Beringe

Plaats
Dorp
Peel en Maas
Noord-Limburg
Limburg

Beringe

Terug naar boven

Status

- Beringe is een dorp in de provincie Limburg, in de streek Noord-Limburg, gemeente Peel en Maas. T/m 2009 gemeente Helden.

- Onder het dorp Beringe vallen ook de buurtschappen De Kievit (deels), Groeze, Kaumeshoek en Maris (deels).

- Jumelage: - Het gemeentebestuur van Beringen België nodigt in 1956 afvaardigingen uit van plaatsen met dezelfde naam voor het bijwonen van de jaarlijkse Breugheliaanse feesten in deze stad. Kleine delegaties van Beringen Luxemburg, Beringe Nederland, Beringen Zwitserland en Behringen (Lüneburgerheide) Duitsland wonen dat jaar deze feesten bij. Op initiatief van wijlen Henri Kessels en enkele enthousiaste Beringenaren, waaronder Ad van der Mijl, die kort voor het eerste treffen plotseling overlijdt, wordt in 1969 het eerste grote "5 x Beringen Internationaal" feest georganiseerd. Hoogtepunt is ongetwijfeld de directe uitzending op de Nederlandse televisie (NCRV) van de sportieve 5-kamp ('Spiel ohne Grenzen'). Verder zijn de prijsuitreiking door Mia Gommers (bronzen medaillewinnares Olympische Spelen 1968 in Mexico), een live optreden van Swiebertje en van kunstfietsvereniging Hornerheide vermeldenswaard. Meer dan 200 buitenlandse gasten worden gastvrij opgenomen in de dorpsgemeenschap van Beringe en bij gastgezinnen ondergebracht. Het begin van een 'internationale verbroedering' is hiermee gemaakt.

In 1970 wordt op een 'top' van delegaties uit alle 5 de plaatsen Be(h)ringe(n) besloten om het initiatief van Beringe Nederland navolging te geven; in het vervolg wordt iedere 3 jaar telkens wisselend in een van de 5 plaatsen een groot verbroederingsfeest georganiseerd. De grote trekpleister van editie 1983, toen Nederland weer aan de beurt was, was ongetwijfeld Ivo Niehe die de presentatie voor zijn rekening nam. Een ander hoogtepunt was de grandioze fancy-fair op de Kerkhoflaan en omliggende straten, die vele duizenden bezoekers trok. Op initiatief van grondlegger Henri Kessels is tijdens het grote treffen in 1983 in Beringe Nederland een monument opgericht dat de verbroedering tussen de 5 plaatsen blijvend zou symboliseren. Een 5-zijdige zuil met daarop de wapens van de 5 plaatsen Be(h)ringe(n) krijgt een blijvende plaats in het centrum van het dorp.

Na de 'Wende' wordt het voor twee plaatsen Behringen gelegen in de voormalige DDR eindelijk ook mogelijk om zich aan te sluiten bij 5 x Beringen Internationaal. Ondanks dat het nu 7 plaatsen met dezelfde naam betreft, wordt besloten de naam 5 x Beringen Internationaal te handhaven, omdat het nog steeds 5 verschillende landen zijn die hieraan deelnemen. In 2019 is het weer de beurt aan Beringe Nederland om "5 x Beringen Internationaal" te organiseren. Dan gaan ze vast extra groot uitpakken, want dan is het immers het 50-jarig jublieum van dit fenomeen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1426-1564 Bieringhen, 1447 Bieringen, 1835 Beringen, 1838-1857 Beringe, 1844 en 1868 Beringen.

Naamsverklaring
Te vergelijken met Beringen (B), ten noordwesten van Hasselt (1120 Beringe, 1188 Beringen), een afleiding met het suffix -ing- van de persoonsnaam Bero met als betekenis 'bij de lieden van Bero'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Beringe grenst in het W aan Meijel, in het N aan Grashoek, in het NO aan Koningslust, in het O aan Panningen, in het ZO aan Egchel en in het ZW aan Heibloem.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Beringe 62 huizen met 330 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 900 huizen met ca. 2.100 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In 1872 wordt op de locatie van de huidige kerk een bedevaartkapel gebouwd ter ere van O.L.V. van het H. Hart, waar echter geen missen mogen worden gelezen. Voor alle parochiële activiteiten moeten de inwoners naar Panningen. Omdat er in die tijd nog vrijwel geen ander vervoer is dan de 'benenwagen', wordt die afstand op den duur toch wat bezwaarlijk. In 1916 vragen de inwoners van Beringe omeen eigen kerk, maar daar zijn dan nog geen financiële middelen voor beschikbaar. In 1922 komt er wel een lagere school. In 1928 komt dan eindelijk de Sint-Jozefkerk (Kanaalstraat 90) gereed, naar ontwerp van architect J. Franssen. Op 15 november 1944 wordt de toren opgeblazen, die op de rechterzijde van het schip valt. De schade is groot. Het parochiehuis wordt als noodkerk ingericht. In 1946 wordt de deels herstelde kerk weer in gebruik genomen. In 1951 wordt besloten tot herbouw van de kerk. Deze komt in 1953 gereed. - Site parochie H. Jozef.

