Boshuizen

Plaats
Buurtschap
Venray
Noord-Limburg
Limburg

Boshuizen

Terug naar boven

Status

- Boshuizen is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Noord-Limburg, gemeente Venray.

- De buurtschap Boshuizen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Oostrum.

- De buurtschap Boshuizen heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1803-1820 Boshuysen, 1838-1857 Boschhuizen, 1848 Boshuyzen, 1869 De Boschhuizen. Tot ca. 1965 heeft deze plaats altijd met de spelling (De) Bosschhuizen op de kaarten gestaan. Rond 1965 verschijnt de spelling Boshuizen op de kaarten (begrijpelijk, gezien de algemene modernisering van de spelling in dit opzicht die al eerder heeft paatsgevonden). Rond 1985 verschijnt ineens - tot heden - de spelling Boshuijzen op de kaarten. Wat weer een 'veroudering' van de spelling inhoudt, zoals de plaats bovendien, alhans op de kaarten, eerder in de 20e eeuw niet gespeld is geweest. Bovendien zien wij, bijvoorbeeld in het Dorpsplan van Oostrum en aan de naam van de begraafplaats ter plekke, dat de spelling Boshuizen tegenwoordig de gangbare spelling is. Dus conformeren wij ons daaraan, en beschouwen wij de spelling met -uij- in de atlassen als een 'drukfoutje'.

Naamsverklaring
Samenstelling van huis 'woning' en bos 'hoog hout, geboomte'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Boshuizen ligt direct O van Venray, NW van Oostrum, tussen de A73 in het W en de spoorlijn in het O, rond de wegen Spurkterdijk en Rosmolenweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Boshuizen omvat ca. 30 huizen met ca. 75 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In het N uiteinde van de buurtschap bevindt zich Begraafplaats Boshuizen (Spurkterdijk 40), eigendom van de gemeente Venray. Tussen 1972 en 1974 zijn de graven met kruizen en grafbedekkingen van het oude kerkhof bij de Sint Petrus' Bandenkerk overgebracht naar vak O van deze (algemene) begraafplaats. De gemeente heeft de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de monumentale en historische waarde van de graven in vak O. Het rapport dat op basis van dit onderzoek is opgesteld beschrijft graven die op basis van het monumentale karakter of het historisch belang voor de toekomst bewaard moeten blijven. Daarna is samen met de organisaties uit Venray een visie ontwikkeld voor het bewaren van alle graven van het algehele vak O. Burgemeester en wethouders hebben in juni 2018 het rapport en de visie overgenomen.

Dit betekent dat het gehele vak O in zijn huidige toestand wordt bewaard, en dat er geen (bij)begravingen en (bij)plaatsingen van urnen worden toegestaan. Indien er in de toekomst een situatie zou kunnen ontstaan dat het college hier een uitzondering op moet maken, zal dat met de grootst mogelijke terughoudendheid gebeuren en zal zeer zorgvuldig naar de dan ontstane situatie worden gekeken. Om te zorgen dat vak O in zijn hudige toestand blijft bestaan, heeft het college besloten om voortaan geen rechten meer te heffen over de bestaande graven in dit vak. Sinds 2008 werd dit in de praktijk al niet meer gedaan. Daarnaast is er een groep vrijwilligers gevonden die voor het klein onderhoud van alle graven in vak O gaat zorgen, ook in het geval dat rechthebbenden niet meer voor het graf willen of kunnen zorgen. Het groot onderhoud zal ook gewoon worden voortgezet.

Reacties

(2)

Naast de Boshuizen heeft Oostrum nog een buurtschap, genaamd Lull (ik geloof met twee l-en maar weet dat niet zeker).

Dank voor de tip. Het is vroeger ook met 1 l geschreven geweest aan het eind, maar de laatste decennia voor de (van de kaarten) verdwijning weer met twee l'en. De gemeente beschouwt het sinds 1976 niet meer als buurtschap en het ligt nu ook binnen de bebouwde kom en dorpskern van Venray. Daarom heb ik deze voormalige buurtschap vermeld onder https://www.plaatsengids.nl/venray kopje Status, met toelichting over hoe deze vork in de steel zit, en er geen pagina voor aangemaakt.
Met vriendelijke groet, Frank van den Hoven, hoofdredacteur Plaatsengids.nl

Reactie toevoegen