Blijham

Plaats
Dorp
Westerwolde
Westerwolde
Groningen

Blijham

Terug naar boven

Status

- Blijham is een dorp in de provincie Groningen, in de streek en gemeente Westerwolde. T/m 31-8-1968 gemeente Wedde. Per 1-9-1968 over naar gemeente Bellingwedde, in 2018 over naar gemeente Westerwolde.

- Onder het dorp Blijham vallen ook de buurtschappen De Bouwte, De Heemen, Lutjeloo, Morige, Tjabbesoord, Voorwold, Westeind, Winschoter Hoogebrug (grotendeels) en Zandstroom. In totaal zijn dit 9 buurtschappen. Onder het dorp viel vanouds ook een deel van de buurtschap Winschoterzijl, tegenwoordig valt een onbebouwd gedeelte van de buurtschap er, blijkens een plaatsnaambordje, nog onder.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1395 kopie in den Ham, 1482 kopie Blyham, 1498 Bleichhamme, 1517 Blyham, 1554 Bleyham, ca. 1660 Bliham, 1781 Blijeham, 1810 Blieham.

Naamsverklaring
Samenstelling van blij 'slib' en ham 'aangeslibd land gelegen in een bocht van een waterloop'. Blijham is gelegen op een zandrug op nieuw aangewonnen land temidden van de Dollardklei. Bleyham wordt vermeld onder de in de Dollard verdronken plaatsen.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Blijham grenst in het NW aan Winschoten, in het N aan de A7, Beerta en Oudeschans, in het O aan Bellingwolde, in het Z aan Wedde en in het ZW aan Oude Pekela, en ligt NO van Nieuwe Pekela, ZW van Bad Nieuweschans en NNW van Vlagtwedde.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Blijham 120 huizen met 806 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.100 huizen met ca. 2.750 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Tweede Wereldoorlog
In 2015 is het boek ‘Oorlog en bevrijding. Herinneringen uit Blijham-Wedderveer’ verschenen, met 33 verhalen van inwoners van dit dorp respectievelijk deze buurtschap, die als kind de oorlog en bevrijding hebben meegemaakt. Het boek is een initiatief van Stichting Het Blijhamster Dorpsleven en is verschenen in het kader van 70 jaar bevrijding van het dorp en omgeving. Het dorp is destijds bevrijd door Poolse en Belgische soldaten.

Zie verder Geschiedenis van Blijham en de bijbehorende buurtschappen op de site van Werkgroep Streekhistorie Bellingwedde.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De dorpsraad van Blijham heeft een plan opgesteld met een visie over de toekomst van hun dorp. Een van de zaken die hieruit naar voren kwam, was de inrichting van het dorpsplein. Deze werd als oninteressant en streekvreemd ervaren. De dorpsraad heeft het plan geschetst om de oude structuur van het dorp weer te herstellen. De gemeente Bellingwedde heeft deze plannen in samenwerking met de dorpsraad laten ontwikkelen. In het plan wordt het gehele plein voorzien van gebakken klinkers en worden de parkeerplaatsen logischer ingedeeld. Ook wordt middels verharding, bomen en lichtmasten de oude lijnen van de Hoofdweg en de Raadhuisstraat benadrukt, zodat het karakter van een lintdorp weer in het centrum van het dorp terugkeert. Daarnaast komt er een kunstwerk en komt er een informatiezuil over het dorp en met wandelroutes. Hiermee moet het plein weer aantrekkelijk worden voor Blijhamsters en voor toeristen, waar de aan het plein grenzende ondernemers van zullen profiteren. Als het goed is is dit plan medio 2016 gerealiseerd.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Blijham heeft 11 rijksmonumenten.

- De huidige Hervormde (PKN) kerk en toren (Oosteinde 31) dateren uit 1783. De vorige kerk, uit de 16e eeuw, is in 1781 gesloopt als gevolg van een volledig geëscaleerde ruzie in het dorp over de benoeming van de schoolmeester. De luidklok uit 1901 is in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetters geroofd en in 1948 vervangen door de huidige. De toren raakte tijdens de oorlog beschadigd door een neergestort vliegtuig en is pas in 1977 gerestaureerd. Het kerkorgel van orgelmaker Petrus van Oeckelen dateert uit 1869 en is in 2012 gerestaureerd door de fa. Bakker & Timmenga.

