Broek (Pieterburen)

Plaats
Buurtschap
Het Hogeland
Hoogeland
Groningen

broek_pieterburen_bordje_gem._eenrum_kopie.jpg

Aan de gevel van een van de huizen in de buurtschap Broek hangt nog een oud plaatsnaambordje 'Broek gem. Eenrum'. Lekker laten hangen, mooi stukje nostalgie toch?

Aan de gevel van een van de huizen in de buurtschap Broek hangt nog een oud plaatsnaambordje 'Broek gem. Eenrum'. Lekker laten hangen, mooi stukje nostalgie toch?

broek_pieterburen_zorgboerderij_keroazie_alpaca_kopie.jpg

Zorgboerderij Keroazie in buurtschap Broek bij Pieterburen is een geschikte locatie om even te pauzeren. Je kunt er o.a. boerderijdieren bekijken zoals alpaca's. (© https://groninganus.wordpress.com/2019/09/14/van-baflo-naar-leens-op-open-monumentendag)

Zorgboerderij Keroazie in buurtschap Broek bij Pieterburen is een geschikte locatie om even te pauzeren. Je kunt er o.a. boerderijdieren bekijken zoals alpaca's. (© https://groninganus.wordpress.com/2019/09/14/van-baflo-naar-leens-op-ope...)

broek_pieterburen_buurtschapsgezicht_kopie.jpg

Broek bij Pieterburen, buurtschapsgezicht met het Broekstermaar of Wierhuistermaar (© Harry Perton / https://groninganus.wordpress.com/2021/02/21/rondje-kloosterburen)

Broek bij Pieterburen, buurtschapsgezicht met het Broekstermaar of Wierhuistermaar (© Harry Perton / https://groninganus.wordpress.com/2021/02/21/rondje-kloosterburen)

Broek (Pieterburen)

Terug naar boven

Status

- Broek is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek Hoogeland, gemeente Het Hogeland. T/m 1989 gemeente Eenrum. In 1990 over naar gemeente De Marne, in 2019 over naar gemeente Het Hogeland.

- De buurtschap Broek valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Pieterburen.

- Buurtschap Broek heeft officiële blauwe plaatsnaamborden (komborden) en heeft dus een 'bebouwde kom'. Verder hangt aan de gevel van het woonhuis op huisnr. 4 nog een nostalgisch wit plaatsnaambordje uit de tijd dat de buurtschap nog onder de gemeente Eenrum viel (zie foto). Om de hoek hangt aan de schuur van dit pand nog een oud officieel blauw plaatsnaambord (kombord) van de buurtschap uit de tijd van de gemeente Eenrum.

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Brouk.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Broek ligt ZW van het dorp Pieterburen, rond de T-splitsing Wierhuisterweg/Broeksterweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Buurtschap Broek heeft ca. 25 huizen met ca. 60 inwoners.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Langs de oostkant van de buurtschap loopt de Broekstermaar, met daar overheen de uit 1975 daterende brug Broekstertil. De Broekstermaar is een maar (gegraven waterloop), tussen 't Houweel nabij Wierhuizen en het Pieterbuurstermaar bij 't Aagt nabij Eenrum. In 1925 is een afwateringskanaal gegraven van 't Houweel door de landerijen van Deikum naar de Negenboerenpolder ten noordwesten daarvan. Bij 't Houweel bevindt zich een klein haventje. Het zuidelijke deel van de Broekstermaar verloopt langs de oude grens tussen de streken Marne en Halfambt. Volgens sommigen volgt het Broekstermaar de oude loop van de Hunze. De maar werd in de 19e eeuw ook wel Zijlvestermaar of Zijlvestervaart genoemd en het deel ten noorden van buurtschap Broek ook wel Houweelstermaar of Wierhuistermaar.

Terug naar boven

Literatuur

- In 1988 is het boek 'Pieterburen, Broek, Wierhuizen: kijken naar en lezen over toen' verschenen.

Terug naar boven

Links

- Belangenorganisatie: - Dorpsbelangen Pieterburen, Broek en Wierhuizen.

- Zorg: - "Stichting Keroazie is een zorginstelling, waar men bewust is van de kwaliteit van leven voor mens en dier, die mensen met een beperking (cliënten) begeleidt op de weg naar moed (keroazie) waarheid en harmonie. Binnen ons welvarende Nederland is er een groeiende trend zichtbaar dat, ten gevolge van psychische moeilijkheden en/of een verstandelijke beperking niet iedereen zijn plek kan vinden in de maatschappij. Stichting Keroazie wil deze trend keren door deze mensen, binnen haar unieke mogelijkheden, daadwerkelijk(e) hulp te bieden. Stichting Keroazie geeft haar missie vorm door het aanbieden van begeleid/beschermd wonen en dagactiviteiten, met als doel het behouden en/of verwerven van ieders zelfstandigheid, strevend naar een actieve deelname aan de maatschappij."

Op de hoofdlocatie Zorgboerderij Pieterburen in buurtschap Broek (Broeksterweg 24) bevindt zich de Broeksterwierde. Op deze locatie zijn 1-persoons- en 2-persoonskamers. Beneden is er een grote ontmoetingsruimte met een zithoek en een keuken waar gezamenlijk gekookt wordt. De dagbesteding is op de locatie naast het woongebouw op de zorgboerderij. Je kunt hier helpen de dieren te verzorgen, er is een fietsenwerkplaats, er is een boerderijwinkel met een kaasmakerij, er is groenonderhoud en er is een klussenwerkplaats. Tevens beschikt deze locatie over een eigen fitnessruimte. Verder heeft Stichting Keroazie nog locaties in Eenrum, Ulrum en Leek.

Ook voor wandelaars en fietsers is de zorgboerderij in Broek een geschikte plek om even een pauze in te lassen. Er is een terras met een springkussen, een trampoline en een grote zandbak, een dierenweide, en een fietsenwerkplaats waar kleine reparaties uitgevoerd worden en banden geplakt kunnen worden. Ook runnen ze de Waddengoud boerderijwinkel op het erf. Hier kun je de eigen Waddengoud biologische geitenkaas proeven en kopen en ook voor vele andere Waddenproducten kun je er terecht. De boerderijwinkel heeft achterin een glazen wand waar je kunt kijken hoe de mensen van de boerderij de kaas maken. Sinds 2017 heeft de Waddengoud boerderijwinkel een nieuw en bijzonder product: ambachtelijk softijs van geitenmelk. Kom het proeven! Of loop voor slechts € 1,- p.p. het Lammetjespad en bekijk alle dieren van de boerderij. In de winkel is voer te koop voor de dieren.

Reactie toevoegen