Boudewijnskerke

Plaats
Buurtschap
Veere
Walcheren
Zeeland

Boudewijnskerke

Terug naar boven

Status

- Boudewijnskerke is een buurtschap in de provincie Zeeland, in de streek Walcheren, gemeente Veere. T/m 30-6-1966 gemeente Zoutelande. Per 1-7-1966 over naar gemeente Valkenisse, in 1997 over naar gemeente Veere.

- Boudewijnskerke was een zelfstandig ambacht voordat het rond 1800 bij Zoutelande werd gevoegd.

- De buurtschap valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Zoutelande.

- De buurtschap ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden. Bij het herinrichten van het gebied tot 60 km-zone zijn de borden vervangen, waarbij helaas de onderborden met informatie over Boudewijnskerke zijn verdwenen.

Terug naar boven

Naam

In het Zeeuws
Buiskerke.

Oudere vermeldingen
1235 kopie 1322 Ecclesia Baldwini, 1343 Ser-Beudinskerke, 1840 Sir Boudewijnskerke. De gemeente Zoutelande werd, in ieder geval tot medio 19e eeuw, ook wel 'Zoutelande, St. Janskerke en Boudewijnskerke' genoemd.

Naamsverklaring
Samenstelling van kerke 'kerk, eigenkerk' en de persoonsnaam Baldewin (= Boudewijn). De woorden "Ecclesia Sancti Nicolay quae vulgariter dicitur Ecclesia Baldwini" van de oudste vermelding kunnen erop duiden dat de kerk in de 13e eeuw gepoogd heeft de naam te veranderen in Sint Nicolaaskerk.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Boudewijnskerke ligt rond de gelijknamige weg, NW van Zoutelande.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Boudewijnskerke 16 huizen met 111 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 15 huizen met ca. 40 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Boudewijnskerke is een voormalige heerlijkheid. Oorspronkelijk was het een dorp, doch de Nicolaaskerk is in de strijd tegen de Spanjaarden, tijdens het Beleg van Middelburg (1572-1574) in het begin van de Tachtigjarige Oorlog, samen met een deel van het dorpje vernield en niet herbouwd. De kerkruïne is tot begin 20e eeuw blijven staan, daarna is hij afgebroken.

- Nadere informatie over de geschiedenis van Boudewijnskerke.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Rijksmonument Vliedberg Boudewijnskinderen is 9 meter hoog, heeft een doorsnede van 30 meter en is omgeven door een rietsloot.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Boudewijnskerke, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Zorg: - Zorgboerderij Buyskêrke.

Reactie toevoegen