- Vier van de rijksmonumenten in Blijham hebben betrekking op De Boschplaatse. Voormalig mede-eigenaar René Caderius van Veen heeft hier een zeer informatieve site over gemaakt, en introduceert dit als volgt: "Op de grens van het kleinschalige landschap van de voormalige Heerlijkheid Westerwolde en het weidse landschap van het Reiderland en het Oldambt ligt op een kleine zandrug tussen veen en klei dit zeer fraaie monumentale geheel. Voormalige hereboerderij, oppervlakte woonerf: 1,3 ha, met arbeidersboerderijtje, koetshuis, theekoepel, pagode en gerestaureerde engelse landschapstuin ("slingertuin"), bij elkaar: 4 rijksmonumenten. Gerestaureerd, stijlvol aangepast en weer "tot leven gebracht" tussen 1972 en 2010. Restauratie en aankleding van de Boschplaatse was het "levenswerk" van drs. H.R. Caderius van Veen."

- Gevelstenen in Blijham.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Gemengde zangvereniging Cecilia uit Blijham houdt op de vrijdag en zaterdag voor Moederdag jaarlijks haar traditionele Bloemenmarkt, op het Dorpsplein bij dorpshuis Het Oude Wapen. Op vrijdag van 8.30-16.30 uur en zaterdag van 8.30-14.00 uur worden diverse soorten geraniums (pelargoniums) in diverse kleuren; hangend, staand, dubbelbloemig en de zogeheten Oostenrijkers verkocht. Ook zijn er hanging baskets en perkplanten.

- Feestweek Blijham (juni).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- "Blijham is een dorp in Oost-Groningen. Het ligt tussen verschillende fraaie landschappen en heeft een robuuste groenstructuur. Om de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van het dorp te vergroten, heeft de Dorpsraad het initiatief genomen om van het dorp een arboretumdorp te maken. Voor een aantal plekken in het dorp was al een eerste idee ontstaan, onder andere voor een Palaois Arboretum (soorten uit de prehistorie) en een voedselbos. Wat nog ontbrak was een overkoepelende ruimtelijke structuur. Visie. Er is een fraai contrast tussen het lommerrijke dorp en het open landschap. Voor de beleving is het belangrijk om dit contrast te versterken door het open landschap te behouden en de beplanting in het dorp te versterken.

Arboretumdorp. Om het lommerrijke karakter van Blijham te versterken, wordt de laanbeplanting zoveel mogelijk aangevuld. Om van het dorp ook daadwerkelijk een arboretumdorp te maken, wordt op meerdere plekken in het dorp de bestaande minimalistische groenstructuur getransformeerd naar een bijzonder arboretum. Elk arboretum krijgt een eigen thema, dat inspeelt op de unieke locatie in het dorp. Daarmee worden de aanwezige kwaliteiten versterkt en ontstaan verschillende bijzondere plekken. Samen vormen deze een zeer groot en divers arboretum.

Arboretumroute. De verschillende thematische arboreta worden onderling verbonden door een Arboretumroute: een herkenbare aantrekkelijke wandelroute die de bezoeker langs alle verschillende thematische arboreta én langs de mooiste plekken van Blijham leidt. De route begint in het dorpshart; bij de parkeerplaats en voorzieningen. De markering van de route is aantrekkelijk en toch eenvoudig en goedkoop te realiseren: afgeschuinde vierkante hardhouten palen met een bordje of ingebrand symbool. Langere palen markeren de entrees van de arboreta en benoemen het betreffende thema." (bron: Hosper Landschapsarchitectuur en Stedenbouw, 2020)

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Blijham, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Blijham.

- Belangenorganisatie: - "De in 1992 opgerichte Dorpsraad Blijham voert namens de inwoners overleg met de gemeente over allerlei kleine en grote zaken die ons dorp en zijn inwoners betreffen. De Dorpsraad wil graag alle inwoners vertegenwoordigen en een aanzienlijk deel van de gezinnen in het dorp is dan ook lid van de Dorpsraad. Als je nog geen lid bent, meld je aan bij de secretaris. De kosten van het lidmaatschap bedragen slechts € 3,50 per jaar. Naast genoemde activiteiten verrichten de bestuursleden ook veel overige zaken, er komen o.a. telefoontjes en mailtjes van inwoners met vragen en/of klachten. Wij proberen dit zo goed mogelijk af te wikkelen met de diverse instanties. Daarnaast wordt de mening van de Dorpsraad vaak gevraagd door de lokale overheid en door de media.

