Bisschopswetering

Plaats
Buurtschap
Kampen
Salland
Overijssel

Bisschopswetering

Terug naar boven

Status

- Bisschopswetering is een langgerekte buurtschap met lintbebouwing in de provincie Overijssel, in de streek Salland, gemeente Kampen. T/m 31-7-1967 deels gemeente IJsselmuiden, deels gemeente Zwollerkerspel. Per 1-8-1967 in zijn geheel over naar gemeente IJsselmuiden, in 2001 over naar gemeente Kampen.

- De buurtschap Bisschopswetering valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder het dorp Mastenbroek, deels onder het dorp 's-Heerenbroek.

- De buurtschap Bisschopswetering heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

In het dialect
Biswetering.

Oudere vermeldingen
1426 (water) van des Bisscopsweteringe, 1840 Bisschopswetering, Biswetering.

Naamsverklaring
De nederzetting is genoemd naar de ligging aan de Bisschopswetering, die loodrecht op de Kerkwetering staat. Samenstelling van de persoonsaanduiding bisschop, naar Jan van Arkel, bisschop van Utrecht, die het Mastenbroek heeft ontgonnen, en wetering 'waterloop voor de afwatering van een bepaald gebied'. De waternaam is in de volkstaal verkort tot Biswetering.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Bisschopswetering ligt rond de gelijknamige weg (het gedeelte van deze weg rond en NW van het kruispunt met de Stuurmansweg) en rond het kruispunt van deze weg met de weg Kamper Wetering. De buurtschap ligt rond het water de Bisschopswetering en direct NW van het dorp 's-Heerenbroek, W van het dorp Mastenbroek, O van het dorp IJsselmuiden en de stad Kampen, NO van het dorp Wilsum, Z van het dorp Kamperzeedijk en NW van de stad Zwolle.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Bisschopswetering 15 huizen met 92 inwoners onder de gemeente IJsselmuiden en 5 huizen met 41 inwoners onder de gemeente Zwollerkerspel. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 35 huizen met ca. 90 inwoners.

Reactie toevoegen