Blauwe Sluis (Gelderland)

Plaats
Buurtschap
West Maas en Waal
Land van Maas en Waal
Gelderland

Blauwe Sluis (Gelderland)

Terug naar boven

Status

- Blauwe Sluis is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Land van Maas en Waal, gemeente West Maas en Waal. T/m 1983 gemeente Appeltern.

- De buurtschap Blauwe Sluis valt, ook voor de postadressen, deels onder het dorp Maasbommel, deels onder het dorp Appeltern.

- De buurtschap Blauwe Sluis wordt ter plekke aangegeven middels witte plaatsnaambordjes onder de blauwe plaatsnaamborden (komborden) van Maasbommel en Appeltern.

Terug naar boven

Naam

Spelling
In de Topografische atlas Gelderland (1) wordt de buurtschap gespeld als Blauwesluis. Op de plaatsnaamborden staat echter Blauwe Sluis, en ook de straatnaam ter plekke wordt zo gespeld, dus wij gaan ervan uit dat dat de correcte spelling is.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Blauwe Sluis ligt rond de gelijknamige weg en rond de Bovendijk en de Sluissestraat. De laatstgenoemde straat vormt de grens tussen de beide dorpsgebieden; de oneven nummers vallen onder Maasbommel, de even nummers onder Appeltern. De buurtschap ligt N van Megen, NW van Appeltern, NO van Maasbommel.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Stoomgemaal Blauwe Sluis is gebouwd in 1913 op aandrang van de toenmalige Commissaris van de Koningin van de provincie Gelderland jhr. S. van Citters. De commissaris bezocht het door het kwelwater geteisterde gebied op 24 februari 1910. Het sluiscomplex is tegenwoordig alleen nog in gebruik als waterinlaat, onder andere voor nachtvorstbestrijding ten behoeve van de fruitteelt. Nadat het pand vele jaren in gebruik is geweest als de regionaal bekende dancing De Stoep, heeft het de afgelopen jaren leeg gestaan. In 2015 is het pand verbouwd en herbestemd tot logement De Stoep. Initiatiefnemer is het nabijgelegen hotel-restaurant Moeke Mooren.

Reactie toevoegen