Busch en Dam

Plaats
Buurtschap
Uitgeest Zaanstad
Regio Alkmaar Kennemerland Zaanstreek
Noord-Holland

Busch en Dam

Terug naar boven

Status

- Busch en Dam is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de Regio Alkmaar (grotendeels), en in de streken Kennemerland en Zaanstreek, in grotendeels gemeente Uitgeest, en deels gemeente Zaanstad. Deel onder gemeente Zaanstad: t/m 1973 deels gemeente Krommenie (in 1974 over naar gemeente Zaanstad), deels gemeente Assendelft (in 1974 over naar gemeente Zaanstad).

- De buurtschap Busch en Dam valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder het dorp Uitgeest, en deels onder de dorpen Assendelft en Krommenie.

- De buurtschap heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige en vrijwel gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen. Onder het dorp Uitgeest is de straatnaam ter plaatse Busch en Dam, onder het dorp Assendelft Bus en Dam. Onder het dorp Krommenie ten slotte, ligt de weg Busch in de buurtschap. Wat de naam van de buurtschap betreft, hebben wij dus moeten kiezen. Aangezien de vorm met "Busch" ter plaatse in twee straatnamen voorkomt, en de vorm met "Bus" in slechts één straatnaam, hebben wij de naam Busch en Dam gekozen voor de buurtschap.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Busch en Dam ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen 'Bus en Dam' en Busch. De buurtschap wordt doorsneden door een spoorweg en, parallel hieraan, de N8/N203 (de Provincialeweg). De buurtschap is, van bovenaf gezien, ongeveer ellipsvormig, en ligt onder andere rondom het meertje Zuiderham. De buurtschap ligt direct W van het dorp Krommenie, NW van het dorp Assendelft, ZO van het dorp Uitgeest, O van de A9 en het dorp Heemskerk en NO van de stad Beverwijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 valt de buurtschap Busch en Dam nog uiteen in de buurtschappen Den Busch en Den Dam. Buurtschap Den Busch omvat dan, in de toenmalige gemeente Krommenie, 4 huizen met 21 inwoners, en in de gemeente Uitgeest 2 huizen met 23 inwoners. Buurtschap Den Dam omvat in 1840 5 huizen met 36 inwoners in de toenmalige gemeente Assendelft, en 5 huizen en 28 inwoners in de gemeente Uitgeest. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners (ca. 25 huizen met ca. 65 inwoners in de gemeente Uitgeest, en ca. 15 huizen met ca. 40 inwoners in de gemeente Zaanstad).

Reactie toevoegen