Breedenbroek

Plaats
Dorp
Oude IJsselstreek
Achterhoek
Gelderland

breedenbroek_broekrock_open_air.jpg

Ieder jaar, in september, staat het dorp Breedenbroek drie dagen op zijn kop wegens Broek"Rock" Open Air, met op vrijdag The Warming Up, op zaterdag Broek"Rock" Kids en het Open Air-festival, en op zondag The Morning After (ontbijten en frühshoppen).

Ieder jaar, in september, staat het dorp Breedenbroek drie dagen op zijn kop wegens Broek"Rock" Open Air, met op vrijdag The Warming Up, op zaterdag Broek"Rock" Kids en het Open Air-festival, en op zondag The Morning After (ontbijten en frühshoppen).

Breedenbroek

Terug naar boven

Status

- Breedenbroek is een dorp in de Gelderland, in de streek Achterhoek, gemeente Oude IJsselstreek. T/m 2004 gemeente Gendringen.

- Onder het dorp Breedenbroek valt ook een deel van de buurtschap Beggelder. In de praktijk valt onder het dorp ook de buurtschap Voorst, die formeel (bijv. voor het postcodeboek en de gemeentelijke BAG) een aparte woonplaats is, maar door haar grootte of beter gezegd kleinte op veel gebieden met het dorp samenwerkt. Zo is er een gemeenschappelijke Belangenvereniging (zie bij Links) en zijn er diverse verenigingen die beide kernen als werkgebied hebben.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 Bredenbroek.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Breedenbroek ligt Z van de dorpen Sinderen en Varsseveld, ZW van de dorpen De Heurne en Aalten, NW van het dorp Dinxperlo, N van de plaats Isselburg in Duitsland, NO van de plaats Anholt in Duitsland en het dorp Megchelen, O van de buurtschap Voorst en het dorp Gendringen, OZO van de dorpen Ulft en Varsselder, ZO van de dorpen Silvolde, Etten en Gaanderen en de steden Terborg en Doetinchem en ZZO van het dorp Westendorp.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 is het dorp verdeeld in Groot-Breedenbroek met 36 huizen met 283 inwoners en Klein-Breedenbroek met 68 huizen en 419 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 400 huizen met tegen de 950 inwoners. Uit alle actuele lokale bronnen die wij hebben geraadpleegd is nergens gebleken dat iemand de begrippen Groot- en Klein- nog hanteert, dus is tegenwoordig kennelijk sprake van één 'ongedeeld' dorp.

Terug naar boven

Geschiedenis

Dit dorp ligt in een oorspronkelijk drassige streek (broek betekent moerasland). Het gebied is lange tijd ontoegankelijk. Vanaf de middeleeuwen is het gebied ontgonnen. Bij de verdeling van het Breedenbroek in de late middeleeuwen verwerft Anholt het zuidelijke deel, 'Klein-Breedenbroek' geheten. Vandaar de naam 'Anholtsebroek' voor het bos dat nog altijd aan de eigenaar van de Wasserburg in Anholt behoort.

Van oudsher bestaat dit dorp(sgebied) uit twee delen: Groot-Breedenbroek en Klein-Breedenbroek, waarbij laatstgenoemde onder andere de dorpskern omvat en eerstgenoemde het buitengebied ten noordwesten van het dorp. Dit onderscheid stamt uit de tijd dat het gebied verdeeld was tussen twee heren, de heren van Anholt en de heren van Culemborg.

- Stichting Historie Breedenbroek - Voorst is een kleine club mensen die zich bezighoudt met de geschiedenis van deze kernen in de breedste zin van het woord. Doel van de stichting is om het verleden levendig te houden. Dat doen zij o.a. middels het inventariseren, archiveren, documenteren en uitzoeken van artikelen, foto’s en ander materiaal dat zij in handen krijgen. Verder hebben zij een aantal boeken, cd’s en video’s uitgebracht. Meest recent is het boek over de bewonersgeschiedenis van het dorp. Ook het oorlogsmonumentje in de vernieuwde pastorietuin is door hen tot stand gekomen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Breedenbroek heeft 3 rijksmonumenten, zijnde de Kempermolen, de boerderij uit 1873 met aangrenzende bijschuren op Prinsenstraat 14, en de zwartgeteerde wagenschuur bij dezelfde boerderij, die een apart rijksmonument is.

- Breedenbroek heeft 19 gemeentelijke monumenten.

