Beusichem

Plaats
Dorp
Buren
Betuwe
Gelderland

beusichem_collage.jpg

Beusichem, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Beusichem, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Beusichem..JPG

In Beusichem, op de Markt

In Beusichem, op de Markt

Beusichem. (3).JPG

Het Eind, de weg naar de pont in Beusichem

Het Eind, de weg naar de pont in Beusichem

_MG_7618.JPG

Dorpsgezicht Beusichem

Dorpsgezicht Beusichem

Beusichem. (2).JPG

Beusichem, opdat wij niet vergeten

Beusichem, opdat wij niet vergeten

gemeente_beusichem_anno_ca._1870_kaart_j._kuijper_kopie.jpg

Gemeente Beusichem anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Beusichem anno ca. 1870, kaart J. Kuijper

Beusichem

Deze pagina wordt mede mogelijk gemaakt door:

Terug naar boven

Wonen

Mutters Makelaardij is dé specialist in de gemeenten West Betuwe, Vijfheerenlanden, Gorinchem, Culemborg en de Alblasserwaard. Al jarenlang bewijzen wij dat we het daadwerkelijk anders doen! U bent van harte welkom voor een oriënterend gesprek op onze kantoren in Leerdam, Vianen en Culemborg. Met ons motto: "Waarborg tot betrokkenheid" garanderen wij het hoge serviceniveau dat u van een makelaar mag verwachten. Wij beseffen dat het verkopen of aankopen van uw woning geen alledaagse zaak is, daarom nemen wij u bij de hand en begeleiden wij u in iedere stap van het proces.

Terug naar boven

Status

- Beusichem is een dorp in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe, gemeente Buren. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1977.

- Wapen van de voormalige gemeente Beusichem.

- Onder het dorp Beusichem vallen ook de buurtschappen De Bosjes en De Heuvel.

Terug naar boven

Naam

Uitspraak
Beuzekom.

Oudere vermeldingen
918-948 kopie 11e eeuw Buosinhem, 1131 Bosenchem, 1176 Bosenkem, 1191 Busenchem, 1220 Busenghem, 1281 Bosincheym, Bosiken, 1386 Boesinchem, 1568 Beusecum, 1599 Boesechem.

Naamsverklaring
Samenstelling van het Oudnederlandse hem = heem 'woonplaats, woning' en Bosinga*, een afleiding met het suffix -ing- van de persoonsnaam Boso met als betekenis 'de lieden van Boso'.(1)
* Gereconstrueerde vorm.

Terug naar boven

Ligging

Beusichem ligt O van Culemborg, NW van Buren en grenst in het N aan de Lek.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Beusichem 223 huizen met 1.540 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 147/1.004 (= huizen/inwoners) en dorp Zoelmond 76/536. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.300 huizen met ca. 3.100 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Beusichem (even naar onderen scrollen op de pagina tot je bij dit dorp bent of zoeken met ctrl-F).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Aan de noordwestkant van het dorp, tussen de Bernhardlaan, de Lekdijk Oost en de Sportveldstraat, is de nieuwe wijk Hooghendijck in ontwikkeling. "Hooghendijck is de nieuwbouwlocatie voor Beusichem en omgeving. Met een divers woningaanbod en vrije bouwkavels, een compleet voorzieningenniveau en prima uitvalswegen naar Culemborg en de A2 biedt Hooghendijck een aantrekkelijke woonomgeving. In het plan Hooghendijck bouwt Vario Ontwikkeling in samenwerking met Looye projecten ruim 110 woningen. Het gaat daarbij om verschillende woningtypen in diverse prijsklassen. Het plan is erg aantrekkelijk door de woningtypes en de fraaie, groene en ruime opzet." (bron: gemeente Buren)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Beusichem heeft 22 rijksmonumenten.

- Beusichem heeft 30 gemeentelijke monumenten.

- De oude dorpskern van Beusichem is sinds 1967 een beschermd dorpsgezicht. Het beschermde gebied beslaat een oppervlakte van 5,2 hectare (kaartje).

- De Hervormde (PKN) Johannes de Doperkerk (Markt 14) is een driebeukige pseudobasiliek met vijfzijdig gesloten koor. De kerk dateert uit de 15e eeuw, de mooie tufstenen toren dateert uit ca. 1200 en is in de gotische periode met een bakstenen verdieping verhoogd. Het tweeklaviers orgel is in 1858 gemaakt door C.G.F. Witte uit Utrecht.

