Boeket

Plaats
Buurtschap
Nederweert
Midden-Limburg
Limburg

Boeket

Terug naar boven

Status

- Boeket is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Midden-Limburg, gemeente Nederweert.

- Buurtschap Boeket valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Nederweert.

- Buurtschap Boeket heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1790 Boucket, 1866 Boeket.

Naamsverklaring
Samenstelling van boek 'beuk' met een thans afgesleten tweede deel hout = holt 'hoogopgaand loofbos'. Vergelijk Boekend en Bocket (Dld) tussen Waldfeucht en Breberen, in 1289 Bukholt.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Boeket ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Heijsterstraat, Aan 't Ven, Herstraat (het gedeelte tussen de wegen Aan 't Ven en Booldersdijk), Krommedijk, Booldersdijk, Hardsteeg, Heerweg, Molswingelsdwarsdijk, Colusdijk, Rosselsweg, Hoek, Tolheuvel, Grasdijk, Laarderkapeldijk, Veldweverstraat, Heugterbroekdijk (het gedeelte rond het kruispunt met de Veldweverstraat), Laarderkapeldijk, Brekensteeg, Randweg West en Molenweg (het kleine gedeelte N van de A2, tot de Randweg West). De buurtschap ligt W en NW van het dorp Nederweert.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Boeket 25 huizen met 171 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 140 huizen met ca. 350 inwoners.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- "In het buitengebied van Nederweert, in buurtschap Boeket, staat onze langgevelboerderij van oorsprong uit eind 18e eeuw. In het verlengde van de boerderij staat een grote boerenschuur, gebouwd in 1938. Deze is ingericht tot een sfeervol theatertje, met een capaciteit van 90 personen. De tuin rond de boerderij is aangelegd als boerentuin met een moestuin, fruitboomgaard, ven en veel wilde planten, bomen en struiken. Bezoekers kunnen voor en na de voorstellingen in de natuurtuin ronddwalen. Vooral jonge theatermakers worden in de gelegenheid gesteld om zich te profileren. Theaterboerderij Boeket is heel geschikt voor producties op locatie. Er wordt ingespeeld op kleinschaligheid, waar natuur en cultuur hand in hand gaan. De meerwaarde van theater op locatie is een ambiance in een landelijke omgeving, betaalbare prijzen, een direct contact met de artiesten en kansen voor aankomend talent. Bekijk ook eens het filmpje dat is gemaakt tijdens een van de shows van Jim van der Zee in mei 2018.

Theaterboerderij Boeket in de pers. Ongerwaeg, het programma van L1, dat reist door heel Limburg op zoek naar bijzondere verhalen van gewone mensen, liep tijdens een van de opnames naar binnen bij onze Theaterboerderij. Dit is wat ze er van vonden: "In tijden van rigoureuze bezuinigingen op cultuurgebied, is deze theaterboerderij een schaars lichtpunt en een ware verademing. Omringd door bos, wilde planten en water gaan natuur en cultuur hand in hand. Tegen een vriendelijke entreeprijs wordt keer op keer kwaliteit geboden voor jong en oud. Gerenommeerde artiesten vinden het leuk om in een intieme sfeer op te treden. “Runners up” gebruiken de boerderij als “try out” en jong aanstormend talent vindt er de ideale locatie om een punt te zetten en door te stromen in de toch al hectische kunstenaarswereld. De grote Theater Paraplu biedt onderdak aan een scala van muziekstijlen, cabaret, dans en toneel.

In Theaterboerderij Boeket voel je de warmte stralen van artiest naar publiek en omgekeerd. Herman van Veen na z’n optreden in de theaterboerderij: "Ik zat zowat bij de mensen op schoot, heerlijk warm." Bekijk hier het Item over onze Theaterboerderij in het programma Ongerwaeg van L1. In februari 2017 stond er een mooi verhaal over de Theaterboerderij in Weert Magazine. Een citaat: "Laat je verrassen bij de Theaterboerderij. Cultuur in een schuur, omgeven door natuur en niet duur. Dat is eigenlijk in één zin waar het bij de Theaterboerderij om draait. Gelegen tussen Laar en Nederweert ligt aan de Rosselsweg de boerderij van Jos Levels. De naastgelegen schuur heeft hij verbouwd tot theater: met Perzische tapijten, velours gordijnen, kroonluchters en 100 café-stoelen als zitplaatsen. Hier biedt hij jonge talenten een podium. Maar ook songfestivalwinnares Lenny Kuhr treedt er regelmatig op en met podiumkunstenaar Herman van Veen heeft Jos een speciale band.""

Reactie toevoegen