Brumholt

Plaats
Buurtschap
Leudal
Midden-Limburg
Limburg

Brumholt

Terug naar boven

Status

- Brumholt is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Midden-Limburg, gemeente Leudal.

- De buurtschap Brumholt valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Neer.

- De buurtschap Brumholt heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

In het Limburgs
Brummentj.

Oudere vermeldingen
1324 Bremhout, 1838-1857 en 1869 Brumholt, 1803-1820 Brumholtz.

Naamsverklaring
Als verklaring zijn zowel 'brembos' als 'braambos' voorgesteld. De oudste vorm met brem wijst in de richting van 'brembos'. De oorspronkelijke betekenis van zowel brem als braam is 'stekelige plant'. Het betreft geen brim 'rand, oever'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Brumholt ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Sterrebosweg (het gedeelte tussen de twee wegen Ophoven: O zijde, en het gedeelte O en ZO hiervan, tot de weg Donderberg), Donderberg, Boshei, Ophovenweg (O gedeelte), Graven, Leukeshoef, Rieterweg, Fort (het gedeelte tussen de Rieterweg en de weg Vlaas), Schooldijk (het gedeelte tussen de weg Graven en de Broekweg), Roggelsedijk, Langhaag, Leudalweg (het gedeelte tussen de wegen Ophoven en Donderberg) en Mendert (het W gedeelte). De buurtschap ligt NW en W van het dorp Neer en NO en O van het dorp Roggel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Brumholt 28 huizen met 159 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 60 huizen met ca. 150 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Heilige Maria Magdalena kapel.

Reactie toevoegen