Bokt

Plaats
Buurtschap
Eindhoven Son en Breugel
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

Bokt

Terug naar boven

Status

- Bokt is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen grotendeels in de streek Kempen, gemeente Eindhoven, deels in de gemeente Son en Breugel.

- De buurtschap Bokt valt grotendeels onder de stad Eindhoven, deels onder het dorp Son (voor de postadressen 'Son en Breugel').

- De buurtschap Bokt heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1837 Bokt.

Naamsverklaring
Waarschijnlijk gevormd door middel van het collectiefsuffix -t- bij bok 'beuk'. Vergelijk Birkt.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Bokt ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Groensteeg, Eindhovenseweg (het gedeelte van deze weg Z van de weg Groensteeg), Esp (het korte gedeelte van deze weg O van de Eindhovenseweg) en Anconalaan (de N zijde van het gedeelte van deze weg tussen de minirotonde bij de Eindhovenseweg en de Italiëlaan, en de N takken van deze weg). De buurtschap ligt direct NO van de stad Eindhoven, direct ZO van het dorp Son, Z van het Wilhelminakanaal, ZW van het dorp Breugel, WNW van het dorp Nederwetten, NW van het dorp Nuenen, O van het dorp Best en ZW van het dorp Lieshout.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap, samen met buurtschap Driehoek, 29 huizen met 167 inwoners. Tegenwoordig omvat buurtschap Bokt ca. 45 huizen met ca. 115 inwoners.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Recreatieve Volkstuinvereniging Bokt huurt in het prachtige Dommeldal een kavel grond van de gemeente Eindhoven aan de noordoostkant van de stad op de grens met Son en Breugel. Het ligt in een uniek natuurgebied met landerijen, ver van drukke verkeerswegen en stedelijk lawaai, maar is toch goed bereikbaar met fiets of auto. Er zijn 260 percelen van elk ca. 100 m2, waarop wordt getuinierd door ca. 140 leden. Tuinieren op Bokt betekent ´terug naar de basis´. Ze beschikken niet over een clubgebouw of kantine en er is geen electriciteit op de tuinen. Er zijn geen aansluitingen op de gemeentelijke waterleiding, maar verspreid over het complex staan voldoende grondwaterpompen. Ze hebben een winkeltje waar leden tegen gereduceerd tarief tuinartikelen kunnen kopen, zoals zaai- en pootgoed, potgrond, stekgrond, tuinaarde, meststoffen, gaas en tonkinstokken.

- Roofvogelpark en Valkerij Centrum Falconcrest is, na meer dan 10 jaar voorbereidend werk door eigenaar Frank Lenders, in 2008 geopend op de locatie Bokt 18. Wij vonden een bericht uit 2014 waarin de gemeente stelt dat Falconcrest binnen een half jaar zou moeten sluiten, omdat zij niet voldoet aan een aantal randvoorwaarden zoals te lezen onder de link (o.a. geluids- en parkeeroverlast, niet passend in het bestemmingsplan). Wij treffen echter ook een 'Ruimtelijke onderbouwing' uit 2015 aan, in verband met een door de eigenaar aangevraagde omgevingsvergunning. Kennelijk is die niet toegekend, want vervolgens vinden wij een artikel uit december 2017, waarin staat dat na jarenlange procedures de gemeente heeft besloten dat Falconcrest moet vertrekken. De gemeente stelt Eindhovenseweg 44 (direct N van Bokt) als nieuwe locatie voor, omdat daar geen overlast is voor omwonenden. Zij kregen daarvoor twee maanden bedenktijd. Anno voorjaar 2020 zijn ze nog altijd op het oorspronkelijke adres gevestigd, en spreken ze op hun site wel van een "aanstaande verhuizing".

Terug naar boven

Links

- Sport: - Tennisvereniging TV Bokt speelt op een sportcomplex direct Z van de buurtschap. Dat complex is ook de thuisbasis van PSV Korfbal, Sportvereniging Unitas '59 en Voetbalvereniging Nieuw Woensel. "Wij zijn een vereniging waar tennis en gezelligheid al jaren hand in hand gaan. Op en rondom de banen merk je vrijwel dagelijks dat ambiance en omvang (ruim 700 leden) heel goed samen kunnen gaan. Dit realiseren we door een goede combinatie van competitief en recreatief tennis, met daarnaast een veelheid aan andere activiteiten voor en door onze leden. Hierdoor voelen nieuwe leden zich snel welkom en betrokken bij de vereniging. We hebben 10 kunstgrasbanen, waar het hele jaar op gespeeld kan worden (tenzij er sneeuw ligt). Sinda begin 2020 hebben we 2 Padel banen, alle leden kunnen dan ook deze snelgroeiende nieuwe racketsport beoefenen. Alle banen zijn voorzien van verlichting. De banen mogen tussen 8.30 en 23.00 uur bespeeld worden.

De Sjapoo is ons centraal gelegen clubhuis; vanaf het terras is er goed zicht op de banen. In De Sjapoo is een bar, die door de leden zelf wordt verzorgd. Ieder volwassen lid is 2x per jaar bartender. Hierdoor kunnen we de consumptieprijzen aantrekkelijk laag houden én genereren we noodzakelijke inkomsten voor de club. Naast warme en koude dranken zijn er ook lichte snacks beschikbaar. TV Bokt draait geheel op vrijwilligers; naast het bestuur zijn er vele leden actief in diverse commissies. Hierdoor worden er vele activiteiten georganiseerd én houden we de kosten beperkt. Extra support is altijd welkom! De vereniging organiseert door het jaar heen ook diverse niet-tennisgerelateerde activiteiten, wat niet alleen gezellig is, maar ook je netwerk uit kan breiden. Een selectie: rikken (in de winter), bridge, fietstocht, petanque."

Reactie toevoegen