- Mariakapel O.L. Vrouw van het H. Hart.

Wegkruis bij Hoogstraat 69.

- Wegkruis op de hoek Hoevenstraat-Marisbaan.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Carnavalsvereniging CV De Beringse Kuus.

- Op een zondag in juni (in 2019 voor de 5e keer) organiseert Zaalvoetbalvereniging Beringe het WK PloeteRun. Met als doelstelling een uniek evenement naar het dorp te halen, is destijds het idee ontstaan om WK PloeteRun te organiseren. In het kader van het thema ‘ploeteren door de modder’, moeten deelnemers over een uitdagend parcours door de modder in het agrarische achterland van het dorp. Hier komen ze klimmuren, hooibalen, tractorbanden, netten en diverse andere hindernissen tegen. Sportiviteit, doorzettingsvermogen, teamwork, maar vooral ook plezier staan deze dag centraal. Een gezellige en sportieve dag voor jong en ouder.

Gedurende de dag zijn er verschillende ‘runs’. Hierbij is het de bedoeling dat je zo snel mogelijk de finish haalt. Dit zal natuurlijk niet zo gemakkelijk gaan aangezien je door, over en langs allerlei hindernissen en modder moet rennen en kruipen. Samenwerken is dus heel belangrijk. Maak kennis met de agrarische omgeving van Beringe en beleef een gezellige en sportieve dag samen met jouw vrienden en/of familie. WK PloeteRun is een sportieve uitdaging en iedereen is dus winnaar. Schrijf je in voor deze unieke beleving en word je eigen wereldkampioen PloeteRun!

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Beringe, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Beringe (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Beringe.

- Belangenorganisatie: - "Dorpscoöperatie Steingood is opgericht op 31 december 2013. Doel van de coöperatie is om jou als inwoner zelf mee te laten beslissen over veranderingen in je eigen leefomgeving. Zodat iedereen hier lekker en lang kan blijven wonen en recreëren. Denk hierbij aan het gebruik van gebouwen, maar ook aan het aanbieden van diensten, zoals het eetpunt en de inloopmiddagen voor senioren. Op dit moment zijn we als dorpscoöperatie bezig met: ontwikkeling en bouw Initiatiefgroep Beringe Buiten; de Brede School als belangrijke verbinder voor het dorp; herbestemming pastorie; sociale coöperatie w.o. "Beringe Thoes", Zorg aan huis, collecte goede doelen, klusgroep; openbare ruimte; veiligheid; 't Dierenweike, feestverlichting, kermis; communicatie naar leden. We zijn er trots op dat door onze inzet het dorp een eigen huisarts en fysiotherapeut heeft. Verder hebben wij ons sterk gemaakt voor Buurtzorg.

Hulp nodig? Je hebt als inwoner, vereniging of bedrijf een goed idee voor de Beringse gemeenschap. Maar hoe pak je dit aan? Dorpscoöperatie Steingood kan je ondersteunen met bijvoorbeeld het maken van een stappenplan en wegwijs maken bij de gemeente. Neem vrijblijvend contact op. Doe mee! Als enthousiaste groep vrijwilligers kunnen wij altijd hulp gebruiken. Jouw expertise en ideeën zijn zeer welkom. Bijvoorbeeld bij het oplossen van hulpvragen van verenigingen, stichtingen en bedrijven. Steun ons! Als Steingood plannen en aanvragen indient, kijkt de gemeente Peel en Maas naar het ledenaantal. Hoe meer leden, hoe meer kans van slagen. Ook jij kunt ons op deze manier steunen door lid te worden. Hiervoor vragen we een eenmalige bijdrage van € 20,00. Je wordt dan op de hoogte gehouden via mail en elk jaar organiseren we een kerstborrel. Bel 077-306 0151 of mail naar steingood@infoberinge.nl. Samen kunnen we stappen maken voor Beringe!"

