Coldenhove

Plaats
Buurtschap
Brummen
Veluwe
Gelderland

coldenhove_opschrift_op_gevel_huis.jpg

Coldenhove is de enige buurtschap van de gemeente Brummen die niet aan plaatsnaambordjes ter plekke herkenbaar is. Beetje jammer. Dat vond deze inwoner kennelijk ook, die daarom de plaatsnaam maar aan zijn gevel heeft gemonteerd...

Coldenhove is de enige buurtschap van de gemeente Brummen die niet aan plaatsnaambordjes ter plekke herkenbaar is. Beetje jammer. Dat vond deze inwoner kennelijk ook, die daarom de plaatsnaam maar aan zijn gevel heeft gemonteerd...

coldenhove_entree_bord_einde_bebouwde_kom_eerbeek_kopie.jpg

Buurtschap Coldenhove was vroeger groter en belangrijker dan het dorp Eerbeek waar het onder valt (zie hoofdstuk Geschiedenis). Jammer dus dat de buurtschap ter plekke niet aan bordjes te herkennen is. Voor onze hint hoe dat op te lossen is, zie Status.

Buurtschap Coldenhove was vroeger groter en belangrijker dan het dorp Eerbeek waar het onder valt (zie hoofdstuk Geschiedenis). Jammer dus dat de buurtschap ter plekke niet aan bordjes te herkennen is. Voor onze hint hoe dat op te lossen is, zie Status.

stolwijkersluis_onthulling_kombord_2.jpg

Kijk, zo doe je dat dus: schuif alles een beetje op en dan kan er nog prima een buurtschapsbordje tussen, zoals hier in 2014 buurtschap Stolwijkersluis bij Gouda ook eindelijk zijn plaatsnaambordjes heeft gekregen.

Kijk, zo doe je dat dus: schuif alles een beetje op en dan kan er nog prima een buurtschapsbordje tussen, zoals hier in 2014 buurtschap Stolwijkersluis bij Gouda ook eindelijk zijn plaatsnaambordjes heeft gekregen.

Coldenhove zwembad [640x480].jpg

In Coldenhove vind je o.a. zwembad Coldenhove, met sinds 2011 als nieuwe attractie een Funeiland

In Coldenhove vind je o.a. zwembad Coldenhove, met sinds 2011 als nieuwe attractie een Funeiland

Coldenhove

Terug naar boven

Status

- Coldenhove is een buurtschap in de provincie Gelderland, in de streek Veluwe, gemeente Brummen.

- De buurtschap Coldenhove valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Eerbeek.

- Buurtschap Coldenhove heeft - als enige buurtschap in de gemeente Brummen - geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Dat is in dit geval eenvoudig op te lossen; aan de wegen naar en door de buurtschap - vanuit de ZW langs Eerbeek lopende provincialeweg N786 (Harderwijkerweg) - zijnde van Z naar N de Coldenhovenseweg, de Karel van Gelreweg en de Boshoffweg, staan namelijk reeds portalen met daarin o.a. borden 'einde bebouwde kom Eerbeek' (zie de afbeelding, © Google). Met een beetje schuiven, kan daar makkelijk nog een eenvoudig wit bordje 'buurtschap Coldenhove' tussen worden gemonteerd (voor een voorbeeld zie de foto op deze pagina m.b.t. buurtschap Stolwijkersluis bij Gouda). Lijkt óns... In het zuiden hoeft maar één paaltje met een bordje, want dat kan worden geplaatst op de splitsing Imboschweg / Boshoffweg.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1536 Kaldenhave, 1665 Kaldenhaven, later ook Coldenhave, Koldenhove, Koldenhoeve.

Naamsverklaring
Samenstelling van have, hove = hof 'hofstede, boerderij' en kald 'niet in gebruik, verlaten'.(1) - Een website over o.a. buurtschap Coldenhove stelt dat de buurtschap zijn naam zou danken aan het feit dat dit gebied als koudste van Nederland bekend zou staan, en dat het hier altijd een paar graden kouder zou zijn dan elders in het land.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Coldenhove ligt ZW van het dorp Eerbeek, rond de Coldenhovenseweg, voor zover gelegen Z van de provincialeweg N786, en de wegen Boshoffweg, Molenbeekweg, Karel van Gelreweg en Park Coldenhove.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Coldenhove 21 huizen met 200 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 50 huizen, ca. 10 bedrijfsgebouwen en ca. 350 verblijfsaccommodaties, met ca. 125 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Het is vandaag de dag moeilijk voor te stellen, maar oorspronkelijk was deze buurtschap groter en belangrijker dan het dorp Eerbeek waar het nu onder valt. Hoe die vork in de steel zit, en nog veel meer feiten uit de rijke geschiedenis van deze buurtschap, kun je lezen op de pagina Geschiedenis van de buurtschap Coldenhove.