- De RK Sint Petrus en Pauluskerk (Terborgseweg 30-32) is een eenbeukige kerk uit 1855 naar plannen van A. te Wiel. Het neogotische koor uit 1881 is ontworpen door G. te Riele. Het orgel is gebouwd door de gebroeders Gradussen (1878). Ook de neoclassicistische pastorie (Terborgseweg 34) dateert uit ca. 1855. De kerk maakt tegenwoordig deel uit van de regionale Parochie Maria Laetitia. Onder de eerste link in deze alinea kun je lezen dat er plannen zijn om deze kerk aan de eredienst te onttrekken. Wij hebben hier vooralsnog geen nadere informatie over.

- Kempermolen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Toneelvereniging VOVO ('Van ons, Voor ons) heeft ca. 15 leden en brengt jaarlijks in januari of februari een nieuw stuk op de planken.

- Dirigent Bart van den Goorbergh van Harmonie St. Antonius was begin 2019 bij een nieuw initiatief in de nieuwe gemeente West Betuwe, waar hij woont: verhalen vertellen, afgewisseld met muziek. Dat was een enorm succes. Dat inspireerde hem om ook iets dergelijks in Breedenbroek op te zetten: "Verhalen die een connectie hebben met deze streek. Het kan natuurlijk ook in de streektaal. In deze omgeving moeten er nog zoveel verhalen te vertellen zijn over smokkelen, leven op de grens, douaneverhalen, over de oorlogsjaren of over andere dingen die mensen na aan het hart liggen. We denken dat er genoeg interesse voor moet zijn, zowel bij de luisteraars als bij de verhalenvertellers." De harmonie begeleidt een en ander met bij de sfeer van de verhalen passende muziek. De 1e editie is op 5 april 2019 om 20.00 uur bij Koenders. Entree 5 euro inclusief consumptie. Als het een succes wordt, willen ze dit vaker organiseren. (bron en voor nadere informatie zie: Gelderse Post, 14-2-2019)

- In een weekend eind mei (vrijdag t/m zondag) organiseert Gilde St. Paulus in Breedenbroek de jaarlijkse Kermis. Op vrijdagmorgen haalt het Gilde met muzikale begeleiding van Harmonie St. Anthonis de schoolkinderen op, om gezamenlijk naar het schietterrein te lopen waar de kinderspelen en het fladderschieten plaatsvinden. Vanaf 14.00 uur kan men starten voor een mooie fietstocht van zo'n 35 km speciaal voor de oudere jeugd, ook niet-leden kunnen deelnemen. 's Avonds is er een dansavond met live band.

Zaterdag na de reveille in de kom van het dorp vertrekt men - na een stevig ontbijt - naar het schietterrein, waar iedereen zich opmaakt voor het Vogelschieten. Daarna wordt het middagprogramma voortgezet op het kermisterrein in het dorp waar 's avonds een band de feestavond begeleidt. Op zondagmorgen is er een heilige mis waarna een vaandelhulde bij de pastorie wordt aangeboden aan de koning(in), fladderkoning(in) en jeugdkoningen. Daarna is er frühschoppen met medewerking van live bands.

- Kinder Vakantie Dagen / KiVaDa wordt ieder jaar georganiseerd in de laatste week van de basisschoolvakantie.

- Ben je 9, 10, 11 of 12 jaar en hou je van theater, dansen, filmen en schrijven? Heb je zin om drie dagen in de zomer met leeftijdgenoten aan de slag te gaan? Met het Zomerkamp van Stichting Gekkoo kun je drie dagen onder leiding van docenten intensief aan het werk. Het is op een mooie locatie; het scoutinggebouw in Breedenbroek. De eerste twee dagen krijg je allerlei workshops aangeboden. De laatste dag gaan alle deelnemers materiaal maken voor de presentatie. 's Avonds is er tijd voor de nodige ontspanning, weerwolven, kampvuurverhalen en boswandelingen. Op de vrijdagavond kunnen alle ouders/vrienden en familie komen kijken naar wat er is gemaakt. Om mee te doen heb je geen ervaring nodig, wel zin om samen te werken en een flinke dosis energie.

