Breinder

Plaats
Buurtschap
Beekdaelen
Westelijke Mijnstreek Heuvelland
Limburg

Breinder

Terug naar boven

Status

- Breinder is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streken Westelijke Mijnstreek en Heuvelland, gemeente Beekdaelen (t/m 2018 gemeente Schinnen).

- De buurtschap Breinder valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Schinnen.

- De buurtschap Breinder heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Breinder ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Stationsstraat (het gedeelte van deze weg tussen het kruispunt met de Vonderstraat en de Geleenbeek), Genhoof, Kleine Breinder en Hoeverveldweg. De buurtschap ligt in het Z deel ingeklemd tussen de A76, een bedrijventerrein en de spoorweg en in het N deel tussen de spoorweg en de Geleenbeek. De buurtschap ligt verder, afgezien van de tussenliggende Geleenbeek en omringende bosschages, direct ZW van het dorp Schinnen en ligt NW van het dorp Vaesrade en het 'dorp in de stad' Hoensbroek, W van het dorp Amstenrade, ZW van het dorp Oirsbeek, Z van het dorp Puth, O van het dorp Spaubeek en N van het dorp Nuth.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Breinder 9 huizen met 51 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 65 huizen en ca. 15 bedrijfsgebouwen, met ca. 160 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De rijksmonumentale Hoeve Breinder (huisnr. 5) dateert uit 1716. Hoeve met binnenplaats. Een vleugel uit baksteen met speklagen. "In 1970 stichtten Wim en Roelie van de Berg samen Kom en Zie Kerk. Door middel van filmevangelisatie maakten zij het goede nieuws van het evangelie bekend in de regio. Samen startten zij met een kleine groep mensen de kerk. Onder de gepassioneerde leiding van de familie Van de Berg groeide de kerk uit tot een hechte en stabiele kerkgemeenschap. Naarmate de kerk groeide werd de boerderij op Breinder 5 in Schinnen verbouwd en aangepast. In 1990 is de huidige kerkzaal gebouwd. De ruimten eromheen zijn ingericht voor het kinder- en jeugdwerk."

Reactie toevoegen