Bevermeer

Plaats
Buurtschap
Zevenaar
Liemers
Gelderland

Bevermeer

Terug naar boven

Status

- Bevermeer is een buurtschap en landgoed in de provincie Gelderland, in de streek Liemers, gemeente Zevenaar. T/m 2004 gemeente Angerlo.

- De buurtschap Bevermeer valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Angerlo.

- De buurtschap Bevermeer heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1294-1295 Bevermere, Bevermare.

Naamsverklaring
Samenstelling van bever 'Castor fiber' en meer 'waterplas'. Het voorkomen van bevers elders in Nederland wordt prachtig geïllustreerd door Van der Aa(1): "Uit de Kameraarsrekening van Deventer blijkt het, dat in vroegere tijden, b.v. in 1484 en ruim twintig volgende jaren, de bevers, thans een zeer zeldzaam verschijnsel in onze vaderlandsche rivieren, in den IJssel zeer talrijk moeten geweest zijn, daar men in deze rekeningen heeft opgemerkt, dat de stedelijke regering van Deventer eene premie voor het vangen dezer dieren gaf. In de maand December 1799 werd nog een dergelijk dier in eenen otterval op de hoeve Beltman, in de buurschap Epse, bij Deventer, gevangen."(2)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Bevermeer ligt O van Angerlo, rond de Bevermeerseweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Bevermeer 12 huizen met 95 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 15 huizen met ca. 35 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Gemaal Bevermeer pompt water uit de Didamsche Wetering naar het Broekhuizerwater, dat bij Doesburg uitmondt in de IJssel.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Natuurgebied Bevermeer wordt beheerd door Natuurmonumenten. Het natuurgebied bestaat uit een mix van akkerland, bos en houtwallen. Onder het loof groeien plantensoorten als salomonszegel en aronskelk. Ook de gele dovenetel, de gulden boterbloem en enkele bijzondere bramensoorten komen voor. In het bos broedt de wielewaal. Het kleine natuurgebied is een belangrijke verbinding tussen twee grotere natuurgebieden: Montferland en Veluwezoom. Met de aankoop van een kleiner natuurgebied als Bevermeer creëert Natuurmonumenten verbindingen tussen grote natuurgebieden. Het gebied is niet toegankelijk voor bezoekers. Het bos, de houtwallen en de akkers zijn wel goed te overzien vanaf de Pieriksestraat in Angerlo.

Reactie toevoegen