Borsele

Gemeente
Borsele
Zuid-Beveland
Zeeland

borsele_landschapspark_kopie.jpg

Landschapspark Borsele is met haar talrijke boomgaarden de grootste fruitproducent van Nederland. In het voorjaar zorgt de bloesem voor lieflijke taferelen. In de zomer en het najaar is het fruit te koop bij stalletjes en boerderijwinkels.

Landschapspark Borsele is met haar talrijke boomgaarden de grootste fruitproducent van Nederland. In het voorjaar zorgt de bloesem voor lieflijke taferelen. In de zomer en het najaar is het fruit te koop bij stalletjes en boerderijwinkels.

Borsele

Terug naar boven

Status

- Borsele is een gemeente in de provincie Zeeland, in de streek Zuid-Beveland.

- De gemeente Borsele is in 1970 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Baarland, Borssele, Driewegen, Ellewoutsdijk, 's-Gravenpolder, 's-Heer Abtskerke, 's-Heerenhoek, Heinkenszand, Hoedekenskerke, Nisse, Oudelande en Ovezande en delen van de gemeenten 's-Heer Arendskerke (= de dorpen Lewedorp en Nieuwdorp met omgeving) en Kloetinge (= een deel Z van de A58). Gemeentehuis te Heinkenszand.

- De gemeente Borsele omvat de dorpen Baarland, Borssele, Driewegen, Ellewoutsdijk, 's-Gravenpolder, 's-Heer Abtskerke, 's-Heerenhoek, Heinkenszand, Hoedekenskerke, Kwadendamme, Lewedorp, Nieuwdorp, Nisse, Oudelande en Ovezande en de buurtschappen Baarsdorp, Bakendorp, Coudorpe, De Groe (deels), De Zak, Graszode, Het Oudeland, Knaphof, Koekoek, Langeweegje, Rijkebuurt, Sinoutskerke en 't Vlaandertje. In totaal zijn dit 15 dorpen en 13 buurtschappen.

- Wapen van de gemeente Borsele.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Borsele.

Terug naar boven

Naam

Spelling
- Let op: het dorp (en de gemeente van voor 1970) heet Borssele met twee s-en, de huidige gemeente heet (sinds haar oprichting in 1970) Borsele met 1 s!

- Al eerder is er commotie geweest omtrent de verschillende schrijfwijzen, maar toen ging het over wel of geen n aan het eind, aldus een bijvoegsel bij Staatsblad 234 van 1937, waarin de Secretaris-Generaal van het Ministerie van Binnenlandsche Zaken, de heer Frederiks, het volgende meedeelt aan den Heer Chef der Afdeeling A.S.C.(?): "Ik heb de eer U mede te deelen, dat het gemeentebestuur van Borssele mijn aandacht heeft gevestigd op de ongelijkheid in de schrijfwijze van den naam der gemeente. Door sommigen wordt als schrijfwijze gebezigd Borsselen, terwijl andere als naamspelling Borssele bezigen. Genoemd gemeentebestuur zou gaarne zien, dat de onzekerheid omtrent de schrijfwijze van den naam der gemeente wordt opgeheven.

Uit een ingesteld onderzoek is gebleken, dat in oude tijden eveneens eenheid in de schrijfwijze ontbrak. Echter wordt in het gemeentewapen, vastgesteld door den Hoogen Raad van Adel d.d. 31 juli 1817, als naam der gemeente vermeld: Borssele. Op grond hiervan zijn Gedeputeerde Staten van Zeeland, zulks in overeenstemming met het advies van den Rijksarchivaris in Zeeland, van oordeel, dat het aanbeveling verdient als schrijfwijze te aanvaarden: Borssele, welke naamspelling steeds door het bestuur dier gemeente is gevolgd. Aangezien ook naar mijne meening uniformiteit in de schrijfwijze wenschelijk moet worden geacht en goede gronden aanwezig zijn voor laatstgenoemde spelling, zal ik het zeer op prijs stellen, indien U in den vervolge als schrijfwijze zou willen aannemen: Borssele. U zoude kunnen goedvinden tot de onder Uwe afdeeling ressorteerende instellingen gelijk verzoek te richten."

