Borgweg

Plaats
Buurtschap
Midden-Groningen
Groningen

Borgweg

Terug naar boven

Status

- Borgweg is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek Veenkoloniën, gemeente Midden-Groningen. T/m 2017 grotendeels gemeente Slochteren, deels gemeente Hoogezand-Sappemeer; in 2018 in zijn geheel over naar gemeente Midden-Groningen.

- De buurtschap Borgweg valt grotendeels onder het dorp Scharmer, deels onder het dorp Westerbroek.

- De buurtschap Borgweg heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 Borgweg.

Naamsverklaring
- Genoemd naar de weg van Foxham bij Hoogezand naar de in 1896 gesloopte borg Klein-Martijn. In 1840 nog rijweg.(1)

- (2) stelt daarentegen dat de buurtschap genoemd zou zijn naar de in 1925 gesloopte borg Tilburg. Deze borg werd bewoond door de familie Van Arnhem. Bij de borg hoorde ook een bos, het Van Arnhemsbos. Ook dit bos is verdwenen. De naam van deze familie, die als zeer kleurrijk bekend stond, leeft nog voort in de Van Arnhemslaan in het O van Borgweg gelegen dorp Kolham.

- Dat (de) Borgweg naar de borg Tilburg genoemd is, lijkt ons echter niet plausibel. Tilburg was namelijk een "veenborg" uit de 18e eeuw, en deze weg is veel ouder. Klein Martijn is wél ouder en men heeft deze borg lange tijd aan de naamsverklaring van deze weg gekoppeld. In een artikel in het periodiek van de Historische Vereninging Scharmer, Harkstede e.o. wordt echter nog een 3e verklaring geopperd, die volgens de auteur het meest waarschijnlijk is: die verklaring luidt dat de "borg" een wal (een dijkje) was, die de oostkant moest beschermen tegen het water van de westkant (of andersom). Deze borg zou gelegen hebben op het tracé Borgweg en Borgsloot, dus tussen Hunze (Winschoterdiep) en Damsterdiep. Niet toevallig ook grotendeels de gemeentegrens.

Terug naar boven

Ligging

- De buurtschap Borgweg ligt NW van Hoogezand, NO van Westerbroek, Z van Scharmer, Z van en parallel aan de A7, rond de gelijknamige weg. De grens tussen de gemeenten Slochteren en Hoogezand-Sappemeer liep hier midden door de weg. Het Z deel valt onder Westerbroek, het N deel onder Scharmer.

- Onder Scharmer is alleen sprake van even huisnummers (6-140), onder Westerbroek is zowel sprake van oneven (5-101) als even (2-12) huisnummers. Bij de huisnummers 6-12 weet je ter plekke dus niet onder welk dorp het pand valt, omdat die reeks aan deze weg dubbel voorkomt.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Borgweg omvat ca. 100 huizen met ca. 250 inwoners.

Reactie toevoegen