- Gevelstenen in Beusichem.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Oranjevereniging Beusichem (OVB) organiseert jaarlijks de festiviteiten op Koningsdag, de Dodenherdenking en de Kerstboom op de markt.

- "Jaarlijks is er in Beusichem op de 3e zaterdag van mei de Feestmarkt (in 2020 voor de 35e keer). In 1986 is de Feestmarkt voor de eerste keer georganiseerd. Destijds heeft een aantal bevlogen mensen een bestuur gevormd in de vorm van een stichting zich ingezet voor het organiseren van een Feestmarkt, met als doel ‘het bijeenbrengen van voldoende geld om restauratie en instandhouding van de Beusichemse kerk te realiseren’. In 1995 was het zover. De restauratie van de kerk kon worden uitgevoerd. Met de restauratie was een deel van het doel bereikt.

In 2000 zijn de kerkelijke gemeenten van Beusichem en Zoelmond gefuseerd. Vandaar dat sindsdien de opbrengsten ten goede komen aan de kerken in de beide dorpen. Ieder jaar opnieuw wordt met veel enthousiasme en met veel vrijwilligers hard gewerkt om een fantastische, gezellige feestdag te organiseren met dat doel voor ogen: in stand houden van de twee mooie historische en beeldbepalende kerkgebouwen. Elk jaar zijn er veel marktkramen met gevarieerde producten, een rommelmarkt, kledingbeurs, kunstexpositie, live muziek, oude ambachten, een rad van avontuur en nog diverse andere activiteiten. De Markt en het Zoetzand (en de straat ertussen) is die dag een gebied waar gezelligheid te vinden is. Na al die jaren durven we nog altijd te zeggen: 'De Feestmarkt, iets aparts'."

- Paardenjaarmarkt (juni) met o.a. Kermis en Braderie.

- De Triathlon van Beusichem is terug! In samenwerking met de Kermis is in 2015 voor het eerst sinds 25 jaar weer een mini-triatlon op de Meent georganiseerd. En sindsdien is de Kermis Triathlon (op een zondag in juni) weer een jaarlijks evenement.

- "Het Greatest Hits Festival (op een zaterdag eind juni, in 2020 voor de 4e keer) staat voor 12 uur lang de lekkerste muziek. Van de eighties in de zon tot de zero’s onder de sterren. Wat je kunt verwachten? Alleen maar hits, heerlijk eten én niet onbelangrijk: een geweldige sfeer op 'het Ibiza van de Veluwe': de zomerse Meent in Beusichem. Bij ons geen ingewikkelde techno of obscure beats, maar een 100% feestgarantie! Hits, hits en nog eens hits. Feest met je voeten in het zand of ga languit op het gras. Het is aan jou! Wij zorgen voor het feestje. Wij houden van veel en lekker eten, klaargemaakt door iemand met liefde voor zijn happen. Daarom nodigen we jaarlijks onze favoriete foodtrucks uit! Sla die snelle hap thuis daarom over en geniet van écht lekker eten op ons Food Court. En van eten krijg je dorst. Niet getreurd, onze cocktailbar doet wonderen! Want niet alleen uit onze speakers, maar ook uit de shakers komen de beste mixjes! Een ticket voor Greatest Hits Festival kost je slechts € 17,00. Dat is inclusief alle fees. Tickets zijn online en aan de deur te koop, maar op is op. Kinderen tot 8 jaar mogen tot 18.00 uur gratis naar binnen."

- Rondje Beusichem (oktober) is een hardloopwedstrijd, waarbij je kunt kiezen uit de afstanden 5 en 10 km.

- Sinterklaas.

- Als het in de winter hard genoeg vriest, kun je schaatsen op de ijsbaan van IJsclub De Scheve Schaats.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- "Een aantal actieve inwoners heeft in 2012 samen met de gemeente ideeën ontwikkeld en uitgewerkt voor een natuurwandelpad in en om Beusichem. Een wandelpad biedt verrassende blikken op het oude dorp en landerijen, en leidt ook tot ontmoetingen tijdens zo'n tocht. Deze ideeën zijn door samenwerking met Landschapsbeheer Gelderland en Stichting Klompenpad verder bestudeerd en uitgewerkt. Deze samenwerking heeft in 2014 geresulteerd in een Klompenpad genaamd Engelroderpad (16 km). Het beheer en onderhoud hiervan worden gedaan door vrijwilligers uit het dorp en omgeving. Je kunt het Engelroderpad desgewenst combineren met het Kuilenburgerpad, het Leidschehoevenpad en/of het Overlangbroeksepad. Overstappunten en -routes worden zowel op de kaart als onderweg aangegeven."