- Ieder jaar in september staat het dorp Breedenbroek 3 dagen op zijn kop vanwege muziekfestival Broek'Rock' Open Air, met o.a. live bands en DJ's. Met op vrijdag The Warming Up, op zaterdag Broek'Rock' Kids en het eigenlijke Open Air festival, en op zondag The Morning After (ontbijten en frühshoppen met live muziek).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Wim en Yvonne Duitshof betrekken in 2003 de monumentale 18e-eeuwse Boerderij 't Meihuus (Terborgseweg 19) met 1,5 ha grond. Het was Yvonne's passie om hier een mooie landschapstuin van te maken. Later is Wim ook met dit 'virus' besmet. In samenwerking met een landschapsarchitect is een en ander in de loop der jaren in fasen ingericht. Je treft er o.a. het volgende aan: wilde grassen-bloemenwei, paddenpoel, rabattenbosje, weiland met pony's, rozentuin, siertuin, vijver, heesters, grassenborders, moestuin, boomgaard, kunst. De rijke variaties in bloemen, bladvormen en heesters maken het geheel tot een bijzonder schouwspel. De tuin geeft gedurende alle vier de seizoenen, jaarrond, veel kijkplezier, mede door de grote diversiteit. Een rondwandeling voelt als een ontdekkings-inspiratietocht. In de zomermaanden is er maandelijks een Open Tuindag. Groepen zijn ook op afspraak welkom van mei t/m september. - Actualiteiten van 't Meihuus op Facebook.

- Ook de landschappelijke tuin van boerderij De Schoppe (Luimesweg 1, in het N buitengebied van Breedenbroek) is te bezichtigen, doorgaans 2x per jaar. Oorspronkelijk was dit voornamelijk weide en akkerland. In de loop der jaren is er echter steeds weer een stuk land omgetoverd tot tuin. En nu ze ruim 10 jaar verder zijn heeft de tuin zijn uiteindelijke indeling bereikt. De landschappelijke tuin is een mooie combinatie geworden van verschillende tuinen met elk zijn eigen sfeer. Voor de eigenaren (Teun en Wendy Westdijk-Massop van Hoveniersbedrijf Massop) is het belangrijk dat het geheel van ruim 3 hectare past in de omgeving. Ze maken gebruik van de fraaie vergezichten, is er ook plaats voor de verschillende dieren die natuurlijk bij een boerderij horen, en zo heeft elk deel zijn eigen karakter gekregen.

- Natuurreservaat en bos het Anholtse Broek heet zo omdat het eigendom is van de kasteelheer van de Wasserburg Anholt, dat net over de Duitse grens ligt.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Breedenbroek, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Breedenbroek op Twitter. - Nieuws uit Breedenbroek en Voorst op de Facebookpagina van de lokale Belangenvereniging. Iedereen kan de berichten zien, maar als je wilt reageren op berichten en/of zelf berichten wilt posten, moet je lid worden van de groep in kwestie.

- Belangenorganisatie: - Belangenvereniging Breedenbroek - Voorst.

- Onderwijs: - Basisschool De Borckeshof.

- Jeugd: - Scouting Saksenheerd Breedenbroek Dinxperlo.

- Muziek: - Harmonie St. Antonius is opgericht in 1928. Pastoor Smit vond het de hoogste tijd worden dat Breedenbroek een eigen korps kreeg, hij was dan ook de initiatiefnemer en de bedenker van de naam. J.W. Koenders werd tot voorzitter benoemd en hanteerde de voorzittershamer 31 jaar. Dankzij een flinke financiële bijdrage van Meester Kobus uit Sinderen kon de - toen nog - fanfare worden opgericht. Destijds werd gerepeteerd in een zaaltje van Café Koenders dat belangeloos door de eigenaar ter beschikking werd gesteld. Later werd er tussen de kerk en de pastorie een vleugel gebouwd en werd de bovenste verdieping ervan door de muziekvereniging in gebruik genomen. Ook andere verenigingen maakten in het begin gebruik van deze ruimte. Nu wordt het alleen nog gebruikt door St. Antonius en De Optimisten. Sinds 1992 komt St. Antonius op concoursen uit in de ereafdeling. Sindsdien is men niet meer gedegradeerd en heeft de vereniging bij elke deelname aan een concours alleen maar eerste prijzen behaald. Dankzij fondsenwerving in 1978 t.g.v. het 50-jarig bestaan konden nieuwe instrumenten worden aangeschaft, waardoor de overstap kon worden gemaakt naar harmonie.

- Sport: - Voetbalvereniging Ajax-B.

- Volleybalvereniging Brevo.

