Boermastreek

Plaats
Buurtschap
Borger-Odoorn
Drenthe

boermastreek_hervormde_kapel.jpg

De buurtschap Boermastreek had sinds 1926 een eigen, zeer bescheiden Hervormde kapel. In 1964 is deze gesloopt.

De buurtschap Boermastreek had sinds 1926 een eigen, zeer bescheiden Hervormde kapel. In 1964 is deze gesloopt.

Boermastreek

Terug naar boven

Status

- Boermastreek is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente Borger-Odoorn. T/m 1997 gemeente Odoorn.

- De buurtschap Boermastreek valt, ook voor de postadressen, onder de buurtschap Exloërveen.

Terug naar boven

Naam

Volksmond
In de volksmond woont iemand 'op Streek'.

Oudere vermeldingen
Heeft aanvankelijk kennelijk Exloërboerveen geheten. (bron)

Naamsverklaring
De buurtschap is genoemd naar de grootvader van de Drentse dichter Harm Jans Stevens (1913-1973), de landbouwer Albert Boerma (1821-1905), die zich in de 19e eeuw als eerste in deze streek vestigde. Streek betekent hier 'strook land of grond; smal gebied'. Vergelijk Streek en Tjabbesoord (voorheen Tjabbesstreek.(1) (2)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Boermastreek ligt als lintbebouwing aan de lange vrijwel kaarsrechte gelijknamige weg, NO van Exloo, ZW van 2e Exloërmond, op de grens van de oude zandgronden in het W en het veenkoloniaal gebied in het O.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Boermastreek omvat 16 huizen met ca. 40 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Boermastreek ligt op de plaats waar in de 19e eeuw nog sprake is van een moeras. In de 19e eeuw begint men er met turfwinning. Dit gaat door tot de jaren vijftig van de 20e eeuw. Tegenwoordig is het hoofdzakelijk landbouwgrond.

De buurtschap had sinds 1926 een eigen, zij het zeer bescheiden Hervormde kapel. Deze is in 1964 gesloopt.

Terug naar boven

Links

- Zorg: - "Zorgboerderij Op Streek is er voor kinderen en jongeren met psychiatrische problematiek. Thomas en Maaike wonen sinds 2006 met hun kinderen in een mooie boerderij. Daar hebben we voor gekozen om onze paarden bij huis te kunnen houden en om de wens van een zorgboerderij de ruimte te kunnen geven. In 2009 is de zorgboerderij van start gegaan. Een leerplek voor kinderen waar ze in hun eigen tempo en met passende begeleiding kunnen wonen, leren en ontspannen. De boerderij staat aan de Boermastreek. De mensen in de buurt hebben het altijd over: “ie woont op Streek.” Dat gaf de eerste inspiratie voor de naam. Een andere belangrijke betekenis is, dat als je een doel wilt bereiken en goed onderweg bent, men ook zegt: “je bent al mooi op streek.” De kinderen die hier al zijn en nog gaan komen, hebben allemaal hun grote en/of kleine doelen. Wij hopen dat we met die doelen hier mooi ‘Op Streek’ kunnen raken!"

- Weer: - De buurtschap ligt ongeveer 2 km O van de Hondsrug, een zandrug van ongeveer 25 m hoog die in de IJstijd is ontstaan. Hierdoor valt minder regen in de buurtschap bij de hoofdzakelijk westenwinden, aldus de Weervrouw van de Boermastreek.

Reactie toevoegen