Bronneger

Plaats
Dorp
Borger-Odoorn
Drenthe

Bronneger

Terug naar boven

Status

Bronneger is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Borger-Odoorn. T/m 1997 gemeente Borger.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Brönneger. Een inwoner van dit dorp heet eveneens zo.

Terug naar boven

Ligging

Bronneger ligt NO van Borger, ZO van Gasselte.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Bronneger 12 huizen met 90 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 45 huizen met ca. 110 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

In Bronneger was in de jaren negentig van de 20e eeuw een boeddhistische tempel gevestigd, een zogeheten stupa, genaamd Centrum Ehipassiko. Later is deze verhuisd naar de Friese buurtschap Veneburen, alwaar deze in 2001 is opgeheven.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Sinds 1994 is het aanleggen van nieuwe asbestdaken al verboden. En vanaf 2024 worden ook bestaande asbestdaken verboden. In ieder geval lopen eigenaren dan het risico dat die panden niet meer te verzekeren zijn. Veel mensen willen wel saneren, maar hikken tegen de kosten aan. Dorpsbelangen Drouwen, Bronneger en Bronnegerveen (DBB) heeft daarom de ambitie om van deze dorpen de eerste Drentse dorpen zonder asbestdaken te maken. Zij wil de inwoners met dergelijke daken namelijk verenigen en de daken collectief laten saneren, waardoor de kosten per eigenaar lager zijn dan wanneer men het individueel doet. Anno 2017 is DBB aan het inventariseren wie er mee willen doen. Zie verder de reportage van RTV Drenthe onder de link.

- Een groepje van 5 inwoners uit Bronneger zet zich vanaf 2017 in om een middeleeuwse watermolen die vroeger in het dorp heeft gestaan, weer op te bouwen. Restanten van de molen zijn in 1978 ontdekt. Volgens de initiatiefnemers gaat het om de oudste watermolen van Nederland. "En het bijzondere is dat de tekening van de molen als het ware nog hier in de grond ligt. Het zou een geweldige toeristische trekker zijn als we de molen weer in ere kunnen herstellen", aldus Olga Alting van Geusau, een van de initiatiefnemers.

De molen stond destijds aan de toen nog kronkelende rivier de Hunze. In de jaren twintig van de 20e eeuw is er ook hier een recht kanaal van gemaakt. Maar nu zijn er plannen om - zoals dat eerder elders in de regio ook al gebeurd is - ook bij Bronneger de oude loop van de Hunze te herstellen. Dat is volgens de groep een uitgelezen kans om de watermolen weer op te bouwen. Dat proces verkeert volgens Alting van Geusau nog in een pril stadium. "We voeren nu gesprekken met Het Drentse Landschap en de gemeente. Ook hebben we hulp nodig op het gebied van bouwtekeningen. En dan moet er nog geld gevonden worden. We zijn nu een paar maanden bezig, maar er zit zeker schot in." (bron en zie verder: videoreportage van RTV Drenthe, 19-2-2017)

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Bronneger heeft 2 rijksmonumenten, zijnde een terrein met daarop de hunebedden D21 en D22, en een terrein met daarop de hunebedden D23, D24 en D25. Het gebied rond Borger moet een ideale vestigingsplaats voor het Trechterbekervolk zijn geweest. Binnen een straal van 5 km vinden we maar liefst 11 hunebedden, waarvan 5 bij het dorp Bronneger ten noorden van Borger. (D21 t/m 25). D21 is de mooiste en vanwege de archeologische vondsten, de belangrijkste. Hij heeft weliswaar slechts drie (maar wel zeer grote) dekstenen maar oogt fascinerend door de indrukwekkende beuk die de functie van één van de draagstenen heeft overgenomen maar ook verder het hele beeld van het hunebed overheerst. Van de 8 zij- en 2 sluitstenen steken slechts de toppen boven het zand uit, evenals van de ene poortsteen. - Informatie over hunebed D21. - Informatie over hunebed D22. - Informatie over hunebedden D23 en D24. - Informatie over hunebed D25.

- O van de grafheuveld D23, 24 en 25 liggen 2 grafheuvels.