- Schietvereniging Sint Hubertus is opgericht in 1955 en in de loop van de jaren uitgegroeid tot een stabiele vereniging met veel mogelijkheden. Alle 6 schietbanen zijn voorzien van de nieuwste techniek in de schietsport, en geheel geautomatiseerd met computers en meetramen van de firma Meyton. De baanlengte is instelbaar van 10 tot 12 meter en geschikt voor verschillende disciplines klein kaliber geweer, luchtgeweer, luchtpistool. Voor alle disciplines zijn verenigingswapens beschikbaar. De jeugd-, dames- en herenteams schieten met wisselend succes mee aan regionale en nationale competities. De schietvereniging organiseert zelf ook diverse wedstrijden, bijvoorbeeld de onderlinge competitie, jeugdwedstrijden en het jaarlijkse straatschiettoernooi.

- Gilde: - Gilde St. Paulus.

- Vrouwen: - Samica Breedenbroek is een vrouwenvereniging die 10x per jaar een gezellige of informatieve activiteit organiseert voor haar leden.

- Zorg: - Boerderij Het Liessenhuus is een kleinschalige zorginstelling die wordt gerund door Patrick Vinkenvleugel en zijn team. Het is gelegen op het terrein achter de boerderij van familie Vinkenvleugel in Breedenbroek. Het Liessenhuus is de oorspronkelijke naam van de boerderij waar de kleinschalige zorgorganisatie is gevestigd. Boerderij Het Liessenhuus is vooral een plek waar je kunt werken, leren en genieten van het agrarische en landleven. Daarnaast lopen ze stage en doen ze ook werk bij derden. Dit kunnen bijvoorbeeld allerhande klussen zijn bij collega-boeren, KWS-infra, onderhoud aan schoolpleinen, gazons maaien van particulieren of meer specialistisch werk zoals bomen snoeien en zagen, en tuinen omploegen met de tweewielige minitractor.

Het Liessenhuus Begeleiding op Maat begeleidt haar deelnemers in alle mogelijk leefsituaties en op elke gewenste plek. Het richt zich op het totale sociale systeem van de deelnemer en werkt hier zo veel mogelijk mee samen. Ze kijken naar de factoren die invloed hebben op de deelnemer en zijn systeem. Ze onderzoeken waar winst en verlies zit, om van daaruit te werken naar positieve veranderingen. Het Liessenhuus en Tuincentrum Steentjes hebben een samenwerkingsverband. Het Kwekerijteam van Tuincentrum Steentjes wordt versterkt door hulpkrachten / deelnemers die begeleid en ondersteund worden door Het Liessenhuus.

- Vervoer: - Sinds voorjaar 2017 is er een 'dorpsauto' in Breedenbroek en Voorst. De dorpsauto is voor iedereen beschikbaar en is een alternatief in het kader van de basismobiliteit. De doelgroep voor het gebruik van de dorpsauto zijn mensen die niet (langer) zelfstandig in de vervoersbehoefte kunnen voorzien. Door de dorpsauto beschikbaar te stellen, zijn de mensen in staat om langer zelfstandig te wonen. Ook wordt de auto ingezet voor familiebezoek en andere contacten, waarbij het mensen in staat stelt hun bezoekjes te doen. Vrijwilligers rijden met de dorpsauto en brengen mensen van deur tot deur. De dorpsauto met chauffeur rijdt tegen een kleine vergoeding. Men betaalt een starttarief van twee euro, waarvoor je 10 km kunt reizen. Voor elke extra km is er een meerprijs van €0,20 per km. De dorpsauto kan ook worden ingezet als deelauto per dagdeel. Hierbij wordt de auto beschikbaar gesteld zonder chauffeur, omdat de gebruiker deze dan zelf bestuurt.

- Genealogie: - In het meest oostelijk gelegen gedeelte van de vroegere burgerlijke gemeente Gendingen lagen de buurtschappen Groot- en Klein Breedenbroek (tegenwoordig samen het dorp Breedenbroek vormend) en Anholter Broek. Met buurdorp Sinderen behoorde dit gebied onder het bisdom Münster (aldus P.L.J. Dullaert in toelichting naamlijst DTB Gendringen). Nederduitsgereformeerden uit deze buurtschappen kerkten veelal in Sinderen en komen voor in de DTB van Varsseveld. Verder zijn Breedenbroekers te vinden in een begraafregister van het naburige Dinxperlo. De Rooms-katholieken hoorden onder de statie te Suderwick(D.). Hiervan zijn geen DTB aanwezig. Naamlijsten DTB: Dinxperlo (NG/BG), Varsseveld (NG/DG). (bron: Gelders Archief)

Reactie toevoegen