Californië (Grubbenvorst)

Plaats
Buurtschap
Horst aan de Maas Venlo
Limburg

californie_bord.jpg

Californië is een buurtschap en tegenwoordig ook een bedrijventerrein (glastuinbouwgebied). Dit bord geeft het kassengebied aan. (© H.W. Fluks)

Californië is een buurtschap en tegenwoordig ook een bedrijventerrein (glastuinbouwgebied). Dit bord geeft het kassengebied aan. (© H.W. Fluks)

Californië (Grubbenvorst)

Terug naar boven

Status

- Californië is een buurtschap in de provincie Limburg, in de streek Noord-Limburg, in grotendeels gemeente Horst aan de Maas (t/m 2000 gemeente Grubbenvorst), deels gemeente Venlo.

- De buurtschap Californië valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder het dorp Grubbenvorst, deels onder de stad Venlo.

- De buurtschap Califronië heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
In 1899 wordt de naam ter plekke vermeld als huisnaam.

Naamsverklaring
Oorspronkelijk de naam van een na 1856 gebouwde boerderij. Een na 1895 gebouwde boerderij heette Nieuw Californië. Vernoemd naar de Amerikaanse staat, die over de gehele wereld grote bekendheid verkreeg door de in 1848 ontdekte goudvoorraden.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Californië ligt W van het dorp Grubbenvorst en ZO van het dorp Horst en grenst in het O aan de A73. De buurtschap ligt rond de kruising van de Californischeweg, Horsterweg, Sevenumseweg en Venrayseweg. De gemeentegrens tussen de gemeenten Horst aan de Maas en Venlo loopt hier langs de Sevenumseweg en de Californischeweg. Het deel van de buurtschap N hiervan valt dus onder Grubbenvorst, het deel Z hiervan valt onder Venlo.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Californië heeft ca. 25 huizen en ca. 10 bedrijfsgebouwen, met ca. 60 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In het meer dan 400 hectare grote glastuinbouwgebied Californië, gelegen in de 'oksel' van Horsterweg en Sevenumseweg, is in 2012 succesvol naar aardwarmte geboord. Dit biedt grote mogelijkheden voor bestaande en nieuwe tuinders in het gebied. Door de aardwarmte kan groente tegen een lagere kostprijs geteeld worden. Het water uit een diepte van 2500 meter heeft een temperatuur van 80 graden Celsius, voldoende voor het verwarmen van kassen. Een 10 miljoen euro kostende boorput levert jaarlijks een besparing op van 7 miljoen m3 aardgas, vergelijkbaar met het verbruik van 3.500 huishoudens. Er zijn plannen om meerdere van dergelijke boorputten in het gebied te realiseren. - Filmpje over de duurzame energie in glastuinbouwgebied Californië.

Reactie toevoegen