- Dorpshuis: - "In het hart van Beringe ligt Gemeenschapshuis De Wieksjlaag. Sinds 2007 een gezellige ontmoetingsplaats voor inwoners, verenigingen en bedrijven. En verder een thuisbasis voor sociale en particuliere activiteiten, zoals: opleidingen, workshops, cursussen en trainingen eventueel met lunch; jubileumfeesten, verjaardagen en bruiloften; sfeervolle bijeenkomsten met koffietafel, lunch of diner; ontmoeting of netwerkbijeenkomsten; sportieve activiteiten, eventueel met een programma op maat.

De Wieksjlaag heeft een grote zaal die in 3 ruimtes kan worden opgedeeld, een keuken, een café, gymzaal, diverse ruimtes voor vergaderingen en een ruimte met daarin een keuken. Een beamer, schermen, laptops, geluidinstallatie en draadloos internet zijn uiteraard aanwezig. En vanuit de Wieksjlaag loop je zó De Nabber binnen: een gezellige kroeg met veel mogelijkheden. Biljarten, kaarten, darten of gewoon bijpraten. De Nabber is een ontmoetingsplek voor alle leeftijden. En bij mooi weer kun je ook buiten genieten op ons mooie terras. Wij heten je van harte welkom in onze "diamant" waar Beringe trots op is!"

- Onderwijs en kinderopvang: - In 1926 krijgt Beringe aan de Kanaalstraat zijn eigen lagere school. In 1953 wordt in de tuin van de pastorie een kleuterschool gebouwd. Van 1979 tot 2016 is de school gehuisvest aan de Kardinaal van Rossumstraat. In 1985, bij de inwerkingtreding van de Wet op het Basisonderwijs, verhuist de kleuterschool ook naar dit adres. De gymzaal is in 2007 gerealiseerd bij gemeenschapshuis De Wieksjlaag. De voorschoolse en naschoolse opvang is in 2012 gestart. De onderwijsontwikkelingen gingen verder, ook wat huisvesting betreft. Sinds augustus 2016 is de PSZ (peuterspeelzaal), voor-, tussen- en naschoolse opvang alsook de basisschool (groep 1 t/m 8) wederom gehuisvest in het gerenoveerde en uitgebreide schoolgebouw aan de Kanaalstraat. Het gebouw is zodanig gebouwd en ingericht dat kinderen en ook volwassenen er terecht kunnen.

Brede School Onder De Linden, zoals het geheel tegenwoordig heet, heeft een openbaar speelplein rondom het gebouw dat zowel vóór school, tijdens de pauzes, na school als op vrije dagen te gebruiken is. De speelplekken zijn zodanig ingericht dat de ‘typische’ linden mooi tot hun recht komen. Alles is overzichtelijk ingedeeld en er zijn speelplekken en een aantal toestellen. De peuters hebben hun eigen afgeschermde plek met zandbak en speel-/spelmogelijkheden. De school heeft ca. 160 leerlingen. De meesten kom en uit Beringe, maar er zijn ook kinderen uit omliggende dorpen.

- Jeugd: - "Als Jeugdwerk Beringe hebben we het volgende doel voor ogen: door het bieden van activiteiten is de jeugd samen bezig en krijgt op deze manier een binding met elkaar en met het dorp. De activiteiten kennen vooral een sociaal karakter. We leggen een accent op creatief, buitenleven en sport & spel. Af en toe kan aan deze activiteiten een educatieve ondertoon gegeven worden. Het beleven van plezier en een invulling geven aan de vrije tijd staat bovenaan. Ons motto is: Meer samen, Samen meer."

- Sport: - Het is een mooi verhaal over hoe de voetbalvereniging in dit dorp is ontstaan, omdat het ook iets zegt over hoe het er in het dorp destijds in bredere zin aan toeging. Daarom citeren wij daar graag een stukje uit: "Beringe telde kort na de Tweede Wereldoorlog minder dan 1.000 inwoners, waarbij iedereen iedereen kende.Het was vooral een agrarisch dorp, waarin lange dagen gemaakt werden voor de dagelijkse kostwinning. De gezinnen waren kinderrijk; de school werd zes dagen in de week bezocht; kerkdiensten elke dag. Het dorp kende toen nog een groot aantal winkels en bedrijven, zoals Herman Bruijnen (“Maantje”) (bakker), een andere Herman Bruijnen (“Maan “) (slager), Wiel Grommen (kruidenier), Frans Hoebers (ijzerwaren/rijwielhandelaar), Joseph Pubben (bakker), Wiet Wilms (“Schuffel”) (schoenen), Handrie Kessels (kapper), Graad en Sjeng Stammen (timmerbedrijf), Wiel Vullings (kolenhandel) en natuurlijk Roetje Ghielen (o.a. autobusvervoer).