- Theater Heerenlogement is een prachtig, intiem theater op de Markt in Beusichem, en behoort naar eigen zeggen tot de sfeervolste theaters van Nederland. Het is gevestigd in een voormalige paardenstal en biedt plaats aan 130 bezoekers. De sfeer is ongedwongen, publiek én artiesten komen er graag. Het theater wordt op professionele wijze volledig door vrijwilligers in bedrijf gehouden. Theater Heerenlogement is een Klein Podium voor Grote Artiesten. Regelmatig staan grote namen op de planken, maar vaak krijgt ook jong talent hier een kans. Het theaterprogramma is actueel, gevarieerd en van hoog niveau. Je kunt genieten van pittig cabaret, muziek in verschillende genres, toneel en pure kleinkunst. Per seizoen verzorgen zij zo’n 40 optredens. De voorstellingen vinden plaats van september tot mei op dinsdagavond of op woensdagavond, plus vijf á zes zondagmatinees. Aanvang ‘s avonds: 20.30 uur. Zondagmiddag: 16.00 uur. De toegangsprijzen liggen tussen de €12,50 en €20,00. Regelmatig heeft Theater Heerenlogement speciale acties. Deze vind je op de pagina Voorstellingen.

- "Muziektheater Beusichem is een initiatief van muziekliefhebbers die graag de muziek van hun helden live beluisteren en beleven. Niets klinkt tenslotte zo lekker als live muziek. Om uiteenlopende redenen zijn deze muziekhelden niet (meer) jaarlijks te bezoeken of worden er woekerprijzen gevraagd voor de kaarten. Gelukkig zijn er in Nederland vele uitstekende tribute bands die met hun live performance de muziek van hun helden eer aan doen. Het Muziektheater wil zich richten op deze tribute bands die de allerbeste muziek spelen en de muziekliefhebbers uit het dorp en omstreken een geweldige avond live-muziek bieden voor een betaalbare prijs. Het Muziektheater organiseert de optredens in de periode oktober t/m maart om zo het festivalseizoen te mijden. Op 30 maart 2019 zijn we van start gegaan met een Bruce Springsteen Tribute by The Boss Brothers. Voor najaar 2019 zijn op 5 oktober de Stones Sessions al geboekt. De optredens vinden plaats in Theater Het Heerenlogement."

- Speeltuin Beusichem.

- "Sinds het voorjaar van 2015 heeft het dorp een Dorpsboomgaard. Het hele dorp kan hier genieten van bomen, bloesem en fruit. Kinderen en andere belangstellenden kunnen hier zien en leren hoe fruit groeit en bloeit. Ook zal de boomgaard decor vormen van bijvoorbeeld een oogstfeest en picknicks. Het idee om een dorpsboomgaard te starten is in 2014 ontstaan. In november 2014 heeft Hoogstambrigade Beusichem een 30-tal appel-, peren- en pruimenbomen aangeplant. Een groep van ca. 12 Beusichemse vrijwilligers is opgeleid om deze boomgaard te beheren en onderhouden, hierbij ondersteund door Stichting Landschapsbeheer Gelderland, de gemeente en er wordt ook veel samengewerkt met de naburige hoogstambrigade van Buren. Hoogstambomen zijn cultuurhistorisch waardevol en bieden veel ruimte aan allerlei dieren en planten. De boomgaard is te zien vanaf de Ganssteeg en te bereiken via de J. van Zantenstraat."

- Een aantal bewoners van het buitengebied van de dorpen Beusichem, Ravenswaaij en Zoelmond heeft in 2019 meegedaan aan het beplantingsproject 'Dorpen in het Groen'. Het project is een initiatief van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG), mede gefinancierd door de gemeente Buren en de provincie Gelderland. Alle deelnemers hebben van tevoren een gesprek gehad met SLG, die hen heeft geadviseerd over de planten die het beste passen bij hun landschap. Het gaat om onder meer hoogstamfruit, meidoorn en wilde liguster. Doel is dat er meer streekeigen beplanting in de Gelderse dorpen komt (er hebben zich in de regio nog veel meer dorpen voor dit project aangemeld). Dat brengt niet alleen het kenmerkende Betuwse landschap terug, maar is ook goed voor de natuur, omdat er planten zijn uitgekozen waar vogels, vlinders en wilde bijen baat bij hebben.

