Catrijp

Plaats
Buurtschap
Bergen NH
Regio Alkmaar Kennemerland
Noord-Holland

Catrijp

Terug naar boven

Status

- Catrijp is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de Regio Alkmaar, en in de streek Kennemerland, gemeente Bergen NH. T/m 2000 gemeente Schoorl.

- De buurtschap Catrijp valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Schoorl.

- De buurtschap Catrijp heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1745 Catryp.

Naamsverklaring
Bevat het woord reep of rijp 'strook land, vooral langs het water'. Het woord kat kan in plaatsnamen verschillende betekenissen hebben. Zie Katwijk en Kats.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Catrijp ligt rond de wegen Jan van Scorelpark, Oorsprongweg (het gedeelte van deze weg NW van het kruispunt met de weg Achterpad) en Heereweg (het gedeelte van deze weg ZO van huisnummers 221 en 204, tot ongeveer de ZO helft van de subhuisnummers van huisnummer 169, ongeveer 2/5 van deze huisnummers uitmakend, inclusief huisnummer 169 zelf, en t/m huisnummer 146). De buurtschap ligt direct ZO van het dorp Groet, NW van de dorpen Schoorl en Bergen, NO van het dorp Bergen aan Zee, O van de badplaats Hargen aan Zee, WZW van het dorp Warmenhuizen en ZW van het dorp Krabbendam.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Catrijp 13 huizen met 83 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 155 huizen en ca. 25 woonzorgwoningen, met ca. 420 inwoners.

Reactie toevoegen