Billinghuizen

Plaats
Buurtschap
Gulpen-Wittem
Heuvelland
Limburg

Billinghuizen

Terug naar boven

Status

- Billinghuizen is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Heuvelland, gemeente Gulpen-Wittem. T/m 1998 gemeente Gulpen.

- De buurtschap Billinghuizen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Gulpen.

- De buurtschap Billinghuizen heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Billinghoeze.

Oudere vermeldingen
Billenhuizen, 1840 Billinghuisen, 1843 Billinghuizen.

Naamsverklaring
Betekent: bij de huizen ‘nederzetting’ van de lieden van de persoon Bilo. Billinghausen bij Trier (D) wordt in 1036 Bilinchuson genoemd.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Billinghuizen ligt ZW van de buurtschappen Euverem en Pesaken en het dorp Gulpen, rond de Slenakerweg. De buurtschap ligt verder N van de buurtschap Waterop en het dorp Slenaken, ONO van het dorp Banholt, OZO van het dorp Reijmerstok, ZO van het dorp Margraten, WZW van het dorp Partij en W van het dorp Mechelen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 worden de buurtschappen Billinghuizen en het direct Z daarvan, eveneens aan de Slenakerweg gelegen Waterop samen geteld (30 huizen, 145 inwoners). Tegenwoordig heeft de buurtschap Billinghuizen ca. 10 huizen en ca. 10 verblijfsaccommodaties, met ca. 25 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Hoeve Groenendaal (Slenakerweg 3) is een overblijfsel van het kasteel Groenendaal en Ophem. Het goed was een Brabants leen, in 1312 verheven door Jan van Ophem. Van 1398 tot 1525 was het in handen van de familie Van Eynatten. In 1774 is het door de weduwe van Jan Bogaert verkocht aan de familie Preiser, waarna in 1774/1775 een nieuw herenhuis is opgetrokken. Van het herenhuis is nog enig muurwerk bewaard, als onderdeel van de huidige stallen, links achter de hoeve. (3116)

- Huize Karsveld (Slenakerweg 21) is een restant van het vroegere kasteel Karsveld.

- Naast de hierboven genoemde 2 rijksmonumenten heeft Billinghuizen nog een 3e rijksmonument: hoeve Op gen Hofke, een vakwerkboerderijtje uit de 18e eeuw (Slenakerweg 8).

- Groenendalsmolen of Groenendaalsmolen (voormalige watermolen) (Pesaken 21, maar zou nog wel tot Billinghuizen te rekenen zijn).

- Vakwerkhuizen.

- Wegkruis bij het Karsveldervoetpad.

Reactie toevoegen