- Zandwinningslocatie De Molenkampen Z van Beusichem is eind 2014 overgedragen aan het Geldersch Landschap. De natuurontwikkeling was toen al volop gaande. Sterker nog, voordat de firma Dekker van de Kamp deze oude zandwinningslocatie eind 2008 opnieuw in gebruik nam, heeft zij bepaalde oevers rond de plas al hersteld en natuurvriendelijker ingericht. De Molenkampen is toegevoegd worden aan het in het zuiden aangrenzende natuurgebied De Regulieren. De Regulieren is daardoor vanuit het dorp ook beter bereikbaar geworden.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Beusichem, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit het dorp van Beusichem Leeft op Facebook.

- Belangenorganisatie: - "Het dorp leuker en veiliger maken voor iedereen. Dat is wat Stichting Beusichem Leeft wil. Laten zien hoe mooi en bruisend dit middeleeuwse dorpje is met heel veel mooie tradities en soms nieuwe. De stichting bestaat uit "gewoon een groepje actieve inwoners die bestaande en nieuwe initiatieven in het dorp ondersteunt". Het doel? Mensen bij elkaar brengen. Soms kan dat al door verenigingen en stichtingen in het dorp te helpen samenwerken. In groepjes met bewoners ontstaan zo heel mooie dingen. Soms zijn dat nieuwe initiatieven zoals het klompenpad, de dorpsboomgaard enz. Dat is dan juist bedoeld om het oude karakter van het landschap of dorp beter te zien. Heb je ideeën voor zaken die in het dorp beter kunnen? Wij helpen je graag en brengen de juiste mensen en/of organisaties bij elkaar. Dat is de beste kans om een initiatief te realiseren."

- Dorpshuis: - Dorpshuis 't Zoetzand vormt het middelpunt van de samenlevingen van Beusichem en Zoelmond. Het dorpshuis is een thuishonk voor het verenigingsleven en bestaat uit vier verschillende ruimten. Daardoor is deze uitstekende accommodatie zowel geschikt voor kleinere groepen als voor gezelschappen tot 300+ deelnemers. Rond 2014 was het 'vijf voor twaalf' voor het Beusichemse dorpshuis. Toen stonden de zaken er allerminst florissant voor en dreigde een sluiting aan de horizon. Dat is met vereende krachten voorkomen. De afgelopen jaren is het steeds drukker geworden in het dorpshuis. Keerzijde van die medaille is dat er ook genoeg vrijwilligers moeten zijn om alle logistiek draaiende te houden. Begin 2019 is dat wederom op een punt gekomen dat er meer vrijwilligers bij moeten komen. In dat kader is er op 30-1-2019 een bijeenkomst geweest in het dorpshuis om te inventariseren welke mensen bepaalde deeltaken zouden kunnen en willen doen.

- Onderwijs: - "Op de Prins Willem Alexanderschool draait alles om het kind. Daarom houden we met ons onderwijs rekening met en komen we tegemoet aan de verschillen tussen de kinderen. Door onderwijs te bieden dat aansluit bij de talenten en mogelijkheden van de kinderen halen we het beste in hen naar boven. Ons motto luidt: “elke dag samen een beetje beter”. Onze missie: Wij zijn een school met kwalitatief goed, boeiend en passend onderwijs voor alle kinderen in Beusichem en omgeving. Onze visie: Wij begeleiden kinderen in hun ontwikkeling tot sociale, zelfstandige mensen, die mede verantwoordelijk zijn voor hun eigen leerproces.

We zorgen ervoor dat kinderen zich gezien voelen en dat ze komen tot een persoonlijke groei en een passend niveau in de schoolse vaardigheden. We hebben daarbij hoge verwachtingen. We laten ons hierbij leiden door vier kernwaarden: Ontwikkeling en groei / Diversiteit / Samen / Nieuwsgierigheid. We maken kinderen en medewerkers verantwoordelijk voor hun eigen leerproces, dagen ze uit en houden ze nieuwsgierig om te willen leren. We stimuleren iedereen om het beste uit zichzelf te halen. We creëren een leeromgeving waarin we van en met elkaar leren. We bieden onderwijs op maat en houden rekening met verschillen in leren. We sluiten met de inhoud aan bij de omgeving en de belevingswereld van de kinderen. Bij dit alles spelen ook ouders een belangrijke rol."

