Broek (Pieterburen)

Plaats
Buurtschap
Het Hogeland
Hoogeland
Groningen

broek_pieterburen_bordje_gem._eenrum_kopie.jpg

Aan de gevel van een van de huizen in de buurtschap Broek hangt nog een oud plaatsnaambordje 'Broek gem. Eenrum'. Lekker laten hangen, mooi stukje nostalgie toch?

Aan de gevel van een van de huizen in de buurtschap Broek hangt nog een oud plaatsnaambordje 'Broek gem. Eenrum'. Lekker laten hangen, mooi stukje nostalgie toch?

Broek (Pieterburen)

Terug naar boven

Status

- Broek is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek Hoogeland, gemeente Het Hogeland. T/m 1989 gemeente Eenrum. In 1990 over naar gemeente De Marne, in 2019 over naar gemeente Het Hogeland.

- De buurtschap Broek valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Pieterburen.

- Buurtschap Broek heeft officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden) en heeft dus een 'bebouwde kom'. Verder hangt aan de gevel van een van de woonhuizen nog een nostalgisch plaatsnaambordje uit de tijd dat de buurtschap nog onder de gemeente Eenrum viel (zie foto).

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Broek ligt ZW van het dorp Pieterburen, rond de T-splitsing Wierhuisterweg/Broeksterweg/ Oudedijksterweg.

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsbelangen Pieterburen, Broek en Wierhuizen.

- Zorg: - "Stichting Keroazie is een zorginstelling, waar men bewust is van de kwaliteit van leven voor mens en dier, die mensen met een beperking (cliënten) begeleidt op de weg naar moed (keroazie) waarheid en harmonie. Binnen ons welvarende Nederland is er een groeiende trend zichtbaar dat, ten gevolge van psychische moeilijkheden en/of een verstandelijke beperking niet iedereen zijn plek kan vinden in de maatschappij. Stichting Keroazie wil deze trend keren door deze mensen, binnen haar unieke mogelijkheden, daadwerkelijk(e) hulp te bieden. Stichting Keroazie geeft haar missie vorm door het aanbieden van begeleid/beschermd wonen en dagactiviteiten, met als doel het behouden en/of verwerven van ieders zelfstandigheid, strevend naar een actieve deelname aan de maatschappij."

Op de hoofdlocatie Zorgboerderij Pieterburen in buurtschap Broek (Broeksterweg 24) bevindt zich de Broeksterwierde. Op deze locatie zijn 1-persoons- en 2-persoonskamers. Beneden is er een grote ontmoetingsruimte met een zithoek en een keuken waar gezamenlijk gekookt wordt. De dagbesteding is op de locatie naast het woongebouw op de zorgboerderij. Je kunt hier helpen de dieren te verzorgen, er is een fietsenwerkplaats, er is een boerderijwinkel met een kaasmakerij, er is groenonderhoud en er is een klussenwerkplaats. Tevens beschikt deze locatie over een eigen fitnessruimte. Verder heeft Stichting Keroazie nog locaties in Eenrum, Ulrum en Leek. Ook voor wandelaars en fietsers is het een geschikte plek om even een pauze in te lassen. Naast de boerderijwinkel met een ambachtelijke kaasmakerij is er een terras met een springkussen, een trampoline en een grote zandbak, een dierenweide, en een fietsenwerkplaats waar kleine reparaties uitgevoerd worden en banden geplakt kunnen worden. Ook is het mogelijk om met de kinderen het Lammetjespad te lopen. Leuk en leerzaam.

Reactie toevoegen