Boerenhoek

Plaats
Buurtschap
Lingewaard
Betuwe
Gelderland

Boerenhoek

Terug naar boven

Status

- Boerenhoek is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Betuwe, gemeente Lingewaard. T/m 2000 gemeente Bemmel.

- De buurtschap Boerenhoek valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Angeren.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
De buurtschap heette oorspronkelijk Lodderhoek. De straatnaam Lodderhoeksestraat (N838) ter plekke herinnert hier nog aan. 1899 Boerenhoek.

Naamsverklaring
Betekent hoek '(afgelegen) plaats' waar boeren wonen.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Boerenhoek ligt rond het gelijknamige doodlopende weggetje, N van Gendt, ZO van Angeren.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Boerenhoek omvat ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In de jaren negentig dreigde de buurtschap Boerenhoek te worden afgebroken ten behoeve van de aanleg van de Betuweroute. Dat is gelukkig niet doorgegaan. D.w.z. de Betuweroute is wel aangelegd, maar vlak N langs de buurtschap, waar hij onder de grond duikt om middels de Spoortunnel Pannerdens Kanaal onder dat kanaal door te gaan.

- Vandaag de dag wordt buurtschap Boerenhoek wederom bedreigd, en wel door de doortrekking van de A15 tot aan de A12. Het traject daarvan is nog niet definitief. Vermoedelijk komt ook deze vlak langs de buurtschap te lopen en komt er een brug over in plaats van een tunnel onder het Pannerdens Kanaal, wat tot meer overlast leidt voor de inwoners van de buurtschap. Als de weg er dan toch komt, pleiten de inwoners in ieder geval voor meer geluidsschermen, zodat de overlast in die zin wordt verminderd. Het 'Tracébesluit' met betrekking tot het doortrekken van de A15 beoogt eind 2020 definitief te worden.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Boven de spoortunnel van de Betuweroute is aan de Lodderhoeksestraat een stukje van de boor geplaatst als kunstwerk, als aandenken aan het boren van de tunnel.

Reactie toevoegen