Bombay

Plaats
Buurtschap
Westerkwartier
Westerkwartier
Groningen

bombay_doezum_voormalige_watermolen.jpg

De molenromp van schepradpoldermolen Bombay in de gelijknamige buurtschap bij Doezum is een rijksmonument. Het is tegenwoordig een woonhuis. (© Harry Perton/https://groninganus.wordpress.com)

De molenromp van schepradpoldermolen Bombay in de gelijknamige buurtschap bij Doezum is een rijksmonument. Het is tegenwoordig een woonhuis. (© Harry Perton/https://groninganus.wordpress.com)

Bombay

Terug naar boven

Status

- Bombay is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek en gemeente Westerkwartier. T/m 2018 gemeente Grootegast.

- De buurtschap valt, ook voor de postadressen, deels onder het dorp Doezum (huisnrs. 1-3 en 2-8a) en deels onder het dorp Lutjegast (huisnrs. 5-9 en 10-16).

- De buurtschap Bombay heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Uitspraak
Bombaai.

Oudere vermeldingen
1867 de Uithoorn (hoorn = horn = 'hoek'), 1878 molen: Bombaij, 1899 waterschap en 1936 polder: Bombay.

Naamsverklaring
De buurtschap is vernoemd naar de ligging in de polder Bombay, die haar naam ontleent aan de vroegere gelijknamige schepradpoldermolen, een vernoeming naar de vroeger gelijknamige stad in India (tegenwoordig Mumbai geheten), die ontstaan is uit het Portugese Buon Bahia 'goede baai'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Bombay ligt rond de gelijknamige weg, rond het kruispunt van deze weg met de Eesterweg en rond het kruispunt van de Eesterweg met de weg Doezumertocht. De buurtschap ligt direct NW van het dorp Grootegast, N van het dorp Doezum, ZZW van het dorp Lutjegast, ZO van het tweelingdorp Gerkesklooster-Stroobos en ONO van het dorp Surhuizum.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Bombay omvat ca. 20 huizen met ca. 55 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Begin 21e eeuw waren er plannen om een grote waterplas met jachthaven aan te leggen, door een deel van Polder Bombay onder water te zetten, en er 500 vakantiewoningen te bouwen. Dit is echter nooit van de grond gekomen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In 1878 is hier schepradpoldermolen Bombay (huisnr. 8a) gebouwd, ter bemaling van de polder. De molen ligt op de kruising van de Doezumertocht (de oude Zijlroe) met het vroegere Kolonelsdiep, die ten oosten van de weg Lutjegast - Grootegast doorloopt langs de Caspar de Roblesdijk. Het achtkant van deze molen was afkomstig van de een molen bij Moordrecht in de Zuidplaspolder. In 1931 is de molen onttakeld. Er is toen een ruwoliemotor geplaatst, die in 1958 is vervangen door een elektromotor. In 1989 is de molenromp op de rijksmonumentenlijst geplaatst vanwege het feit dat dit het enige schepradrestant is van de provincie Groningen. In 1998 is de molenromp verbouwd tot woonhuis. "Hierdoor is de molenromp wel zodanig grondig aangepast, dat de historische waarde ervan vrijwel geheel is vernietigd", aldus het artikel onder de link.

Reactie toevoegen