Brommelen (Wijnandsrade)

Plaats
Buurtschap
Beekdaelen
Heuvelland Parkstad
Limburg

brommelen_wijnandsrade_brommelpop_2019.jpg

In buurtschap Brommelen is jaarlijks, in juni, het kleinschalige festival Brommelpop (in 2019 voor de 6e keer)

In buurtschap Brommelen is jaarlijks, in juni, het kleinschalige festival Brommelpop (in 2019 voor de 6e keer)

DK_20120330_9720_Brommelen_cafe.jpg

Het vroegere café Oud Brommelen is eind 2012 heropend als Joe's Place

Het vroegere café Oud Brommelen is eind 2012 heropend als Joe's Place

Brommelen (Wijnandsrade)

Terug naar boven

Status

- Brommelen is een buurtschap in de provincie Limburg, in de regio's Heuvelland en Parkstad, gemeente Beekdaelen. T/m 1981 gemeente Wijnandsrade, in 1982 over naar gemeente Nuth, in 2019 over naar gemeente Beekdaelen.

- De buurtschap Brommelen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Wijnandsrade.

- De buurtschap Brommelen heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

- Niet te verwarren met de buurtschap Brommelen onder Geulle.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Brómmele.

Naamsverklaring
Betekent '(nederzetting) bij de braamstruiken'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Brommelen ligt rond de gelijknamige weg en de wegen Molenweg, Brommelenweg en het Z deel van de Terlindenweg (Z van de A76), O van het dorp Wijnandsrade, ZO van het dorp Nuth, Z van de A76, ZW van het 'dorp in de stad' Hoensbroek, NW van de stad Heerlen, NNW van het dorp Voerendaal en NO van de buurtschap Swier en de dorpen Kilimmen en Hulsberg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Brommelen omvat ca. 25 huizen met ca. 65 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van de Brommeler watermolen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De buurtschap Brommelen heeft 1 rijksmonument, zijnde de grote herenhoeve Terlinden (Terlindenweg 100). De oudste gedeelten (17e eeuw) worden gevormd door de met speklagen opgetrokken middenvleugel, met links aan de straat een torentje en op de linker zijgevel een fronton. Linker poort 1797. Op de klopper van de rechterpoort 1802.

- Bij hoeve Brommelerhof bevindt zich een herdenkingsmonument in de vorm van een vliegtuigwiel voor de hier neergestorte Halifax. Overigens bevindt zich in Wijnandsrade ook een dergelijk monument.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Met carnaval is er Vastelaovend bie Joe's Place.

- Studio Brommelen / Open Podium (huisnr. 23) is een initiatief van Pierre Kremers en Anja Smeets, de eigenaren van privé café Ut Brummelke. Een aantal keren per jaar zijn er onder de naam Open Podium optredens van bands en singer/songwriters. Deze optredens kunnen alleen bezocht worden op uitnodiging en na inschrijving. Verder is er jaarlijks in juni het festival Brommelpop (in 2019 voor de 6e keer), waar hetzelfde voor geldt (wil je graag erbij zijn maar sta je nog niet op de lijst, stuur dan een bericht naar studiobrommelen@kpnmail.nl of verstuur een 'persoonlijk bericht' (PB) via de Facebookpagina onder de link aan het begin van deze alinea). Voor een indruk van dit festival zie de Aftermovie Brommelpop 2017. - Hier vind je nog meer filmpjes van vorige edities.

Reacties

(4)

Graag inschrijven voor mail Brommelpop 2019.

Op onze site beschrijven wij alle plaatsen, waaronder in dit geval de buurtschap Brommelen onder het dorp Wijnandsrade. Maar wij hebben dus niets met de evenementen in die plaatsen te maken, zoals in dit geval Brommelpop. Wij beschrijven dat dus alleen maar. Op hun Facebookpagina lezen wij: "Wil je er graag bij zijn maar sta je niet op de lijst, stuur dan een persoonlijk bericht (PB) via de Facebookpagina of meld je op Studiobrommelen@kpnmail.nl. Je kunt alleen binnen op uitnodiging en na inschrijving!" Dus op die manier kunt u zich aanmelden.

Graag ontvang ik een uitnodiging voor Brommelpop 2019.
Met vriendelijke groet, Ellen

Zie mijn opmerking hierboven. :-)

Reactie toevoegen