met plaatsnaamborden aangegeven.

- Berghuizen wordt in de Topografische atlas Gelderland (1) niet (meer) als buurtschap vermeld. Volgens ons onterecht; de bebouwing is er immers nog gewoon, en bovendien nog altijd buiten de dorpskern gelegen dus niet door het dorp 'opgeslokt', en daarmee kunnen we hier nog steeds spreken van een buurtschap.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
Samenstelling van berg 'terreinverheffing, heuvel' en huizen 'nederzetting'.(2)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Berghuizen ligt rond de gelijknamige weg, direct W van Maasbommel, en grenst in het Z aan de Maas.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 komt Berghuizen niet voor, maar dat komt omdat de gemeente Appeltern een van de weinige gemeenten was die in dat jaar haar buurtschappen niet apart heeft opgegeven. In (3) wordt de buurtschap wel vermeld, met als enige inhoudelijke beschrijving het feit dat zij in 1840 100 inwoners had. Het aantal panden zal dan dus maximaal 20 hebben bedragen (5 mensen in een huis was in die tijd gangbaar, maar meer was ook niet ongebruikelijk). Tegenwoordig heeft de buurtschap nog altijd ca. 20 panden, met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Berghuizen is een oude nederzetting, gesticht op een Maasduin.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De buurtschap heeft 2 rijksmonumenten, te weten de panden op Berghuizen 1 en huisnr. 40. Laatstgenoemd pand, genaamd Brouwershof, is een voormalige brouwerij. Beide panden zijn T-boerderijen uit ca. 1870. De panden zijn van architectuurhistorische waarde vanwege het bouwtype en vanwege de gaafheid van de hoofdvorm en de detaillering; van stedenbouwkundige waarde als markant gelegen panden als onderdeel van de dijkbebouwing. De relatie met de omgeving is onaangetast; van cultuurhistorische waarde vanwege enige betekenis voor de nederzettingsgeschiedenis en laatstgenoemd pand ook vanwege de voormalige bestemming als brouwerij.

Dankzij het feit dat de boerderij op Berghuizen 40 in 2020 te koop heeft gestaan, kunnen wij ook de actuele situatie beschrijven. Een citaat uit de beschrijving van Makelaardij Bijzonder Wonen: "Er zijn van die panden waar het hart van menig ondernemer sneller van gaat kloppen... In het verleden was dit imposante monument Brouwershof in gebruik als bierbrouwerij, waarvan de twee bierkelders onder het voorhuis stille getuigen zijn. Tegenwoordig is het een heerlijk woon-werkpand met een groot achterhuis en twee historische schuren; een zee van ruimte van maar liefst 1.140m2 om wonen en werken op deze markante locatie mogelijk te maken. Bruto-inhoud: circa 4.800 m3. Gebruiksoppervlakte wonen: 265 m2. Vloeroppervlakte achterhuis en schuren: 875 m2. Perceeloppervlak: 13.060 m2 (1,3 ha).

Indeling begane grond: Achter de monumentale Jugendstilvoordeur bevindt zich een centrale gang. Hier is een authentieke lambrisering en fraaie grenen paneeldeuren naar de aangrenzende vertrekken, waarvan de meeste een schitterend weids uitzicht hebben over de rivier en de landerijen. Op deze verdieping zijn een woonkamer met zwart marmeren schouw met rookkanaal, hoog plafond, brede vloerdelen en hoge 6-ruits vensters, waarvan de bovenramen zijn bezet met glas in lood. Aangrenzend is een eenvoudig ingerichte eetkeuken met een panoramavenster van waaruit een schitterend zicht is op de rivier en de landerijen. Verder zijn er een werkkamer met schouw, een tussenkamer die in gebruik is als werkkamer en een slaapkamer met aangrenzende badkamer met douche. Een stenen trapafgang vanuit de keuken geeft toegang tot de bijkeuken met toilet. Vanuit de bijkeuken is de zijtuin bereikbaar, evenals een van de voormalige bierkelders en het achterhuis. Hier bevindt zich een imposante ruimte waar in het verleden de brouwerij zich bevond. Tegenwoordig is het een schitterende ruimte voor werk, atelier, expositieruimte of een compleet wagenpark.
De geïsoleerde betonnen vloer is voorzien van vloerverwarming en er is een grote Bullerjan houtkachel.

