Bethlehem

Plaats
Buurtschap
Het Hogeland
Hoogeland
Groningen

bethlehem_plaatsnaambord.jpg

'Als je als buurtschap met nota bene de prachtige naam (en rijke historie) Bethlehem geen plaatsnaambordje krijgt van de gemeente, dan maak je die toch lekker zelf?', zo moeten de inwoners hebben gedacht. Hint: hopelijk doet goed voorbeeld goed volgen!

'Als je als buurtschap met nota bene de prachtige naam (en rijke historie) Bethlehem geen plaatsnaambordje krijgt van de gemeente, dan maak je die toch lekker zelf?', zo moeten de inwoners hebben gedacht. Hint: hopelijk doet goed voorbeeld goed volgen!

Bethlehem

Terug naar boven

Status

- Bethlehem is een buurtschap in de provincie Groningen, gemeente Het Hogeland. T/m 1989 gemeente Kantens. In 1990 over naar gemeente Eemsmond, in 2019 over naar gemeente Het Hogeland.

- De buurtschap Bethlehem valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Rottum.

- De buurtschap heeft geen officiële plaatsnaamborden. De buurtschap heeft wel een door de inwoners zelf vervaardigd fraai houten plaatsnaambord (met afdakje), waar tevens de namen van de twee gezinnen op staan die de buurtschap bevolken. En een van de boerderijen heet Bethlehem, wat ze ook op de gevel hebben staan.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Betlehem, 1502 Bethlehem, 1677-1678 Clooster Betlem, 1781 Bethlem.

Naamsverklaring
De buurtschap is vernoemd naar de vroegere uithof*, later nonnenklooster alhier (dat op zijn beurt was vernoemd naar de gelijknamige stad in Palestina), dat medio 15e eeuw gesticht was vanuit het Benedictijnenklooster Juliana in buurdorp Rottum. Zie ook Bartlehiem.(1)
* Dit was een grote boerderij (een ‘voorwerk’) van waaruit de uitgestrekte landerijen van het klooster werden bewerkt en beheerd.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Bethlehem ligt W van het dorp Rottum, rond een doodlopend N zijweggetje van de Jacob Tilbusscherweg. De buurtschap ligt verder ZZW van het dorp Usquert, OZO van het dorp Warffum, NNO van het dorp Stitswerd en NW van het dorp Kantens.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Bethlehem 3 huizen met 16 inwoners. Ook tegenwoordig omvat de buurtschap slechts enkele panden, met een handvol inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Het onder Naam vermelde voorwerk is later een zelfstandig nonnenklooster geworden. Het werd bewoond door begijnen, die onder gezag stonden van de abt van Rottum. In de 16e eeuw nam de belangstelling voor het kloosterleven af. In 1568 wilde men het convent bij het mannenklooster van Rottum incorporeren. Daarvoor kwam echter geen toestemming. Het convent werd in 1594 opgeheven. Bij het convent heeft ook een kapel gestaan. Voor nadere informatie over opkomst, ontwikkeling en ondergang van voorwerk en klooster zie de repotage over verleden en heden van buurtschap Rottum, door Sanne Meijer.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Traditiegetrouw komt een aantal dorpelingen op Tweede Kerstdag vanuit Rottum naar Bethlehem gewandeld. De eigenaren van de gelijknamige boerderij, Arie Jan de Jong en Nicole Boschman, versieren het weggetje dan met waxinelichtjes die ze in lege glazen potjes doen. In de stal liggen strobalen waarop men gezellig kan gaan zitten en er brandt een vuur. "We drinken glühwein en chocomelk in de stal. Daarna krijgt iedereen een fakkel en wandelt in optocht terug naar Rottum, om daar naar de kerk te gaan. We doen dit sinds 2006. De eerste keer waren er ongeveer 8 mensen, nu rond de 40." Dat is best veel, op een dorp met 100 inwoners. "Glühwein drinken in de stal stelt misschien niet heel veel voor", zegt Nicole, "maar mensen vinden het toch erg leuk om met kerst in Bethlehem te zijn geweest." (bron: de onder Geschiedenis gelinkte reportage)

Reactie toevoegen