Ook draagt de Dorpsraad financieel bij aan allerlei projecten en activiteiten die positief zijn voor het dorp en zijn inwoners. Voorbeelden van de afgelopen jaren: 2006 Sportzaal De Stelling. 2007 Speeltuintje Kruirad, 2013 Sportdorp Lutje Arena, 2014 Boek Oorlog en Bevrijding, 2015 Jubileumfonds Blanckenborg, 2015 Reservering voor een bankje, 2016 Restantbedrag voor bankje, 2016 Bijdrage Sintfeest Blijham, 2017 Bijdrage Dorpsplein, 2017 Bijdrage Sintfeest."

- Dorpshuis: - "Eetcafé/restaurant/zalencentrum Het Oude Wapen in Blijham is van oudsher een dorpshuis. Het Oude Wapen is in 1997 geprivatiseerd en gekocht door Fally en Thijs Spit, die in een eerdere periode als beheerders hebben gefungeerd. Het bedrijf bestaat uit een knus cafégedeelte, 5 zalen van verschillende formaten en een appartementgedeelte dat voor korte of langere tijd kan worden gehuurd. De dorpshuisfunctie is behouden gebleven. Er wordt nog altijd volop gebruik van gemaakt door diverse verenigingen uit de nabije omgeving. De grote zaal biedt plaats aan ruim 225 zitplaatsen met tafels voor bruiloften, recepties e.d. Ook beschikt deze zaal over een ruim podium met kleedkamer en een eigen licht- en geluidsinstallatie voor toneelverenigingen, bands en artiesten. Ook voor je zakelijke presentaties kun je hier terecht en heb je de beschikking over een vaste beamer met groot scherm. De kleinere zalen zijn uitermate geschikt voor vergaderingen en andere (kleinere) bijeenkomsten."

- Onderwijs: - Basisschool De Wiekslag. - Basisschool De Loopplank. - "Sinds september 2017 heeft POPPIEZ ook een locatie in Blijham. We beginnen met een kleine groep van tussen de 3 en 6 kinderen per dag. We mogen doorgroeien tot een groep van 12 kinderen per dag. Onze leidster Mariska Erdman, die zelf woonachtig is in het dorp, leidt de groep. Zij wordt ondersteund door nog een leidster en 2 stagiaires. De locatie is en blijft kleinschalig in opvang. Ook verzorgen wij de VSO en BSO in de school. Ook deze groep start met een groep van 3 tot 6 kinderen en kan uitgroeien tot een groep van 12 kinderen per dag. Ook dit is een kleinschalige opvang. Dit biedt ook de mogelijkheid om leuke activiteiten buitenshuis te doen. Wij zitten natuurlijk op een leuke plek in het dorp en kunnen wat dat betreft alle kanten op!"

- Spelen: - Speel-O-Theek 't Ganzenbord is er voor kinderen van 0 t/m 10 jaar. Ook opa’s, oma’s en verzorgers kunnen lid worden. Eenmalig lenen kan ook. 't Ganzenbord heeft een vaste ruimte in MFC De Koningsspil in Blijham. Deze staat vol met leuk en verantwoord speelgoed voor binnen en buiten en gezelschapsspelletjes voor groot en klein. Spelen is dé manier voor kinderen om zich te ontwikkelen. Het lidmaatschap is ook ideaal voor gastouders en grootouders. Zo heb je voor weinig geld het hele jaar afwisselend en uitdagend speelgoed voor de kinderen, waardoor ze gestimuleerd worden om te spelen. Het lidmaatschap kost slechts €20,00 per gezin per jaar. Daarnaast kunnen ook scholen en verenigingen er grote spellen en speelgoed lenen voor activiteiten en feesten. En je kunt er ook verjaardagskisten huren voor een kinderfeestje. Verder is er tegenwoordig veel aandacht voor taalontwikkeling. Scholen, kinderdagverblijven en bibliotheken springen hierop in. De speelotheek wil hier ook zijn steentje aan bijdragen. Daarom hebben ze nu ook spellen en speelgoed wat speciaal gericht is op de taalontwikkeling.

