Biezen (Eede)

Plaats
Buurtschap
Sluis
Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland

Biezen (Eede)

Terug naar boven

Status

- Biezen is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Zeeuws-Vlaanderen, gemeente Sluis. T/m 31-3-1941 gemeente Eede. Per 1-4-1941 over naar gemeente Aardenburg, in 1995 over naar gemeente Sluis-Aardenburg, in 2003 over naar gemeente Sluis.

- De buurtschap valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Eede.

- De buurtschap Biezen heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de straatnaambordjes Biezenstraat kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Perceel: 1289 ten Biesen, 1304 Pieter uten Biesen, 1383 ten Biesen, polder: ca. 1750 Den Biesen Polder, 1866 Biezen.

Naamsverklaring
Naar de begroeiing met bies 'plant van vochtige heidegrond en moerassen (Scirpus)'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Biezen ligt O van Eede, rond de Biezenstraat.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 wordt de buurtschap Biezen niet apart vermeld. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 30 huizen met ca. 80 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

De buurtschap Biezen is met name bekend vanwege het feit dat hier in de eerste helft van de 17e eeuw vele Doopsgezinden neerstreken die, vanwege de vervolging, uit de Zuidelijke Nederlanden waren gevlucht. Uiteindelijk trokken zij naar Aardenburg, waarna een katholieke bevolking hun plaats innam. Daarom heette de Biezenpolder oorspronkelijk Dooperspolder. ZW van de buurtschap ligt nog de Dopersweg. Door een ruilverkaveling is het oorspronkelijke patroon van veenontginningen verdwenen en is er een netwerk van vrij rechte landbouwwegen voor in de plaats gekomen. In het aangrenzende Belgische gebied is de oorspronkelijke landschapsindeling beter behouden.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Biezen, met laagsteprijsgarantie!

Reactie toevoegen