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Borsele maakt "de zak" van Zuid-Beveland uit, ligt aan het water de Westerschelde en ligt verder Z, ZW en W van de stad Goes, Z van het Veerse Meer en het dorp 's-Heer Arendskerke, O van de steden Arnemuiden, Middelburg en Vlissingen en de dorpen Nieuw- en Sint Joosland, Oost-Souburg en West-Souburg, N van de stad Terneuzen en ZW van de dorpen Biezelinge, Kapelle en Kloetinge.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Borsele heeft ca. 9.000 huizen met ca. 22.600 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Tijdens het 2e weekend van september openen tal van monumenten in de gemeente Borsele hun deuren in het kader van de jaarlijkse Open Monumentendag.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Jaarlijks organiseert Wielercomité 's-Heerenhoek de EPZ Omloop van Borsele (weekend eind april, in 2019 voor de 36e keer), een internationale wielerwedstrijd voor junior dames en Elite Vrouwen. Deelnemers uit Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Ierland, voormalig Oostblok (Polen, Letland, Litouwen etc.), Duitsland en België zijn eerder regel dan uitzondering. Tegenwoordig doen er zelfs damesteams uit Canada en de Verenigde Staten mee. Het bijzondere is dat deze wedstrijd voor junioren drie dagen duurt. Dit is uniek in Nederland. Sinds 2012 is de wedstrijd ook voor de Elite Dames meerdaags geworden.

De eerste Omloop van Borsele werd verreden in 1984. De koers werd toen alleen georganiseerd voor Heren Nieuwelingen. Pas bij de 9e Omloop waren de Heren Junioren ook van de partij. Al snel kwamen de renners uit het hele land om de Omloop te rijden. Dit was niet eenvoudig, want op de dijkjes in het Zeeuwse platteland staat vaak zeer veel wind. In 2002 is de Omloop uitgebreid met Dames Nieuwelingen, Junioren en Dames Elite. Hierdoor is de Omloop uitgegroeid tot een groots wielerweekend. In 2003 is de Vrouwen-editie van de Omloop toegetreden tot de topcompetitie, vanaf 2006 zijn deze wedstrijden op de internationale kalender geplaatst.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Borsele is een fruitteeltgemeente. Het areaal boomgaarden is groot. De fruitteelt is een belangrijke agrarische, economische activiteit. De boomgaarden dragen ook bij aan de vergroening van het buitengebied en hebben een zekere recreatieve waarde (overigens beperkt door de windsingels).

- "Landschapspark Borsele is hét landschapspark van Zeeland. Dit is het gebied bij uitstek waar je kunt ontspannen in een groene en relaxte omgeving. Hier vind je vele mooie plekjes die het bezoeken meer dan waard zijn. Wij verrassen je graag met onze unieke omgeving, de vele verschillende dorpskernen en de verhalen over het ontstaan van de polders. In onze regio is het Bevelands dialect nog vaak de voertaal. Kom langs en ervaar dat onze geschiedenis nog springlevend is.

Al wandelend of fietsend kun je de schoonheid van Landschapspark Borsele het beste zelf ervaren. Plan ook eens dagje uit bij een van onze leuke en interessante dagattracties zoals de Tropical Zoo, de Stoomtrein Goes-Borsele of het Bevrijdingsmuseum. Of kijk op de agenda en bezoek een van de vele evenementen en activiteiten. Je bent uiteraard meer dan welkom om langer te blijven. Overnachtingsmogelijkheden genoeg.

Het Borselse polderlandschap stamt al uit de 12e eeuw. Middeleeuwse dijken damden de krachtige stroom van het zeewater in. In die tijd werd het de regio waar rijke stedelingen hun buitenhuizen bouwden. De eigendomsgrens van de landerijen werd afgebakend met ‘grenslinden’. Deze grenslinden (uitgesproken als hrenslinden in het Bevelands dialect) zijn steeds opnieuw aangeplant en vormen nog altijd een ‘landmark’. Ze markeren nu de routes voor wandelaars en fietsers. Bij elke bocht wacht weer een nieuw, lieflijk doorkijkje of adembenemend vergezicht. Meidoornhagen, bloesem en wilde bloemen kleden het landschap verder aan. Het grootste deel van het grondgebied van de gemeente heeft de status van Nationaal Landschap.

Landschapspark Borsele is, met haar talrijke boomgaarden met zwarte bessenstruiken en appel- en perenbomen, de grootste fruitproducent van Nederland. Zelfs groter dan de Betuwe. In het voorjaar zorgt de bloesem voor lieflijke taferelen. In de zomer en het najaar is het fruit te koop via stalletjes langs de weg en bij boerderijwinkels in de typische Bevelandse zwarte schuren.

Landschapspark Borsele telt 15 karakteristieke dorpen, waar verstilde straatjes en nieuwbouwwijken elkaar afwisselen. Dit gebied reikt van de A58 in het noorden tot aan de Westerschelde in het Zuiden. De Sloedam in het westen markeert de oude zeegeul tussen de oude eilanden Zuid-Beveland en Walcheren. Op die grens is ook het haven- en industriegebied gevestigd. Deze grootschalige industriële activiteiten staan in schril contrast met de rust en ruimte van het cultuurhistorische landschap. Juist die combinatie zorgt voor dynamiek in de regio."

