Beuseberg

Plaats
Buurtschap
Rijssen-Holten
Salland
Overijssel

beuseberg_plaatsnaamborden.jpg

De buurtschap Beuseberg heeft ergens tussen 2009 en 2012 plaatsnaamborden gekregen, zodat je nu tenminste kunt zien wanneer je deze plaats binnenkomt en weer verlaat. Wel zo handig toch... (© H.W. Fluks)

De buurtschap Beuseberg heeft ergens tussen 2009 en 2012 plaatsnaamborden gekregen, zodat je nu tenminste kunt zien wanneer je deze plaats binnenkomt en weer verlaat. Wel zo handig toch... (© H.W. Fluks)

beuseberg_buurtvereniging_kopie.jpg

De buurtschap Beuseberg heeft een zeer actieve Buurtvereniging Beuseberg, die door het jaar heen een scala aan evenementen en activiteiten organiseert.

De buurtschap Beuseberg heeft een zeer actieve Buurtvereniging Beuseberg, die door het jaar heen een scala aan evenementen en activiteiten organiseert.

beuseberg_poasboake_50_jaar.jpg

Beuseberg is een van de buurtschappen waar de traditie van het paasvuur oftewel de poasboake nog in ere wordt gehouden. In 2014 bestond deze traditie hier 50 jaar, wat reden was om feestelijk uit te pakken, met een extra mooie boake én een mooi gedicht.

Beuseberg is een van de buurtschappen waar de traditie van het paasvuur oftewel de poasboake nog in ere wordt gehouden. In 2014 bestond deze traditie hier 50 jaar, wat reden was om feestelijk uit te pakken, met een extra mooie boake én een mooi gedicht.

beuseberg_vogelschieten.jpg

Een andere jaarlijkse traditie in buurtschap Beuseberg is het vogelschieten tijdens het voorjaarsfeest in juni.

Een andere jaarlijkse traditie in buurtschap Beuseberg is het vogelschieten tijdens het voorjaarsfeest in juni.

Beuseberg

Terug naar boven

Status

- Beuseberg is een buurtschap in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Rijssen-Holten. T/m 2000 gemeente Holten.

- De buurtschap Beuseberg valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Holten.

- Buurtschap Beuseberg is pas betrekkelijk recent voorzien van plaatsnaamborden (d.w.z. in 2012 hebben wij ze waargenomen en in 2009 stonden ze er nog niet, dus ergens in de tussentijd moeten ze zijn geplaatst).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Beuzenberg, Langestraat, 1840 Beuzeberg, 1867 De Beuseberg.

Naamsverklaring
De buurtschap dankt zijn naam aan de gelijknamige 'berg' (waarvoor zie verder het hoofdstuk Landschap etc.).

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap ligt Z van Holten, rond de Beusebergerweg. Kennelijk hebben hier op buurtschapsniveau in het verleden grenscorrecties plaatsgevonden, en zijn straatnamen gewijzigd. Zo vernamen wij van een vroegere inwoner van deze buurtschap, dat hij ooit op Look 30 woonde (= buurtschap Look), later is dat pand hernoemd qua adres in Beuseberg 173 en daarmee onder de gelijknamige buurtschap komen te vallen. Later is men hier verschillende straatnamen gaan toekennen en nu ligt dat pand aan de Kwintenweg 6.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Beuseberg 84 huizen met 515 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 200 huizen met tegen de 500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

In 2015 is het boekje 'Beuseberg bevrijd' verschenen, met 30 verhalen van inwoners over de bevrijding van de buurtschap in april 1945.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Op 7 april 2016 is een monument onthuld bij de Wippertsbrug over de Schipbeek (die hier de grens vormt tussen Gelderland met buurtschap De Wippert en N hiervan Overijssel met de buurtschappen Holterbroek en Beuseberg), ter herdenking van de bevrijding door het Canadese South Saskatchewan Regiment op 7 april 1945, die hier toen de Schipbeek overstaken. De steen is onthuld door Johan Meijerman (erve Meijerman), Gerrit Vorkink (erve ‘t Nös), Hanna Klein Teeselink-Vorkink (erve ‘t Nös) en Florina Dijkshoorn (Alie van Niejenhuus). Zij zaten met buren, familie, bekenden en een paar Duitse soldaten vele bange dagen en nachten in de gegraven schuilkelder op erve Meijerman. Zij behoorden tot de eerste Holtenaren die werden bevrijd.

De genodigden stonden ter plekke stil bij de gedachte aan de geleverde strijd en de gesneuvelden. Oud en jong spraken over dit verleden en de noodzaak om de verhalen door te geven. Als je nu vanaf Holten / Beuseberg via de Larenseweg naar Laren fietst of rijdt, stop dan even voor de brug over de Schipbeek. Links naast de steen staat een bankje. Ga even zitten, geniet van het uitzicht en de rust en bedank in gedachten de Canadezen die destijds deze omgeving hebben bevrijd.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Buurtschap Beuseberg bouwt jaarlijks een wagen voor de carnavalsoptocht in Holten.

- De Toneelgroep van de buurtvereniging brengt jaarlijks nieuw stuk op de planken, gedurende 4 avonden in februari. De uitvoeringen worden gegeven in Café De Wippert, gelegen in de ZW van Beuseberg gelegen Gelderse buurtschap De Wippert.