De Noach van Eerbeek
Johannes Gijsbertus Roeleveld (1910 geboren te Mijdrecht, 1988 overleden te Apeldoorn), koopt in 1952 de Takkebos, een grote villa in de Imbosch, in buurtschap Coldenhove onder Eerbeek. Roeleveld geeft zich uit voor Evangelist en trekt daar veel belangstellenden mee. Hij denkt dat hij een 'uitverkorene' is en propageert dat dus ook. Rondom zijn huis heeft hij een enorme afgraving gemaakt; het zand verkoopt hij. En er staat heel groot te lezen bij die zandgaten: "Jezus leeft". In het dorp spraken de mensen altijd over hem als "Jezus op de bult". Verder had hij talrijke vogelkooitjes hangen langs het fietspad van de Imboschweg. Het was altijd leuk om er te kijken. Hij verhuurde clandestien vakantiehuisjes die bestonden uit niet meer dan een paar rietmatten. Als de gasten kwamen, schrokken ze daar zo van dat ze meteen weer vertrokken. Maar ze hadden de huur al wel van tevoren betaald en kregen die niet terug... Ook fokte hij pekineesjes. Er liepen er soms zoveel dat je ze eerst moest weglokken voordat je verder kon fietsen.

Op 9 april 1982 doet de politie een inval bij Roeleveld, omdat het vermoeden bestaat dat hij veel beschermde diersoorten in zijn bezit heeft. En dat blijkt ook zo te zijn. In onderaardse bunkers bevindt zich een gigantische verzameling van meer dan 200.000 opgezette en geprepareerde dieren, waaronder dozen vol parkieten, purperreigers enz. Zelfs een ijsbeer, giraffe en krokodil behoren tot de collectie. Roeleveld stond daarom ook wel bekend als 'de Noach van Eerbeek' (eigenlijk dus Coldenhove). Het moet een heel apart gezicht zijn geweest toen het ‘spul’ in open vrachtwagens werd afgevoerd. Dat trok natuurlijk veel bekijks in Eerbeek. Veilinghuis De Zon heeft een gedeelte van Roelevelds verzameling op 2 september 1988 (na zijn overlijden in dat jaar) geveild. Bij het Nationaal Archief zijn daar nog 4 foto's van te vinden (1 van de 'inval' en 3 van de veiling). (bron: Oudheidkundige vereniging De Marke)

Een Engelstalig ANP-persbericht over de inval - als bijschrift bij de 4e foto onder de link in de vorige alinea - verwoordt het als volgt: "Stored in numerous little sheds and underground cellar-vaults, hidden in the woods in Coldenhove near Eerbeek, the Dutch police found more than 250.000 stuffed animals, thousands of bird-eggs and a gigantic collection of insects. They were put down there by the 72-years old John Roeleveld, a taxidermist and Evangelist of profession. Roeleveld started to collect these animals on the age of 5, because 'the Lord ordered him to do so and to wait for the Day of Judgment to see together with some of his followers the resurrection of the animals.' A modern Noah but without his ark. That this day will come Roeleveld is convinced of, even now after the invasion of the police. More than 20 agents are busy packing up the whole lot for transportation to a depot, because there is a law which forbids to stuff and possess the protected animals."

Terug naar boven

Bedrijfsleven

- Papierfabriek Coldenhove Papier is opgericht in 1661. Het was een van de laatst overgebleven zelfstandige papierfabrieken van Nederland en zij bestaat dus al meer dan 350 jaar. Bij zijn aantreden in 2012 krijgt algemeen directeur Jeroen Alkemade dat te horen, met de mededeling erbij dat men van plan is hier ook de komende 350 jaar nog te blijven. Men wilde daarmee zeggen dat continuïteit van de werkgelegenheid van de 130 medewerkers, die bijna allemaal afkomstig zijn uit de regio, een belangrijk uitgangspunt is. Het bedrijf is in Nederland vooral bekend van de productie van de blauwe envelop van de Belastingdienst, hoewel die slechts een bescheiden deel van de omzet uitmaakt.

Coldenhove Papier was sinds 1924 in handen van twee families: Sanders en Van Vreeswijk. Een 10-tal nazaten van deze families - zij vertegenwoordigen de 4e en 5e generatie - had ca. 75 procent van de aandelen. Beide families hebben hun oorsprong in Eerbeek. In 2017 hebben de families besloten de fabriek te verkopen aan een Amerikaanse branchegenoot, Neenah Paper. een beursgenoteerd bedrijf uit de Amerikaanse staat Georgia. Het bedrijf beschikt over fabrieken in de VS, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk en produceert fijn papier en technisch papier. Sindsdien heet het bedrijf Neenah Coldenhove.

