Boeket

Plaats
Buurtschap
Nederweert
Midden-Limburg
Limburg

Boeket

Terug naar boven

Status

- Boeket is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Midden-Limburg, gemeente Nederweert.

- De buurtschap valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Nederweert.

- De buurtschap Boeket heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1790 Boucket, 1866 Boeket.

Naamsverklaring
Samenstelling van boek 'beuk' met een thans afgesleten tweede deel hout = holt 'hoogopgaand loofbos'. Vergelijk Boekend en Bocket (Dld) tussen Waldfeucht en Breberen, in 1289 Bukholt.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Boeket ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Heijsterstraat, Aan 't Ven, Herstraat (het gedeelte tussen de wegen Aan 't Ven en Booldersdijk), Krommedijk, Booldersdijk, Hardsteeg, Heerweg, Molswingelsdwarsdijk, Colusdijk, Rosselsweg, Hoek, Tolheuvel, Grasdijk, Laarderkapeldijk, Veldweverstraat, Heugterbroekdijk (het gedeelte rond het kruispunt met de Veldweverstraat), Laarderkapeldijk, Brekensteeg, Randweg West en Molenweg (het kleine gedeelte N van de A2, tot de Randweg West). De buurtschap ligt W en NW van het dorp Nederweert.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Boeket 25 huizen met 171 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 140 huizen met ca. 350 inwoners.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Jos Level heeft in de grote boerenschuur uit 1938 bij zijn 18e-eeuwse langgevelboerderij de sobere en sfeervolle Theaterboerderij Boeket gerealiseerd, met een capaciteit van 100 personen. Vooral jonge theatermakers worden in de gelegenheid gesteld om zich te profileren. De theaterboerderij is heel geschikt voor producties op locatie. Er wordt ingespeeld op kleinschaligheid, waar natuur en cultuur hand in hand gaan. De meerwaarde van theater op locatie is een ambiance in een landelijke omgeving; betaalbare prijzen; een direct contact met de artiesten, en kansen voor aankomend talent. De tuin rond de boerderij is aangelegd als boerentuin met een moestuin, fruitboomgaard, ven en veel wilde planten, bomen en struiken. Bezoekers kunnen voor en na de voorstellingen in die tuin ronddwalen.

Reactie toevoegen