Bruntinge

Plaats
Dorp
Midden-Drenthe
Drenthe

Bruntinge

Terug naar boven

Status

- Bruntinge is een buurtschap in de provincie Drenthe, gemeente Midden-Drenthe. T/m 1997 gemeente Westerbork.

- Samen met de buurdorpen Balinge, Garminge en Mantinge maakt Bruntinge deel uit van de Broekstreek.

- De buurtschap Bruntinge heeft - in tegenstelling tot de meeste andere buurtschappen in ons land - een eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek, en is daarmee een formele woonplaats.

- De buurtschap Bruntinge ligt buiten de bebouwde kom en heeft daarom witte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Naam

In het Drents
Brunting.

Oudere vermeldingen
1513 Bruntinghe, 1557 Bruntinge, 1851-1855 Brunting.

Naamsverklaring
Afleiding met het suffix -ingi van de persoonsnaam Brunt, ontstaan uit het Oudsaksische Bruntêt, met als betekenis 'bij de lieden van Brunt'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Bruntinge ligt ZW van Westerbork, en W van Balinge, Garminge en Mantinge.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Bruntinge 5 huizen met 48 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 25 huizen met ca. 60 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Hoe oud de buurtschap Bruntinge is, is niet precies bekend. Waarschijnlijk was er in dit gebied in de 12e eeuw al sprake van bewoning. In april 1965 zijn de bewoners, als laatsten van Nederland, aangesloten op elektriciteit.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Bruntinge heeft 2 rijksmonumenten, zijnde de "Boerderij onder hoog met riet gedekt schilddak, blijkens sleutelstukken waarschijnlijk uit de 17e eeuw. Achterbaander met hooiluik daarboven. Gerestaureerde bijschuur" op Hoogeveenseweg 19, en de naastgelegen (op huisnr. 21) "Monumentale Drentse hoeve, uit einde 18e of begin 19e eeuw. Woonhuis en stal in elkaars verlengde onder een hoog rieten schilddak. Het woonhuis heeft in de zijgevel vensters met 15-ruitsschuiframen, in de achtergevel van de stal een achterbaander. Wagenschuur van gepotdekselde houten delen en met rieten schilddak op het erf." De derde oude Saksische boerderij van de buurtschap is in 1969 afgebroken en herbouwd in museumdorp Orvelte, waar hij bekend is onder de naam Bruntingerhof. Deze boerderij dateert uit de 17e eeuw en is de laatste boerderij van het type “lös hoes” in Drenthe.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Aan de noordzijde van de buurtschap ligt de Bruntingeresch, ten oosten het Bruntingerbinnenveld en ten zuiden de Bruntingerweiden en het Bruntingerbos (13 ha). Dit bos omvat houtwallen en bosjes en is een staatsnatuurreservaat. Aan de westkant ligt de hoeve Groot Bruntinge. De laatste jaren heeft er veel natuurontwikkeling plaatsgevonden, met name in het gebied ten noorden van de Bruntingeresch.

Reactie toevoegen