Indeling eerste verdieping: Via een gietijzeren spiltrap is de eerste verdieping bereikbaar. Een grote overloop met vide laat zien hoeveel ruimte het pand eigenlijk herbergt. Op deze verdieping zijn twee badkamers en vier ruime slaapkamers, waarbij de spanten fraai in het zicht zijn gelaten. De slaapkamers liggen onder de geïsoleerde en gestukadoorde kap. Met uitzondering van de master bedroom zijn alle slaapkamers voorzien van een wastafel. Een van de slaapkamers beschikt over een dakkapel met fenomenaal uitzicht over de Maas en een hoogslaper. De andere slaapkamers hebben via de gevelramen weids zicht op de rivier. Via een deur op de overloop is er zicht op de kapconstructie en de deel in het achterhuis. Via een stalen trapafgang is de verdieping van het achterhuis te bereiken. Het achterhuis leent zich uitstekend als werkruimte, trainingsruimte, kantoor of praktijk.

Bijzonderheden: Deze voormalige bierbrouwerij dateert vermoedelijk uit de late middeleeuwen en is blijkens een gevelsteen "anno 1870" verbouwd in de huidige vorm. Bij het pand horen twee grote stenen schuren die binnendoor bereikbaar zijn. De gevels aan de dijkzijde zijn na een flinke storm in de jaren tachtig opnieuw opgetrokken. De schuren van van samen 290 m2 zijn weliswaar eenvoudig van afwerking maar bieden wel een zee aan ruimte en legio mogelijkheden. Beide schuren zijn gedekt met pannen en beschikken over een grote zolder. Op het bijna Frans aandoende erf staat ook nog een grote wagenschuur van 135 m2. De deel is een indrukwekkende ruimte die uitnodigt om er bedrijfsmatig iets moois mee te doen. De hoge lichtinval door de hooggeplaatste vensters is prachtig en de spantconstructie is mooi in het zicht gebleven. Aan de opritzijde zijn grote wagendeuren die kunnen zorgen voor een zee aan extra licht. Het perceel is riant en strekt zich uit langs de Bergsestraat tot aan de Hogenhofstraat. Van onder de veranda aan de buitenste schuur (65 m2) kun je maximaal genieten van de ochtendzon, rust en ruimtelijke beleving.

Aan de voorzijde wordt het perceel begrensd door een smeedijzeren sierhekwerk en vier oude leilinden. Rondom het weiland staat een zogeheten Maasheg, een natuurlijke afscheiding van onder meer mei- en sleedoornstruiken, Gelderse Roos en Bonte Cornoelje. Vanaf de zijtuin voor de schuren is de tweede kelder bereikbaar; een mooie ruimte van ruim 70 m2 met stahoogte, waar in het verleden yogalessen werden gegeven. De bestemming van het pand is “bedrijf met ruimte en faciliteiten voor overleg, rust, bezinning en creatieve activiteiten voor kleine groepen mensen en recreatief nachtverblijf met maximaal 10 slaapplaatsen”. Burgemeester en wethouders zijn bevoegd het plan te wijzigen ten behoeve van het toestaan van een ander bedrijf dan ter plaatse is toegestaan. Een overzicht van de vele alternatieve bedrijfsactiviteiten is beschikbaar via ons kantoor. Het woongedeelte is nagenoeg geheel voorzien van isolerende beglazing, voorzetwanden en dakisolatie. Op een van de schuren liggen 21 zonnepanelen om de energielasten te reduceren. De Monumentenwacht voert tweejaarlijks een inspectie uit van het object." Natuurlijk kost zo'n paradijsje wel 'een paar centen'; de vraagprijs was 975.000 euro.

Reactie toevoegen