De vraag naar de klassieke papiersoorten neemt geleidelijk af, omdat er nu eenmaal geleidelijk steeds minder boeken, kranten en tijdschriften worden gemaakt, maar bijvoorbeeld ook omdat er steeds minder enveloppen nodig zijn, omdat ook de post steeds meer digitaal gaat. Om duurzaam een goed toekomstperspectief te houden, investeert het bedrijf daarom volop in innovatieve technieken, zoals papier voor medicijnstrips en voor het bedrukken van textiel, banners en zeildoeken. In het vakjargon heet dat digitaal sublimatiepapier. Met de nieuwe Amerikaanse eigenaar van Coldenhove Papier is afgesproken dat deze het lopende investeringsprogramma van tientallen miljoenen euro's overneemt. (bron: FD)

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Wandelroute Trage tocht Coldenhove Eerbeek (14 km) is een bijzondere wandeling rondom het gelijknamige Landal bungalowpark. In dit deel van de Veluwe(zoom) heerst buiten de gebaande paden rust en stilte in de bossen, op de heidevelden en langs de sprengenbeken. Grote kans om wild te zien of anders op zijn minst wildsporen in het zand. Maar bovenal is dit een wandeling vol cultuurhistorie. Aan het begin van de tocht loop je langs de sprengkoppen van de Loenense Molenbeek. De sprengen zorgden ook voor het water van het zwembad van landgoed Groenouwe, later hotel Zilven. Even verder maak je een ronde over een aaneenschakeling van open heide- en grasvelden die onderdeel waren van een privé-golfbaan van het landgoed. Je volgt een stuk langs de randen van en dwars over de uitgestrekte glooiende Zilvense Heide. Je loopt langs de ijkbasis van de Loenermark, een aantal betonconstructies die zekerheid moesten geven over het meten van de juiste afstanden. Op het laatste deel van de wandeling begeleidt de diep gelegen Eerbeekse beek je terug naar Coldenhove. Een avontuurlijke route, waarbij niet altijd de gemakkelijkste paden worden genomen.

- Zwembad Coldenhove (verwarmd openluchtzwembad) is in 1921 aangelegd en wordt dankzij de inzet van veel vrijwilligers draaiende gehouden. Het zwembad is gelegen midden in een bosrijk gebied. Het biedt o.a. de volgende faciiteiten: bij geschikte omstandigheden ligt het Funeiland in het water; 25 meter baan; groot 1 meter diep gedeelte; kleuterbad; peuterbad; lange glijbaan; wildwaterbeek; ruime ligweide met volleybalveld. In een kiosk zijn softdrinks, frituur en snoep te koop.

- Rond Coldenhove ligt de bovenloop van de Eerbeekse Beek of Coldenhovense Beek. Waterschap Veluwe heeft in 2009 en 2010 een herstelproject voor deze beek uitgevoerd. Dankzij dit project bereikt het water van deze beek weer de kern van Eerbeek, wat voorheen niet het geval was. De laatste jaren liet de stroming in de beek te wensen over. Daarom stond de beek in de kern van Eerbeek vaak droog en kreeg de oliemolen geen water om te draaien. Het herstel levert ook aanzienlijke ecologische en cultuurhistorische voordelen op.

Door de Eerbeekse Beek vanaf de sprengkoppen tot aan papierfabriek Coldenhove Papier over de gehele lengte te versmallen en zand en slib te verwijderen, is een betere stroming ontstaan. Daarnaast heeft de oude beschoeiing plaats gemaakt voor nieuwe palenrijen en palen met schotten. Om het wroeten in de beek door wilde zwijnen tegen te gaan, heeft het waterschap rasters langs delen van de beek geplaatst. Tevens zijn duikers in de beek vervangen en heeft de beek deels een leemlaag gekregen die het wegzakken van het beekwater voorkomt. Nabij de sprengkoppen is een dam vervangen door een houten voetgangersbruggetje.

Ook is de beek bij Coldenhove Papier weer bovengronds gebracht en om de fabriek heen geleid. De beek liep daar voorheen onderdoor. Ook is de blusvijver verplaatst. De watergang heeft door deze werkzaamheden een aantrekkelijker aanzicht gekregen en is weer vispasseerbaar geworden. Het regenwater dat op het fabrieksterrein valt, komt nu niet meer direct in de beek terecht, maar zakt eerst weg in de bodem en komt vervolgens vertraagd in de beek terecht. Dit verkleint de kans op vervuiling van het beekwater enorm. Voor nadere informatie zie de site van Waterschap Veluwe.