- Muziek: - "Muziekvereniging D.O.K. in Blijham is opgericht in 1948. De vereniging bestaat uit ca. 35 spelende muzikanten in de leeftijd van tussen de 6 en 75 jaar. Daarnaast kent D.O.K. een onderverdeling in groepen die wekelijks onafhankelijk repeteren: Orkest; bestaande voornamelijk uit koper blaasinstrumenten dat onder andere concerten verzorgt; Drum-/malletband; bestaande uit ongestemd en gestemd slagwerk dat onder andere concerten verzorgt in combinatie met het orkest; Streetband; bestaande uit een groep enthousiaste muzikanten die leuke muziek spelen tijdens evenementen; Jeugd-/beginnersorkest; een groep beginnende en jeugdige muzikanten die samen muziek maken. Nieuwe muzikanten zijn van harte welkom. Mocht je muzikaal (nog) niet actief zijn en lijkt het je wel leuk om een instrument te bespelen? Dan kun je voordelig via de vereniging muzieklessen volgen van een ervaren docent. Je bent nooit te oud om het te leren!"

- Popkoor The Blue Happy Bacon (TBHB) is opgericht in 2001. Bij TBHB staat plezier in het zingen voorop. Ze willen iedere belangstellende zangliefhebber een gezellige avond bezorgen met veel zangplezier (6-stemmig). Iedereen die houdt van popmuziek vanaf de jaren zestig tot heden kan lid worden. Dus wil je graag in het koor zingen, laat het hen weten. Je bent van harte welkom een keer mee te zingen om een indruk te krijgen.

- Sport: - Voetbalvereniging v.v. ASVB is opgericht in 1945. Thuishaven van de club is Sportpark Blijham.

- "Volleybalvereniging VCB is een vereniging waar speelplezier voorop staat. Het gaat om de sport, maar we vinden gezelligheid ook belangrijk. We streven ernaar om met minimaal één team op een zo hoog mogelijk niveau te komen. Binnen de mogelijkheden die er zijn willen we daarin investeren. Verder vinden we het belangrijk dat alle leden zich op hun eigen niveau kunnen ontwikkelen. De leden die graag willen volleyballen en gezelligheid belangrijk vinden, kunnen meedoen met de recreanten en/of competitie spelen op een lager niveau. Van de leden die competitie spelen wordt verwacht dat zij deelnemen aan de trainingen. We vinden het belangrijk dat het beoefenen van de volleybalsport voor iedereen toegankelijk is. Daarvoor proberen we de contributie zo laag mogelijk te houden. Om die reden hebben we jaarlijks een of meer acties. Onze trainingen en wedstrijden vinden plaats in sporthal De Stelling te Blijham. Een keer vrijblijvend meetrainen kan, kom gewoon een keer kijken of kom direct meedoen. Alle senioren spelen op dinsdagavond de thuiswedstrijden. De jeugd speelt op zaterdag begin van de avond."

- Tennisvereniging Odivia.

- Luchtschietsportvereniging S.S.V. B.L.I.J.H.A.M. is in 1989 opgericht onder het motto: "Beter Lol In Je Hobby Als Meesterschutter". Zoals je ziet hebben zij de dorpsnaam gebruikt voor het motto van de vereniging. De vereniging beoogt gezelligheid en sportiviteit samen te laten gaan. Zowel topschutters als recreatieschutters, vanaf 12 jaar, vinden bij hen onderdak. Zo kan iedereen plezier beleven aan deze sport. Ze bezitten een eigen accommodatie met grote kantine, 8 schietbanen en ondersteunende faciliteiten. Je kunt uitstekend bij hen terecht voor het schieten van 10 meter luchtgeweer en luchtpistool. Ze hebben ook 5-meterbanen, maar kennen de combinatie met de vuurwapensport niet. De schietbanen worden enkel gebruikt voor het schieten met luchtpistool of luchtgeweer.

- Paardensportvereniging Omlandia bestaat formeel sinds 1979, maar de verenigingshistorie gaat terug tot in de jaren twintig van de vorige eeuw. De vereniging heeft ca. 80 leden en staat open voor ruiters en menners. Ze verzorgen groepslessen, en ze organiseren wedstrijden in beide disciplines.

- Ponyclub Blijham e.o..

- Hengelsportvereniging HC De Blankvoorn is opgericht in 1947 en heeft ca. 200 leden.

- Dartclub DCB.

- Wandelsportvereniging De Blije Wandelaars.

- Toneel: - Toneelvereniging Rondom T'Vloat.

- Motoren: - MC Mios '93 is een actieve motorclub voor berijders van toermotoren. De ca. 125 leden van MC Mios '93 rijden graag op hun motor en doen dat veel in clubverband. MC Mios '93 is opgericht in 1993 in Blijham. De afkorting staat voor "Motorrijden Is Onze Sport" en dekt het doel van de vereniging; samen veel plezier beleven aan het motorrijden.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Blijham.

Reactie toevoegen