- Beuseberg is een van de buurtschappen die meedoet aan de jaarlijkse buurtschappenwedstrijd om het grootste en/of mooiste Paasvuur van Holten, oftewel Poasboake zoals het in de regio heet. De 'Poasboake' 2014 was t.g.v. het 50-jarig bestaan van deze traditie in deze buurtschap extra mooi afgewerkt (zie de link). De boake won dan ook de schoonheidsprijs. - Ook in 2017 had de buurtschap het mooiste Paasvuur. - Filmpje van het Paasvuur 2018 (op 1 april, dat is geen grapje!), aangestoken door o.a. de burgemeester van de gemeente Rijssen-Holten.

- Voorjaarsfeest (weekend in juni, in 2019 voor de 25e keer), met o.a. op zondag het Vogelschieten.

- Sinterklaas (laatste zaterdagmiddag in november).

- Op een zondag half december organiseert Buurtvereniging de Beuseberg in samenwerking met Outdoors Bistro de Kerstfair (15-19 uur). Naast een veelzijdige warenmarkt zijn er volop spelletjes te doen voor kinderen zoals ponyrijden, is er live muziek, een kerstman, glühwein, marshmallows boven vuurkorven, diverse foodtrucks, houten figuren zagen, en midwinterhoorn blazen. De toegang is gratis en er is voldoende parkeergelegenheid.

- Carbidschieten op oudjaarsdag.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Rondwandeling Beuseberg (9,3 km).

- Buurtschap Beuseberg ligt op de flanken van de gelijknamige heuvel, ook bekend als Zuurberg (ook het lokale motorcrossterrein en de camping heten zo). De top van de heuvel ligt op ongeveer 34 meter hoogte. De heuvel is een voortzetting van de Lookerenk.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over buurtschap Beuseberg.

- Nieuws: - Buurtschap Beuseberg heeft een eigen informatief en kleurrijk magazine waarmee zij haar inwoners op de hoogte houdt van actualiteiten in de omgeving. Het Beuseberger Nieuwsblad (1x per kwartaal) is via de link ook online te lezen.

- Buurtvereniging: - De buurtschap heeft een zeer actieve Buurtvereniging Beuseberg, die door het jaar heen een scala aan evenementen en activiteiten organiseert. De buurtvereniging is opgericht in 1994 en viert dus in 2019 het 25-jarig bestaan. "Onze vereniging is er een om met z’n allen trots op te zijn en waarmee we zorgvuldig om moeten gaan. Het is een belangrijk gegeven binnen de gemeenschap die zorgt voor een onderlinge binding waar zonder geen enkele gemeenschap kan bestaan." De buurtvereniging heeft ca. 400 leden "van 0 tot 94 jaar", aldus de vereniging op haar site.

- Muziek: - Buurtschap Beuseberg heeft ook een eigen volkslied: het Beusebargslied. Onder de link kun je het beluisteren. De tekst staat er ook bij, zodat je desgewenst naar hartelust kunt meezingen. :-)

- Sport: - Van september t/m april wordt eens in de twee weken sporthal ’t Mossink in Holten afgehuurd voor een ontspannende zaalvoetbalwedstrijd.

- Van september t/m juni gaat een groep enthousiaste biljarters maandelijks een balletje stoten op het biljart in de kantine van sporthal ‘t Mossink in Holten.

- De in 1945 opgerichte MAC De Holterberg heeft als doel de motor- en autosport in het algemeen te bevorderen alsmede de belangen van de motorrijders en automobilisten te behartigen en die van de leden in het bijzonder, voor zover deze met de motor- en automobielsport verband houden. Zij beoogt dit doel o.a. te bereiken door: het houden van clubtochten, toerritten in clubverband, het deelnemen met een of meer clubteams aan wedstrijden of ritten; het organiseren van evenementen op motor- en automobielgebied; samenwerking met andere motor- en /of automobielclubs; het doen houden van lezingen en causerieën op verkeers- en op motorisch gebied.

Jaarlijks prijkt een breed scala aan evenementen op de agenda van MAC De Holterberg, zoals de Enduro in combinatie met de off-roadrit, motocrosswedstrijden, zowel als clubwedstrijden als ook als ONK wedstrijd onder auspiciën van de KNMV. Toertochten, zowel met de eigen als ook bij andere organisaties. Verder hebben ze ook de nodige actieve leden die op het gebied van klassieke auto’s, motoren en/of bromfietsen het nodige organiseren.

Al sinds 1965 wordt er gecrosst op het circuit in de Beuseberg. Met zijn prachtige ligging is dit een van de mooiste banen van Nederland. Naast de baan op de Zuurberg heeft de MAC ook de beschikking over een mooi trainingscircuit. Sinds 1984 kan er op de woensdagavond en zaterdagmiddag getraind worden aan de Imhofsweg. Hier ligt een circuit van ongeveer 1000 meter, dat ook wordt gebruikt voor wedstrijden om het clubkampioenschap. Minstens net zo belangrijk is de autocross in de geschiedenis van de club. Er is in de loop van de jaren het een en ander veranderd, maar er wordt nog altijd gecrosst met oude auto's. Naast de diverse sportwedstrijden wordt er ook nog veel getoerd binnen de vereniging. Zowel met nieuwe als oude motoren naar ook met brommers en auto's.

Reactie toevoegen