Wimmenum

Plaats
Buurtschap
Bergen NH
Kennemerland
Noord-Holland

wimmenum_buurtschapsgezicht.jpg

De fotograaf wist dat hij hier in de buurtschap Wimmenum was aanbeland omdat hij een gedetailleerde atlas bij zich had. Andere voorbijgangers kunnen dit nergens aan zien omdat er helaas geen plaatsnaambordjes staan.

De fotograaf wist dat hij hier in de buurtschap Wimmenum was aanbeland omdat hij een gedetailleerde atlas bij zich had. Andere voorbijgangers kunnen dit nergens aan zien omdat er helaas geen plaatsnaambordjes staan.

Wimmenum

Terug naar boven

Status

- Wimmenum is een buurtschap in de provincie Noord-Holland, in de streek Kennemerland, gemeente Bergen. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1811. In 1812 over naar gemeente Bergen, per 1-5-1817 van Bergen afgesplitst als zelfstandige gemeente, per 8-9-1857 over naar gemeente Egmond-Binnen, per 1-7-1978 over naar gemeente Egmond, in 2001 - weer - over naar gemeente Bergen.

- Wapen van de voormalige gemeente Wimmenum.

- De buurtschap Wimmenum valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Egmond aan den Hoef.

- Buurtschap Wimmenum heeft geen plaatsnaamborden, zodat je nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Eind 11e eeuw kopie 15e eeuw Wymnam, ca. 1200 Wimnom, 1248 kopie 15e eeuw Wymnem.

Naamsverklaring
De jongste verklaring gaat uit van een datief meervoud (met locatieve functie) van een waternaam Wimina*, gevormd met het suffix -ina bij de woordstam van het Oudfriese wime 'teenwilg'. Zeker af te wijzen is de duiding: 'heem van iemand die Witmund heette'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Wimmenum ligt W van Alkmaar, ZW van Bergen, NO van Egmond aan Zee, N van Egmond aan den Hoef, rond de kruising van de Herenweg (N511) met de Driehuizerweg. O van de buurtschap loopt de Wimmenumervaart.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Wimmenum 17 huizen met 109 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp (zoals de gemeente het bij de Volkstelling betitelde) 13/84 (= huizen/inwoners) en buurtschap Egmondermeer 4/25. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 60 huizen met ca. 140 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Inventaris van het archief van de gemeente Wimmenum.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De Wimmenumer Molen is een waarschijnlijk in 1774 gebouwde achtkante binnenkruier. Hij bemaalde de 85 ha grote Wimmenummerpolder op de Schermerboezem. De Wimmenummerpolder omvat grotendeels het gebied dat gelegen is tussen de door de Krommedijk begrensde geestgronden en het vroegere onbedijkte Egmonder- en Bergermeer.

- Aan de Banweg en de Herenweg zijn nog diverse oude stenen grenspalen te vinden van de vroegere gemeente Wimmenum, aan de grenzen met de oude gemeente Bergen.

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je B&B e.d. in omgeving Wimmenum, met laagsteprijsgarantie!

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site over Wimmenum.

- Belangenvereniging: - Recreantenvereniging Wimmenum is een belangenvereniging voor eigenaren van recreatiewoningen in de duinen. Oorspronkelijk waren deze huisjes van bedrijven, veelal uit de Zaanstreek, waarvan de werknemers hier hun vakantie konden vieren. Tegenwoordig zijn de huisjes van particuliere eigenaren. - Reportage met 3 echtparen die hier een recreatiewoning hebben, waaronder een echtpaar dat er al meer dan 50 jaar woont.

- Sport: - Tennisvereniging Wimmenum.

Reacties

(2)

Onder het kopje Status schrijft u dat de cirkel rond is......de cirkel zou echter pas rond zijn als Wimmenum weer een zelfstandige gemeente zou zijn...

U hebt gelijk. Ik heb die zin verwijderd.

Reactie toevoegen