Blokhuizen

Plaats
Buurtschap
Hollands Kroon
West-Friesland
Noord-Holland

Blokhuizen

Terug naar boven

Status

- Blokhuizen is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de streek West-Friesland, gemeente Hollands Kroon. T/m 31-7-1970 gemeente Oude Niedorp. Per 1-8-1970 over naar gemeente Niedorp, in 2012 over naar gemeente Hollands Kroon.

- De buurtschap Blokhuizen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Zijdewind.

- De buurtschap Blokhuizen heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

In het dialect
Blokkehuize, Blokhúze.

Oudere vermeldingen
1575 Tblochuis, 1608 Blochuys, 1680 herdruk 1745 Blockhuysen, 1851 Blokhuizen.

Naamsverklaring
De buurtschap is genoemd naar een voormalig blokhuis 'sterkte'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Blokhuizen ligt rond de Provincialeweg (de N241; het gedeelte van deze weg tussen de huisnummers 3a en 19) en de wegen Blockhuysenlaan en Middenweg (het gedeelte van deze weg O van de spoorweg). De buurtschap ligt direct NNW van het dorp Zijdewind, NW van het dorp 't Veld, W van het dorp Winkel, WZW van het dorp Lutjewinkel, Z van het dorp Haringhuizen, ZZO van de stad Schagen, O van het dorp Dirkshorn en NNO van het dorp Waarland.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Blokhuizen 3 huizen met 15 inwoners onder de gemeente Harenkarspel, en 4 huizen met 27 inwoners onder de gemeente Oude Niedorp. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 10 huizen met ca. 25 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Archeologisch onderzoek en bronnenonderzoek heeft duidelijk gemaakt hoe het nu zat met die blokhuizen in deze omgeving. Een citaat uit de conclusies: "Het middeleeuwse verkavelingpatroon laat regelmatige stroken zien die van noord naar zuid lopen. In dit regelmatige patroon zitten flink wat verstoringen die het gevolg zijn van overstromingen uit de 12e eeuw, maar tevens bleek er schuin door de verkaveling heen een nauwelijks meer zichtbare waterloop van west naar oost te gaan. Waar ging die naar toe? De ontdekking dat er aan de Zijdewind al vanaf het begin van de 14e eeuw sprake was van een redelijk belangrijke sluis gaf aanzet tot de gedachte dat beide einden van de teruggevonden waterloop bewaakt werden door middel van een blokhuis.

Het westelijke blokhuis was gelegen waar de vijf huizen stonden en waar zich ook de sluis bevond; het oostelijke blokhuis lag bijna twee kilometer verder aan de rand van een in de 16e eeuw nog open water. Hiervandaan was het eenzelfde afstand naar de Zuiderzee. De ontdekking was dus een bevaarbare route van zee naar de Witsmeer, die westelijk van de Zijdewind was gelegen en waarvandaan het mogelijk was om door te varen naar Alkmaar. Wie van deze route gebruik wilde maken, moest tol betalen voor de sluis en die tolinkomsten waren blijkbaar aanzienlijk genoeg om de route met twee kleine kastelen te bewaken." (bron en voor nadere informatie zie het artikel 'Blokhuizen' op de site Oneindig Noord-Holland)

Reactie toevoegen