Een drankje nuttigen kon men onder andere in de kroegen van Thei Hermans (“Dour”) (annex kruidenier) en Piet Steeghs (“de Köster”). Verder kon men in de spaarzame vrije tijd een film gaan bekijken bij Theater VIOS. In het verenigingsleven namen de Fanfare en de Schutterij een belangrijke positie in. Het voetbal stond nog in de kinderschoenen, maar breidde zich overal in snel tempo uit. Verschillende Beringenaren gingen dan ook, bij gebrek aan een eigen Beringse voetbalvereniging, elders voetballen (Panningen, Grashoek). En natuurlijk leidde deze situatie ertoe dat menigmaal over het oprichten van een eigen voetbalvereniging in Beringe werd gesproken. In april 1948 was het dan zover.

De krant Midden-Limburg van 10 april 1948 schreef erover: ”Eindelijk dan, de kogel is door de kerk. Beringe heeft een voetbalclub gekregen. Ja heus, lezer, woensdagavond heeft een oprichtingsvergadering plaats gehad en staande de vergadering hebben zich ruim 60 leden opgegeven. Reeds lang werd er behoefte gevoeld aan een sportvereniging om door de oorlog losgeslagen jeugd weer enigszins aan banden te leggen, met andere woorden om de jeugd van de “straat af te houden”." Natuurlijk moest de vereniging ook een naam hebben. Handrie Kessels kwam met de naam v.v. BEVO, als afkorting van Beringse Voetballers.Als officiële naam werd echter gekozen voor de betekenis die Nol Haenraets aan de naam BEVO wist te geven, namelijk “Bij Eendracht Volgt Overwinning”." Hoe het de vereniging in de decennia daarna verging, kun je hier lezen.

- "Er kan iedere dag vrij getennist worden bij tennisvereniging TV Bevo in Beringe, van ‘s morgens 8.00 uur tot ‘s avonds 23.00 uur. Als de banen nodig zijn voor toernooien, competities, tennislessen e.d. hebben deze voorrang op het vrij tennissen. Liggen er echter banen vrij, kan men hier vrij op tennissen. De SmashCourt banen maken het mogelijk om het hele jaar door buiten te tennissen. Ieder jaar nemen leden deel aan de voorjaar-, najaar- en wintercompetitie, georganiseerd door de KNLTB. Er is sinds 2018 ook een eigen interne competitie. Bij tennisvereniging TV Bevo wordt niet alleen getennist, maar ook gefeest! Ieder jaar organiseert de feestcommissie de jaarlijkse feestavond en zorgt zij voor aangename verrassingen tijdens verschillende toernooien."

- Senioren: - "Het is van groot belang dat KBO "Kiehk éns Bej Ôs" Beringe kan blijven voortbestaan en daarom zijn we ook steeds op zoek naar nieuwe leden en vrijwilligers, al vanaf 50 jaar!, want de KBO is niet alleen voor oudjes, daar ben ik zelf ook pas achter gekomen, want voorheen dacht ik daar ook anders over. De KBO is heel actief en ondersteunt ook op andere gebieden. Heb je hulp nodig dan kun je je voor veel zaken ook melden bij onze vrijwillige ouderenadviseurs. Maar ook bij de bestuursleden natuurlijk. Interesse om eens een kijkje te komen nemen bij onze vereniging, dat mag altijd en misschien kunnen we je dan overtuigen dat de KBO een fijne vereniging is. Graag tot ziens binnenkort of wat later en veel plezier in het bezoeken van de site. Met vriendelijke groet, voorzitter Toon Truijen."

- Duurzaamheid: - De firma Raedthuys wil anno 2019 ZW van Beringe een zonnepark van 28 hectare realiseren. Het park beoogt jaarlijks 25 miljoen kilowattuur stroom te gaan produceren. Aanvankelijk was er een plan voor vier turbines, maar dat gaat niet door. Omwonenden kunnen financieel deelnemen in het project. Raedthuys wil een kwart van de aandelen in het zonnepark beschikbaar stellen aan bewoners uit de omgeving. De firma gaat eerst in overleg met de inwoners (maart 2019) om te horen wat zij van het plan vinden, voor zij hier eventueel mee verder gaat.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Beringe.

Reactie toevoegen