Besthmen

Plaats
Buurtschap
Ommen
Salland
Overijssel

Besthmen

Terug naar boven

Status

- Besthmen is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Ommen. T/m 30-6-1818 gemeente Ommen, per 1-7-1818 over naar gemeente Ambt-Ommen, per 1-5-1923 over naar de heropgerichte gemeente Ommen.

- De buurtschap Besthmen heeft geen eigen postcode met bijbehorende woonplaatsnaam (in tegenstelling tot bijvoorbeeld de nabijgelegen buurtschap Giethmen) en ligt daarom voor de postadressen "in" Ommen.

- De buurtschap Besthmen heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Lokale uitspraak
Bestum.

Oudere vermeldingen
Besthmen komt onder meer in 1449 voor als de ‘buurscap Busmanninck’.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Besthmen ligt Z van de stad Ommen, rond de O en Z delen van de Bergweg en rond de wegen Batterinkweg, Lemelerweg (de N347; het gedeelte van deze weg N van de rivier de Beneden Regge, echter niet de R104, ook de Lemelerweg, daar W van en ook kruisend met de N347, want deze maakt hier onderdeel uit van de buur-buurtschap Nieuwe Brug), Giethemer Kerkpad (de gedeelten van deze weg tussen de Giethemer Hooiweg en de N347), Giethemer Hooiweg, Besthemerveldweg, Steile Oever, Barkeweg, Hammerweg (deels de N347, deels de N341; het gedeelte van deze weg tussen de kruisingen met de wegen Wolfskuil en Bergsteeg/Steile Oever), met daarin onder andere gelegen de rotonde van de N347 en de N341), Bergsteeg, Besthemerberg en Besthemeresweg. De buurtschap ligt verder aan de W zijde van Natuurreservaat Vecht- en Beneden-Reggegebied, Z van de rivier de (Overijssselse) Vecht, OZO van het dorp Vilsteren, N van de rivier de Beneden Regge, NNO van het dorp Lemele, NW van het dorp Den Ham en WZW van het dorp Mariënberg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Besthmen 20 huizen met 135 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 85 huizen, enkele bedrijfsgebouwen en ca. 75 verblijfsaccommodaties, met ca. 220 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Een van de blikvangers in buurtschap Besthmen is korenmolen de Besthmenermolen (Hammerweg 59A). De molen dateert uit 1862 en is in 1995 gerestaureerd. Het is een achtkante beltmolen. In 2010 is de molen maalvaardig hersteld. Sindsdien wordt hij weer regelmatig door een vrijwillig molenaar in bedrijf gesteld.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Natuurlijk Ommen organiseert op de 1e zondag van elk jaar de traditionele Nieuwjaarswandeling. De wandeling start bij Bezoekerscentrum Ommen in buurtschap Besthmen (bij de Besthmenermolen, Hammerweg 59a). Wandelaars kunnen tussen 10.00 en 14.00 uur starten. Trek je wandelschoenen aan en geniet tijdens de wandeling van circa 7 kilometer van de prachtige natuur, maak kennis met Bezoekerscentrum Ommen en hoor de midwinterhoornblazers. Het eerste gedeelte van de route kun je desgewenst ook meerijden met paardentram 't Belsenspan.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De rondwandeling Trage Tocht Ommen Besthmen, Besthmenerberg en Reggedal (13 km) is een prachtige wandeling in het Vecht-Reggedal bij Ommen. Vanaf het station loop je llangs de rand van Ommen met zicht op het boerenland. De Bergweg en de Bergsteeg leiden je over een uitgestrekt heideveld met jeneverbessen naar de top van de Besthmenerberg met uitzichttoren. De berg is een stuwwal van 34 meter hoog. Je klimt en daalt over smalle bospaadjes door de heuvelachtige bossen op de oude rivierduinen. Het Zeesserven en Besthmenerven liggen middenin het bos verrassend mooi te wezen.

Daarna koers je af op de Steile Oever, een volgend hoogtepunt op deze wandeling. De Steile Oever, die zijn naam eer aandoet, is een dode arm van de Regge. De route vervolgt een flink stuk langs de Beneden Regge. Het waterschap heeft deze rivier de afgelopen jaren weer veel aantrekkelijker gemaakt met glooiende oevers en meanders. Je steekt de rivier over bij de witte Giethmener ophaalbrug - genoemd naar de W ervan gelegen buurtschap Giethmen, O ervan is buurtschap Besthmen - en volgt de rand van het Reggedal over de Wolfskuil. Het laatste deel van de tocht loon je door landgoed het Laer.

- Naast de molen is ook de Besthmenerberg een van de bekende objecten in buurtschap Besthmen. Het is namelijk een heuvel (34 m) met een verhaal: de Indiase wijsgeer Krishnamurti kreeg in 1924 met zijn 'Orde van de Ster van het Oosten' het landgoed Eerde geschonken van baron Philip Van Pallandt, die net als vele andere volgelingen geloofde dat Krishnamurti de reïncarnatie van Jezus was. De nieuwe wereldleider had op de berg een eigen meditatielaantje en liet een openluchttheater bouwen, waar massa's mensen tijdens de 'Sterkampen Ommen' hun licht kwamen opsteken.

Na vijf jaar hield Krishnamurti het voor gezien: hij vond dat de leden van de orde zich te veel aan persoonsverheerlijking overgaven, terwijl de theosofie juist van mensen vraagt je eigen pad te kiezen. Hij hief de orde op en gaf het landgoed in 1931 terug aan de baron. Maar de basis voor Ommen als toeristische trekpleister was gelegd. In de jaren daarna zijn er padvinderskampen georganiseerd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het ‘sterkamp’ gebruikt voor het arbeidseinsatzlager Kamp Erika, bekend en berucht als concentratiekamp. Tegenwoordig is de Besthmenerberg een bekend vakantieoord.

Terug naar boven

Links

- Buurtvereniging: - Buurtvereniging Rond de Regge is een activiteitenvereniging van de buurtschappen Archem (waar in het kader van de Buurtvereniging ook Nieuwe Brug onder valt), Besthmen, Eerde en Giethmen, die alle rond de rivier de Regge zijn gelegen, in een gebied dat wordt begrensd door de spoorlijn in het N en de N348 (Ommen-Raalte) in het W. - Buurtkrant Rond de Regge (2x per jaar) is via de link ook online te lezen).

- Onderwijs: - Vanouds stond de al meer dan 150 jaar bestaande basisschool Nieuwebrug in de buurtschap Giethmen. Later is deze naar Nieuwe Brug verhuisd, en in 1968 is de school naar een plek ca. 500 meter verderop verhuisd (Barkeweg 3, NO van de brug, O van de N347), die onder buur-buurtschap Besthmen valt. In schooljaar 2015-2016 heeft de school nog ca. 40 leerlingen, maar de komende jaren wordt een daling verwacht naar minder dan 30 leerlingen. Het is dan de vraag of de school nog open kan blijven. - Basisschool Nieuwebrug op Twitter. - Promofilmpje basisschool Nieuwebrug.

Reactie toevoegen