Boomhoek

Plaats
Buurtschap
Wijdemeren
Gooi en Vechtstreek
Noord-Holland

Boomhoek

Terug naar boven

Status

- Boomhoek is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de regio Vechtstreek, gemeente Wijdemeren. T/m 2001 gemeente Loosdrecht (en daarmee provincie Utrecht).

- De buurtschap Boomhoek valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Nieuw-Loosdrecht.

- De buurtschap heeft blauwe plaatsnaamborden en heeft dus een 'bebouwde kom' (wij vermelden dat als bijzonderheid, omdat de meeste buurtschappen in ons land te dunbebouwd zijn voor een bebouwde kom, en daarom witte plaatsnaamborden hebben).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1857 Boomhoek.

Naamsverklaring
Dit gebied was oorspronkelijk een deel van de Loosdrechtse Plassen. Misschien: hoek waar geboomd moest worden? Of dateert de naam van voor het ontstaan van het plasgebied en dan: hoek waar een boom staat?(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Boomhoek ligt ZW van Nieuw-Loosdrecht, rond (vanuit Nieuw-Loosdrecht gezien) het einde van de Nieuw-Loosdrechtsedijk, vóór de buurtschap Muyeveld. N van de buurtschap liggen de Loosdrechtse Plassen, Z ervan ligt de Breukeleveense Plas.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In de Volkstelling van 1840 wordt Boomhoek, in tegenstelling tot de naastgelegen buurtschap Muyeveld, niet apart vermeld. Tegenwoordig (CBS 2015) heeft de buurtschap ca. 110 huizen met ca. 300 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Jachthaven De Boomhoek is in 2010 gesloten en aan Defensie teruggegeven.

- In 2012 is de Structuurvisie Wijdemeren verschenen. De recreatieondernemers in Boomhoek pleitten ervoor om hun buurtschap daarbij niet te vergeten. Met name vragen zij aandacht voor het afmaken van het fietspad en trottoir langs de Nieuw-Loosdrechtsedijk, welke aanleg in de jaren zeventig is begonnen, maar destijds halverwege wegens geldgebrek is gestopt. Zij willen graag dat hun gasten op deze manier veilig naar horeca in de omgeving kunnen wandelen en fietsen.

Terug naar boven

Beeld

- Foto's van vooral sloeproeiers van het leger in Boomhoek van de jaren vijftig t/m jaren zeventig.

Reacties

(2)

volgens CBS statline wijken en buurten 2015 van de gemeente Wijdemeren heeft Boomhoek 305 inwoners en 109 woningen.

Dank Bartus! Ik heb het aangepast. Overigens is dat voor de bezoekers niet gelijk zichtbaar, omdat de site op paginaniveau wekelijks wordt ververst, dus het gemiddeld enkele dagen duurt voor men het ziet. Dit om de hostingkosten (met bijna 7.000 pagina's en meer dan 20.000 afbeeldingen) niet uit de hand te laten lopen.

Reactie toevoegen