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Borsele (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Borsele. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Nieuws: - Nieuws uit de kernen van de gemeente Borsele.

- Sport en bewegen: - Borsele Beweegt is inmiddels een begrip geworden in de gemeente. Onder deze naam worden namelijk al jarenlang uiteenlopende activiteiten op het gebied van sport en bewegen georganiseerd voor verschillende doelgroepen, zoals sportdagen voor leerlingen van de basisscholen, cursussen en themabijeenkomsten voor vrijwilligers en beweegactiviteiten voor senioren. Deze activiteiten worden zo veel mogelijk georganiseerd in samenwerking met andere personen en/of organisaties, zoals scholen, sportverenigingen, BONS (Borsele Na School), de Seniorenraad, andere gemeenten in de Oosterschelderegio, fysiotherapiepraktijken etc.

- Welzijn: - "Ben je eenmalig of voor langere tijd op zoek naar iemand die je kan helpen? Lukt het niet meer om dat klusje in de tuin of in huis te doen, de boodschappen te halen of alleen naar het ziekenhuis te gaan? Heb je vervoer nodig of gewoon behoefte aan een gesprekje en gezelschap? Wil je samen een uitstapje maken of sportief bezig zijn met een maatje of begeleiding vanuit een PGB? Op 'Borsele voor elkaar'.nl kun je vraag en aanbod plaatsen. Je ziet dan in een oogopslag wie jou in jouw buurt kan helpen. Het gebruik van Borselevoorelkaar.nl is betrouwbaar en veilig en we gaan altijd zorgvuldig met je gegevens om. Je profiel is alleen zichtbaar voor geregistreerde gebruikers. Bovendien werkt het eenvoudig en is het gratis.

Je kunt je online aanmelden bij 'Borsele voor elkaar'. Als organisatie op zoek naar een vrijwilliger. Of als individu op zoek naar hulp. Je kunt zelf iets plaatsen of reageren op aanbod. Je ontvangt alle reacties via e-mail. Online kun je ook een foto plaatsen van jezelf en meer vertellen over jezelf, bijvoorbeeld over jouw hobby's en interesses. Gebleken is dat volledig ingevulde profielen, die voorzien zijn van een foto, sneller en vaker geraadpleegd worden en dat ze meer reacties krijgen. Contactpersoon worden voor iemand anders kan ook. Schrijf jezelf in en plaats een vraag of aanbod namens de ander. Alle contacten gaan dan via jou. Ook professionals kunnen op deze manier berichten plaatsen namens meerdere cliënten. Tijdens het registreren stellen wij een aantal vragen om duidelijk te krijgen wat je precies wilt doen. Binnen een paar klikken is je account aangemaakt en heb je jouw hulpvraag of hulpaanbod geplaatst"

- "VrijwilligersHuis Borsele is de welzijnsorganisatie in de gemeente en is voor alle inwoners toegankelijk. Samen met de inwoners dragen wij zorg voor comfortabel en zelfstandig wonen en leven in de gemeente. Wij bevorderen en stimuleren de zelfredzaamheid van de inwoners en participatie in de samenleving en waar nodig bieden wij ondersteuning op maat en een vangnet voor niet-zelfredzamen. De producten en diensten die het VrijwilligersHuis aanbiedt, zijn:
ondersteuning thuis; mantelzorgondersteuning; vrijwilligers- en verenigingsondersteuning; ondersteuning in je dorp; producten; personenalarmering; Maaltijd Thuis; Woon+++ regeling; tuintjesproject; mantelzorgondersteuning; verenigingsondersteuning; Vacaturebank vrijwilligerswerk; vrijwilligersverzekering; printshop; Borselse Sprinter.

- Duurzaamheid: - Op 40 hectare grond in de leidingstrook rond de Sloehaven in grotendeels (2/3) gemeente Borsele, deels gemeente Vlissingen, is in 2018 zonnepark Solarpark Scaldia gerealiseerd. Met ca. 220.000 zonnepanelen en een vermogen van 50 MWpiek is het zowel in oppervlakte als in capaciteit het op dat moment grootste zonne-energiepark van Nederland. Het park ligt onder het hoogspanningstracé van Tennet. Door haar ligging is de ontwikkeling van het park een complex proces geweest. Het park is gebouwd met de zonnepanelen in een oost-westopstelliing. Het zonnepark gaat stroom leveren aan de industrie en huishoudens in de regio.

Reactie toevoegen