Bosserheide

Plaats
Buurtschap
Bergen
Noord-Limburg
Limburg

Bosserheide

Terug naar boven

Status

- Bosserheide is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Noord-Limburg, gemeente Bergen.

- De buurtschap valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Well.

- De buurtschap Bosserheide heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1860 Bosscherheide.

Spelling
In recente atlassen staat de plaatsnaam nog met oude spelling ('Bosscher...'), maar omdat er geen plaatsnaamborden staan, er ook anderszins geen sprake is van een formele spelling van de plaatsnaam, en de straatnaam de actuele spelling ('Bosser...') heeft, stellen wij voor voor deze plaatsnaam de actuele spelling aan te houden.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Bosserheide ligt rond de gelijknamige weg en ligt tussen recreatieplas Leukermeer (of 't Leuken) en het Reindermeer. De buurtschap ligt direct N van het dorp Well.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1860 heeft buurtschap Bosserheide 180 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 35 huizen met ca. 90 inwoners.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In Nationaal Park de Maasduinen, ten oosten van Well, ligt aan beide zijden van de Wezerweg natuurgebied de Bosserheide. Het 114 ha grote gebied bestaat uit droog naaldbos, hakhout, heide en stuifzand. Door het reservaat stroomt de Molenbeek in de richting van de Maas. Tot begin 20e eeuw behoort het gebied bij de terreinen van kasteel Well. Na in het bezit geweest te zijn van twee Limburgse families, is het gebied vanaf 1970 stukje bij beetje door Het Limburgs Landschap aangekocht. De stichting krijgt een gebied in handen dat deels begroeid is met zogeheten 'renteloosvoorschotbos' van grove den. De Rijksoverheid had namelijk bosbouw gestimuleerd door het uitlenen van geld zonder rente ten behoeve van bosaanplant. Het hout werd in de mijnbouw gebruikt.

Nu nog bestaat een groot deel van het gebied uit naaldhoutsoorten als grove den en plaatselijk lariks. Aan de noordzijde grenst de Bosserheide aan de gigantische zandafgraving Reinderslooi (eigendom van de gemeente Bergen). Deze afgraving is inmiddels voltooid. Er is een plan uitgevoerd voor een zo natuurvriendelijk mogelijke inrichting van de oevers. Het stuifzandgebied wordt open gehouden. Het naaldbos wordt geleidelijk omgevormd naar loofbos. De ecologische verbindingszone wordt begraasd door een schaapskudde.

Terug naar boven

Beeld

- Foto's met toelichting van vroegere bewoners van buurtschap Bosserheide.

Reactie toevoegen