Bokhörn

Plaats
Buurtschap
Midden-Groningen
Duurswold
Groningen

Bokhörn

Terug naar boven

Status

- Bokhörn is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek Duurswold, gemeente Midden-Groningen (t/m 2017 gemeente Slochteren). De buurtschap heeft tot en met 2017 altijd onder de gemeente Slochteren gevallen, in tegenstelling tot gebieden N en W ervan (zoals Blokum en - wellicht deels - Luddeweer) die, tot een grenscorrectie in 1962 (toen de gemeentegrens Slochteren-Ten Boer langs het Eemskanaal kwam te liggen), onder de gemeente Ten Boer vielen.

- De buurtschap Bokhörn valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Lageland.

- Het (witte) plaatsnaambordje (zie foto) is enkele decennia geleden vervaardigd door een der toenmalige inwoners, maar het is wel een vanouds bekende benaming voor dit huizengroepje, dat daarmee vanuit cultuurhistorisch oogpunt redelijkerwijs wel als buurtschap met deze naam te kwalificeren valt. Het plaatsnaambordje staat tegenwoordig langs een sloot. Vroeger stond het op het erf langs de weg. Dit plaatsnaambordje is het enige bewijs van het bestaan van de buurtschap Bokhörn. Het komt verder namelijk (nog) nergens voor in atlassen of aardrijkskundige woordenboeken.

Terug naar boven

Naam

Naamsverklaring
Hörn is Gronings voor hoek. Mogelijk is de plaatsnaam gevormd naar analogie van de ZO (aan het Slochterdiep) gelegen buurtschap Schaaphok. Bij de stad Groningen zijn ook buurtschapjes geweest met namen als Pishörn (Peizerhoek) en Donghörn (Mesthoek). Beide ook in een bocht van een uitvalsweg.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Bokhörn ligt vanuit Harkstede gezien rond het eind van de Hamweg, die daar een hoek van 90 graden linksaf maakt en vervolgens Lagelandsterweg gaat heten. Vanouds was dat gedeelte ook onderdeel van de Hamweg. Deze liep van Harkstede naar Ten Boer. De Luddeweersterweg, N aansluitend op de Hamweg door de buurtschap Luddeweer lopend, is pas veel later aangelegd. Vanuit "Lageland-centrum" gezien houdt de bebouwing langs de Hamweg even voor deze hoek op. Maar bij de hoek zelf staan weer een paar boerderijen en huizen. Dat betreft dus de buurtschap Bokhörn.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Bokhörn omvat slechts een handvol panden, met ca. 15 inwoners. De buurtschap staat samen met buurtschap Karsbadde op nr. 1 als 'kleinste plaats van de gemeente Midden-Groningen'.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Nabij deze buurtschap ligt kennelijk een vogelkijkhut.

Reactie toevoegen