- Lezen: - "Het servicepunt van Karmac Bibliotheek in Beusichem is toegankelijk voor het ophalen of inleveren van boeken. Ook kun je, via de aanwezige computer, de catalogus raadplegen en boeken reserveren of verlengen. Het servicepunt is een aanvulling op de vrijwilligersbibliotheek van Dorpshuis ’t Zoetzand. Als je lid wordt van Karmac Bibliotheek kun je boeken lenen uit onze collectie van meer dan 125.000 boeken. Op het servicepunt staat geen vaste collectie van Karmac Bibliotheek. Je kunt boeken die je wilt lezen gratis reserveren via de catalogus, waarna Karmac Bibliotheek ervoor zorgt dat ze naar het servicepunt komen. Je krijgt per e-mail bericht als het boek klaarstaat. Je mag de boeken 3 weken lenen en dan weer terugbrengen naar het servicepunt. Karmac haalt het daar weer op."

- Muziek: - Muziekvereniging Excelsior uit Beusichem bestaat al ruim 115 jaar. "Ondanks onze hoge leeftijd zijn wij een jonge vereniging, waar het maken van moderne en lichte muziek belangrijk is. Ons repertoire bestaat onder meer uit film-, pop- en musicalmuziek afgewisseld met meer traditionele orkestmuziek in een licht jasje. Wij hebben momenteel zo’n 60 leden, waaronder een grote groep jeugdleden. Excelsior bestaat uit 5 onderdelen: Muziekschool Step into Music; Step 1, ons opstaporkest; Step 2, ons leerlingenorkest; Boso Wind Orchestra, onze harmonie, en De Korenmaaiers, ons dweilorkest. Onze repetitielocatie is Dorpshuis 't Zoetzand."

- Sport: - "Voetbalvereniging v.v. BZS in Beusichem is opgericht in 1944 en is een florerende vereniging, met tegen de 450 leden, waar naast de gebruikelijke competiewedstrijden en trainingen ook vele andere activiteiten worden georganiseerd. Zo worden nu al ruim 30 jaar in de Herfstvakantie de Jeugddagen georganiseerd. Tijdens de Jeugddagen wordt de jeugd met sport en spel vermaakt. In deze 30 jaar zijn vele stadions en voetbalwedstrijden bezocht en hebben vele bekende voetballers en trainers BZS met een bezoek vereerd. Kortom de BZS Jeugddagen zijn onvergetelijke herinneringen voor ieder kind van sport, spel en plezier! Sinds de renovatie zijn er in het voorjaar, na het einde van de competitie, ook weer in elke jeugdcategorie toernooien bij BZS.

Een andere terugkerende activiteit is de jaarlijkse toneelavond waarin een aantal leden zich van een geheel andere kant laten zien en met veel overgave een toneelstuk opvoeren voor een enthousiast publiek. Traditiegetrouw vindt voor de nieuwjaarsreceptie altijd De Oliebollencup plaats, een wedstrijd tussen de A-junioren en de trainers/leiders van BZS. Op de eerste zondag in juni wordt er om de Beusekom Cup gespeeld. De Beusekom Cup is hét recreantentoernooi van de Betuwe. De gehele dag staat in het teken van voetbal, muziek, gezelligheid en natuurlijk de felbegeerde Beusekom Cup! Aan het einde van het seizoen kent BZS de Slotdag, waarbij alle BZS-ers met het gehele gezin het seiuzoen afsluiten met een dag vol activiteiten en een grootse barbecue." De jeugd van BZS groeit en bloeit. De vereniging uit Beusichem heeft een van de grootste jeugdafdelingen van de gemeente Buren en daar plukt de hele club de vruchten van. BZS had anno 2018 maar liefst 24 jeugdteams.

- Veiligheid: - Bij Brandweer Beusichem zijn extra vrijwilligers altijd welkom (mits 18 jaar of ouder, in goede conditie, en overdag in het dorp opgeroepen kunnen worden). "De kazerne is vrij nieuw en gebouwd op het industrieterrein. Vanaf dit terrein is het verzorgingsgebied van onze groep goed bereikbaar. De provincialeweg N320 ligt dichtbij de kazerne. Dit biedt voordelen tijdens de inzetten in het verzorgingsgebied en het verlenen van bijstand aan andere groepen. De groep beschikt over een tankautospuit en een dienstvoertuig. Daarnaast vervult de groep specialistische taken. In de kazerne staat een haakarmbakvoertuig, een bak met materiaal voor instorting, een bak met materiaal voor instorting en redding, en een container voor de logistieke functie. Dit materieel wordt regionaal ingezet. Het aantal vrijwilligers bestaat uit ongeveer twintig personen. Op jaarbasis heeft de groep gemiddeld 50 uitrukken."

Reacties

(2)

typo: opbengsten.
(ik was vandaag in Beusichem. :-)

Dank voor je opmerkzaamheid! Ik heb het aangepast.

Reactie toevoegen