- Een provinciaal monument in Bronneger is de door architect J. Meijer te Borger in 1927 ontworpen 'krimpenboerderij' met bijgebouw in een verstrakte variant van de Amsterdamse School stijl op Dorpsstraat 17. Aansluitend op de bouw van de boerderij kreeg landbouwer W.H. Dilling eveneens in 1927 vergunning om naast de boerderij een stookhok en varkenshokken te laten bouwen. Ten behoeve van de huidige agrarische functie van het pand zijn achter de boerderij twee niet-originele bijschuren geplaatst die niet onder de provinciale bescherming vallen. De boerderij ligt fraai temidden van een ruim en sober ingericht erf in een overwegend agrarische omgeving en heeft als erfafscheiding langs de weg een niet-origineel wit geschilderd houten hekwerk. Op het erf staat tevens nog een oude lindeboom.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Sinds 2016 is er op een zondag in mei de Omloop Bronneger Bult (wielrennen). "Hopelijk zal deze omloop binnenkort te boek staan als een van de mooiste omlopen van Nederland. Het is een zware koers vanwege het slopend stuk vals plat dat in de omloop is opgenomen. Maar ook de open stukken waar de wind vrij spel heeft en waar het met een beetje wind op de kant gaat kunnen als scherprechter in deze koers een rol spelen. Kortom alle ingrediënten zijn aanwezig om er een mooie wedstrijd van te maken. De wedstrijden worden mogelijk gemaakt door sponsors en door ca. 30 vrijwilligers, die deze hele dag in touw zijn om de wedstrijden tot een groot succes te maken. Tegelijk met de Omloop Bronneger Bult wordt er een sponsornetwerktoertocht georganiseerd. Al met al kunnen we zeggen dat we er alles aan doen om Drenthe op de wielerkaart te houden", aldus Gert de Veen, van de wedstrijdcommissie van de organiserende W.V. Omega.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- De wandelroute Borger - Bronneger - Drouwen (10,3 km) is ook geschikt voor kinderwagens en rolstoelers, want ze gaat volledig over verharde wegen.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Bronneger, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Beeld

- Oude foto's, ansichtkaarten en verhalen over Drouwen en Bronneger in vroeger tijden.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Drouwen, Bronneger en Bronnegerveen.

- Nieuws: - De Dorpskrant van Drouwen, Bronneger en Bronnegerveen verschijnt maandelijks, met uitzondering van de zomermaanden.

- Belangenvereniging: - "Dorpsbelangen Drouwen, Bronneger en Bronnegerveen is opgericht in 1953. De vereniging heeft tot doel het bevorderen en beschermen van de leefbaarheid in de drie dorpen en het behartigen - in de ruimste zin van het woord - van de welzijnsbelangen van de bevolking en het bevorderen en versterken van de communicatie tussen de inwoners onderling. Lidmaatschap kost slechts € 5,- per huishouden per jaar. Dorpsbelangen organiseert door het jaar heen ook diverse activiteiten. Zo wordt er door de basisschooljeugd met Palmpasen elk jaar een Palmpasenstok versierd waarna de kinderen in optocht met hun versierde “Hoantie op ’n stokkie” door het dorp gaan. Op Eerste Paasdag wordt elk jaar het traditionele neutienschiet’n in het Dorpshuis beoefend en er is een Sinterklaascommissie die de jaarlijkse intocht van de goedheiligman organiseert. Daarnaast organiseert Dorpsbelangen elk jaar een verenigingenverleg waarbij vertegenwoordigers van de diverse organisaties, voorzieningen en verenigingen die de dorpen rijk zijn elkaar bijpraten over de eigen stand van zaken en ideeën uitwisselen over hoe en waar men elkaar kan ondersteunen en met elkaar kan samenwerken."

- Sport: - Tafeltennisvereniging Drouwen Bronneger Combinatie (ttv DBC) is opgericht in 1971 en maakt gebruik van de gymzaal bij het dorpshuis in Drouwen. De vereniging heeft ca. 25 leden, waarvan een klein deel uit de genoemde dorpen komt en een aanzienlijk deel uit de omgeving tot 25 kilometer rond deze dorpen. De thuiswedstrijden worden op dinsdagavond gespeeld vanaf 20.00 uur. Wie interesse heeft om een keer te komen kijken of een balletje te slaan is van harte welkom.

- Bij Omni Paardensportvereniging De Hondsrug in Bronneger kun je terecht voor rijlessen voltige, dressuur, springen en mennen. Door het jaar heen organiseren ze diverse wedstrijden in verschillende categorieën. Deze worden op hun Facebookpagina onder de link aangekondigd.

- Duurzaamheid: - Sinds 1994 is het aanleggen van nieuwe asbestdaken al verboden. En vanaf 2024 worden ook bestaande asbestdaken verboden. In ieder geval lopen eigenaren dan het risico dat die panden niet meer te verzekeren zijn. Veel mensen willen wel saneren, maar hikken tegen de kosten aan. Dorpsbelangen Drouwen, Bronneger en Bronnegerveen (DBB) heeft daarom de ambitie om van deze dorpen de eerste Drentse dorpen zonder asbestdaken te maken. Zij wil de inwoners met dergelijke daken namelijk verenigen en de daken collectief laten saneren, waardoor de kosten per eigenaar lager zijn dan wanneer men het individueel doet. Zie verder de reportage van RTV Drenthe (2017) onder de link.

Reactie toevoegen